Wiborn/Piensoho valda
i Equmeniakyrkan

Karin Wiborn och Niklas Piensoho (t h) valdes på fredagen till kyrkoledare respektive biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan. Här presenteras de av kyrkostyrelsens ordförande, Kerstin Edlund.

Nyheter. Karin Wiborn och Niklas Piensoho valdes till slut som kyrkoledare och biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan efter en lång debatt på fredagen. Flera ombud valde att markera sitt missnöje med kyrkostyrelsens förslag och processen, andra valde samtidigt att tydliggöra sitt stöd för Piensoho/Wiborn. Valet avgjordes i en sluten omröstning.

Karin Wiborn som Equmeniakyrkans första kvinnliga kyrkoledare skapade ingen större debatt. Med lång erfarenhet inom samfundet och efter att de senaste åren arbetat som biträdande kyrkoledare var valet oproblematiskt för de flesta.

Valet av Niklas Piensoho var däremot inte lika självklart. Under 18 år har han varit pastor och föreståndare i pingstförsamlingen Filadelfia Stockholm, och var också länge anonym som kandidat i årets kyrkoledarval.

När Equmeniakyrkan bjöd in till ett samtalstorg under kyrkokonferensens torsdag samlades många runt Piensoho för att ställa sina frågor. Trots tveksamheten fick han slutligen ett ja i den slutna omröstningen.

Kritik och stöd

Men innan dess debatterades kyrkoledarvalet ingående. Rune Larsson inledde med att uttrycka sin skepsis till ”en pingstpastor” som kyrkoledare: ”Jag tror inte att man över en natt kan byta teologisk tradition.”

– Det är orimligt att gå som pastor i ett samfund till ledarskap för ett annat, hävdade Thomas Kazen.

Erik Amnå hälsade först Piensoho välkommen som medlem i Immanuelskyrkan, Stockholm, innan även han uttryckte oro över tillvägagångssättet i valprocessen.

Niklas Piensoho fick samtidigt stöd från flera ombud i debatten.

– Jag hoppade faktiskt frivolter inuti mig själv, det här förslaget var så över förväntan, förklarade Peter Lindroos.

– För första gången ser vi en bredd på allvar, sade Johan Wikström och stödde Mattias Jansson som hävdade att ett nej till kyrkostyrelsens förslag skulle skapa sår i kyrkan.

– Skulle vi kräva återremiss skapar vi splittring, avslutade Gunnar Larson debatten som varade i mer än en timme.

Sluten omröstning

Ombuden fick under diskussionen genom att lyfta orangea eller blå lappar visa vad man tänkte kring inläggen. I den slutna omröstningen som följde ställdes sedan styrelsens förslag mot ett motförslag där kyrkostyrelsen skulle få i uppdrag att ta fram ett nytt förslag och då återkomma med det nästa år, det vill säga återremittering.

Karin Wiborn fick till slut 562 röster medan Niklas Piensoho valdes med 456 röster.

– Låt oss be för varandra under de dagar som kommer, var Karin Wiborns korta kommentar när hon presenterades av Kerstin Edlund, kyrkostyrelsens ordförande.

Niklas Piensoho talade om glädje, tacksamhet, förväntan ”men också en stor portion ödmjukhet” när han fick ordet.

– Med teologisk grund som fundament och visionen som mål ska jag göra mitt bästa för att bidra till Equmeniakyrkans framtid, säger han.

Piensoho fortsätter som anställd i Filadelfiakyrkan fram till den 15 oktober, men han berättar för tidningen Dagen att man i en överenskommelse även beslutat att han redan nu gör vissa saker för Equmeniakyrkan och också efter den 15 oktober kommer att delvis arbeta för Filadelfiakyrkan – allt för att underlätta för hans efterträdare. 

 

Powered by Labrador CMS