Kristna manar till bön för mpox-offer

Sjukdomen mpox, eller apkoppor som den tidigare kallades efter att först ha upptäckts hos apor i Kongo Kinshasa, har nu muterat till en farligare variant. Något som oroar Världshälsoorganisationen WHO.

Nyheter. ”Be för dem som drabbats av den nya varianten av mpox”, manar Steve Fouch från den internationella organisationen Christian Medical Fellowship. Det afrikanska utbrottet av mpox-viruset i en ny form har fått stor internationell uppmärksamhet efter Världshälsoorganisationen WHO:s varning på onsdagen.

Det handlar inte om en ny pandemi i klass med corona – inte i dagsläget, säger Erik Sturegård på Folkhälsomyndigheten till TT. Sjukdomen apkoppor eller mpox, som är känd sedan 1950-talet, förändras långsamt jämfört med exempelvis sars-2 eller coronaviruset. Ändå vill man få kontroll på smittspridningen.

Under 2022 rapporterades fall av mpox (tidigare apkoppor) från flera länder från olika kontinenter där mpox normalt inte har förekommit tidigare, exempelvis Storbritannien. Då skedde smittspridningen oftast genom samkönad sex mellan män.

Att viruset nu muterat till en kraftigare variant oroar inte minst Världshälsoorganisationen WHO, som på onsdagen utlyste globalt folkhälsonödläge med anledning av spridningen av mpox.

Hittills i år har 16 000 personer smittats av sjukdomen och cirka 500 har dött i den. Sjukdomen smittar vanligtvis vid nära fysisk kontakt, främst intimt. Men den kan också spridas via ytor som exempelvis sängkläder eller handdukar, skriver TT.

Ett fall i Sverige

Sverige var ett av de första länderna utanför Afrika dit sjukdomen har spridit sig – på torsdagen höll Folkhälsomyndigheten en presskonferens där de berättade att en svensk insjuknat i den nya varianten av mpox. Det finns också fall i exempelvis Pakistan. Socialminister Jacob Forssmed uppger också i presskonferensen att det sedan tidigare finns vaccin som man menar ska fungera även mot den kraftigare varianten.

Steve Fouch från Christian Medical Fellowship talar om oron för en starkare mutation av viruset med brittiska Christian Premier News.

– Stammen verkar ha genomgått en mutation nyligen, så det är en mer virulent version än den normala virulenta formen som cirkulerade tidigare. Det har en högre dödlighet och det sprider sig snabbare bland människor. Det finns en oro för att det här är något som kan eskalera ganska snabbt om man inte håller koll på viruset, förklarar han.

”Be för de mest utsatta”

Han uppmanar kristna att be för missionärer som arbetar på sjukhus i Afrika, men också för alla dem som riskerar att drabbas av viruset – som ”oundvikligen” slår mot de mest utsatta.

– Det finns åtgärder som kan vidtas för att hålla dig säker. Vaccination är också ett alternativ, som jag gissar att många missionspersonal förmodligen kommer att ha råd med på ett sätt som tyvärr inte lokalbefolkningen har, fortsätter han.

– Det finns en rättvisefråga i detta: Varför är det alltid de fattiga som lider? Som kristna borde vi bry oss om det och försöka se till att de fattiga och utsatta är de som skyddas, avslutar han.

 

Powered by Labrador CMS