Equmeniakyrkan samlar mer än 2 000 i Göteborg

Kyrkoledarval, stadgeförändringar och gudstjänster står på programmet när Equmeniakyrkan samlas till kyrkokonferens i Göteborg i veckan.

Livsstil. Kyrkoledarval men också stadgeförändringar och samtal kring Equmeniakyrkans regioner. Det är mycket som ligger på bordet när samfundet samlas till kyrkokonferens i veckan – som samtidigt samordnas med Metodisternas stora världskonferens i Göteborg. Nu väntas mer än 2 000 anmälda deltagare till konferensen i Svenska Mässan.

Publicerad Uppdaterad

När Hemmets Vän samtalar med samordnaren Klas Johansson veckan innan Equmeniakyrkans kyrkokonferens ”On the move” i Göteborg den 14–18 augusti är han ändå ganska lugn.

– Det är alltid mycket detaljer som kommer i sista minuten, men det mesta känns välplanerat och under kontroll. Vi är trygga med att det kommer att bli en bra konferens, säger han. 

– Totalt sett är det drygt 2 000 personer som har anmält sig. Då är det både de som kommer till den internationella sidan, till World Methodist Conference, och de som kommer till Equmeniakyrkans kyrkokonferens.

– Det allra mesta i programmet har vi tillsammans, det är bara våra förhandlingar i Equmeniakyrkan som är separata. Sedan räknar vi med att det till kvällsgudstjänsterna kommer folk från närområdet och ansluter, så vi tänker att vi kan bli upp emot två och ett halvt, tre tusen på de stora gudstjänsterna.

Kyrkoledarvalet, som planerats till fredag förmiddag under konferensen, är kanske en av de mest uppmärksammade frågorna just nu. Är det någon annan stor fråga som tas upp?

– Kyrkoledarvalet är så klart en av de största och viktigaste frågorna för oss just nu. Men sedan har vi också under året arbetat med frågan om våra regioner. Equmeniakyrkan har idag sju regioner, och vi har gjort en översyn av det och samtalat kring det. Nu finns ett förslag till inriktningsbeslut kring det, att minska de sju till fem regioner, svarar han.

– Det tas inget slutgiltigt beslut om det, utan det är ett inriktningsförslag, så man har möjlighet att förbereda ett nytt beslut till nästa år.

– Sedan gör vi också en översyn av våra stadgar. Framför allt för att vi har haft dem sedan kyrkan bildades – sedan har vi gjort småjusteringar under årens lopp. Nu vill man ta ett samlat grepp för att se över så det harmoniserar hela vägen.

Är det några speciella stadgeförändringar som behövs?

– Nej, egentligen inga stora förändringar mer än språkliga revideringar och liknande. En lite större förändring som kommer att diskuteras och samtalas kring är dock att vi upplevt att vissa församlingar och kyrkobyggnader nästan har övertagits av en mindre grupp, fortsätter Klas Johansson.

– Det är en diskussion som pågår: Kan vi hitta ett sätt att skydda församlingarna och oss i det? Utan att för den skull på något sätt begränsa församlingarnas frihet? Det kommer säkert att bli samtal kring det, för att hitta en god väg där.

Hur påverkas kyrkokonferensen av Metodisternas världskonferens? 

– Det gör att vi å ena sidan blir väldigt många fler, egentligen dubbelt så många. Det ska bli jättespännande att se. Det är över 80 olika nationaliteter som kommer att vara med på konferensen tack vare det.

– Metodisternas världskonferens är egentligen en slags paraplyorganisation för den metodistiska rörelsen. Det finns flera olika metodistkyrkor, medan World Methodist Conference samlar alla dessa under ett tak vart femte år. 

– Den skulle ha hållits i Göteborg tidigare, men har förskjutits till i år på grund av pandemin. Men det innebär att egentligen under allt som händer, utom under våra egna förhandlingar, kommer språket att vara engelska. Sedan tolkar vi till fem, sex olika språk för att göra det tillgängligt för så många som möjligt.

– Metodisterna har i dialog med oss egentligen lagt det mesta av seminarieprogrammen – flertalet av dessa har kommit till på deras initiativ, men några av dem från vår sida. Sedan har vi haft huvudansvaret för att anordna gudstjänsterna och naturligtvis också involvera människor från Metodisterna.

Vad ser du mest fram emot under de här dagarna?

– Jag ser allra mest fram emot gudstjänsterna. Det är en högtid och något extra när vi får mötas några tusen. Det är inte så ofta vi gör det i våra sammanhang idag. Att få vara två, tre tusen på en gudstjänst, det är något speciellt.

– Sedan de här mötena som uppstår mellan människor – att få träffa både dem man känner och att få lära känna nya männi­skor. Det är också en viktig del tillsammans med förhandlingarna, så klart, avslutar Klas Johansson och berättar att avgående kyrkoledaren Lasse Svensson predikar i avslutningsmötet då de nya kyrkoledarna också avskiljs.

Powered by Labrador CMS