Kenyansk ledare för
dödlig svältsekt inför rätta

Den tidigare taxichauffören och självutnämnde pastorn Paul Nthenge Mackenzie greps i april förra året. Nu åtalas han tillsammans med 94 medarbetare, 55 män och 40 kvinnor, för mord, dråp, samt barntortyr och extrem grymhet i separata fall.

Nyheter. Den kenyanske kultledaren Paul Nthenge Mackenzie drogs inför rätta häromveckan i Mombasa, terrormisstänkt efter att mer än 400 av hans anhängare hittades döda. De makabra händelserna kring domedagskulten har väckt internationell uppmärksamhet.

Publicerad

Den tidigare taxichauffören och självutnämnde pastorn Paul Nthenge Mackenzie, som greps i april förra året, hetsade sina följare att svälta sig till döds för att ”möta Jesus”. Han åtalas tillsammans med 94 medarbetare, 55 män och 40 kvinnor, för mord, dråp, samt barntortyr och extrem grymhet i separata fall.

Utredare har hittills grävt fram 440 offer, varav 191 barn, i vad som kallats ”Skogsmassakern i Shakahola”. Shakahola är en by mitt i vildmarken väster om kuststaden Malindi vid Indiska oceanen.

Även om svält verkar ha varit huvudorsaken till dödsfallen visar obduktioner att en del av offren har misshandlats, strypts eller kvävts. Mackenzie förnekar allt ansvar för dödsfallen.

Kenyanska medier kallar fynden några av de värsta i landets kriminalhistoria, och mer än 90 vittnen har kallats in för att vittna i rättegången. Dessutom har åklagaren tagit fram en mängd fysiska och digitala bevis.

Inför rättegången säger åklagaren i ett pressmeddelande att man ”kommer att lägga fram bevis som visar att de anklagade inte bara fungerade som en extremistgrupp, utan snarare som ett välorganiserat kriminellt företag som verkar under sken av att vara en kyrka under ledning av (Mackenzie)”.

Shakaholamassakern är den värsta händelsen av sitt slag i vårt lands historia. Jag lovar att obevekligt kräva juridiska reformer och stoppa oseriösa predikanter.

Inrikesminister Kithure Kindiki

Massakern avslöjades när en släkting till ett av offren tipsade polisen om skrämmande händelser i Shakahola-skogen. När polisen kom dit hittade de kropparna av fyra personer och flera andra personer svårt medtagna av svält på platsen. Släktingar till offren har sagt att Mackenzie uppmanat sina anhängare att flytta med honom i Shakahola-skogen, där han erbjöd dem jordskiften för mindre än 100 dollar.

Paul Mackenzie startade sin kyrka Good News International år 2003 men stängde den 2019 för att flytta till Shakahola. Överlevande berättar att Mackenzie i början av 2023 förklarade att världen skulle gå under och att anhängarna därför måste förbereda sig för katastrofen genom självsvält. Han ska ha delat upp medlemmarna i mindre grupper med bibliska namn. Man tror att dessa mindre grupper dog och begravdes tillsammans i massgravar, skriver CBS.

I Kenya har man diskuterat hur Mackenzie med en historia av extremism och trots tidigare rättsfall kunnat undgå att uppmärksammas av myndigheterna. Inrikesminister Kithure Kindiki anklagade förra året den kenyanska polisen för slapphet i att utreda de första rapporterna om svält.

”Shakaholamassakern är den värsta händelsen av sitt slag i vårt lands historia”, sa han vid en utfrågning i senaten och lovade att ”obevekligt kräva juridiska reformer och stoppa oseriösa predikanter”.

Powered by Labrador CMS