Riksförbundet M listar Sveriges bästa glasscaféer

– Flera av de platser vi har utsett är värda en omväg eller utflykt för upplevelsen i sig, säger Katja Runestam Prinzell, bilreserådgivare på M Sverige.

Vardag. Det är inte bara bilen som behöver laddas under en längre resa – även förare och passagerare kan behöva påfyllning. Ta det lugnt i semestertrafiken, manar bilistorganisationen Riksförbundet M och listar Sveriges bästa glasskaféer, län för län. Bedömningarna är gjorda utifrån den godaste glassen och trevligaste miljön.

Publicerad Uppdaterad

De senaste årens svemestertrend har fått fler att upptäcka de många fina besöksmålen inom landet. Detta har också stimulerat lokal glasstillverkning av hög kvalitet, säger Katja Runestam Prinzell, bilreserådgivare på M Sverige, när hon presenterar listan över Sveriges bästa glasskaféer.

Listan innehåller såväl klassiska glasscaféer, som nya producenter och återförsäljare av hantverksglass.

Att ta pauser längs vägen i sommarhettan är viktigt för trafiksäkerheten. Att stanna vid ett glasskafé är därför en utmärkt idé på långresan. Men flera av de platser vi har utsett är även värda en omväg eller utflykt för upplevelsen i sig

Katja Runestam Prinzell

– Att ta pauser längs vägen i sommarhettan är viktigt för trafiksäkerheten. Att stanna vid ett glasskafé är därför en utmärkt idé på långresan. Men flera av de platser vi har utsett är även värda en omväg eller utflykt för upplevelsen i sig, säger Katja Runestam Prinzell.

Här hittar man allt från Olaols Gelato på Österlen, utanför Gladsax, i närheten av Simrishamn, där makarna Ottilia och Stefan Åkesson serverar egentillverkad glass på råvaror från granngården. Till Tant Sveas Kafé på Stationsgatan i Arvidsjaur, som bland annat har egentillverkad dajmglass.

Vill man bara sträcka på benen, eller ta en paus med den egna matsäcken och kaffetermosen, kan man i stället välja en av Trafikverkets 270 i iordningställda rastplatser.

En enkel måttstock är att ta en paus varje eller varannan timme under resan, även om du kanske inte känner att det är nödvändigt.

Hur ofta ska man ta paus under resan? En enkel måttstock är varje eller varannan timme – även om du kanske inte känner att det är nödvändigt. Men man behöver inte alltid ta en lång paus, det kan räcka med att stanna bilen, öppna bildörren och sträcka på sig lite innan man kör vidare.

Pausen längs vägen handlar om att inte somna, men också att få ny energi och orka fortsätta fokusera på vägen. Det handlar också om att fylla på med mat och dryck ibland – vilket kan vara svårt medan man kör.

Alla Trafikverkets rastplatser (se kartan) är tillgänglighetsanpassade och har toaletter, sittplatser med bord, informationstavlor och soptunnor. Sommartid ser Trafikverket till rastplatserna och städar dem två gånger per dygn, annars sker det en gång per dygn.

Rastplatserna är framför allt till för att trafikanter tillfälligt ska kunna stanna till en stund, men det är tillåtet att stanna max 24 timmar, uppger Trafikverket.

Powered by Labrador CMS