Kamala Harris: Tro är ett verb

Vicepresident Kamala Harris med maken Doug Emhoff i Vita huset på måndagen.

Nyheter. Efter president Joe Bidens avhopp som Demokraternas kandidat i det amerikanska presidentvalet riktas nu blickarna mot vicepresidenten Kamala Harris – som av allt att döma kan ersätta honom som kandidat. Med koppling till tre världreligioner och en mångkulturell bakgrund väcker hennes religiösa historia frågor.

Publicerad

Den 55-åriga senatorn från Kalifornien, Kamala Harris, blev historisk år 2020 när hon utsågs till den första kvinnliga vicepresidenten i USA och den första svarta kvinnan som når den positionen. Få, om några, vicepresidentkandidater har haft så mycket exponering för världens religioner.

Stödet för Harris som presidentkandidat växer alltmer sedan president Joe Bidens avhopp i söndags. Samtidigt är det flera som frågar sig om hon kommer att klara av en presidentvalskampanj på bara fyra månader och om hon är rätt person att göra det. Hon är dock en stark debattör och ”van att slåss”, som Dagens Nyheter skriver.

Hinduism och kristendom

Kamala Harris mor, Shyamala Gopalan, var från Chennai, Indien – hennes far, Donald Harris, från Jamaica, och de träffades i den radikala universitetsmiljön på University of California i Berkeley på 1960-talet. Föräldrarna skildes när hon var sju år och mamman, som först bosatte sig i Oakland, fick vårdnaden om Kamala och systern Maya. När Kamala var tolv år flyttade familjen till Montreal, Kanada.

Hennes mor tog med flickorna både till ett hinduiskt tempel och en svart baptistkyrka i Oakland för att ge en religiös bredd. I en intervju med Religion News 2020 berättar hon hur hon sjöng i kyrkans barnkör och lärde sig att ”tro är ett verb”, som hon uttrycker det. Idag är Kamala Harris medlem i Tredje Baptistkyrkan i San Fransisco.

– Ända sedan jag var flicka har kyrkan inte bara varit en plats där jag hämtar styrka, den har varit en plats för reflektion, en plats för att studera Herrens lärdomar och att känna sig förankrad i en komplex värld.

– Kyrkan spelar fortfarande den rollen för mig. Och jag drar också något annat av det också: en känsla av gemenskap och samhörighet där vi kan bygga varaktiga relationer och finnas där för varandra i nöden, sade Kamala Harris till Religion News, och berättade att bönen har en stor plats i hennes liv.

Judisk make

Kamala Harris gifte sig med den judiske advokaten Douglas Emhoff 2014. För Harris är det första äktenskapet, men för Emhoff det andra. Styvbarnen kallar henne för ”Momala”, som inte bara rimmar på Kamala, utan också syftar på en kärleksfull term på jiddish för mamma – ”mamaleh”.

– Från alla dessa traditioner och läror har jag lärt mig att tro inte bara är något vi uttrycker i kyrkan och böner, utan också i hur vi lever våra liv, utför vårt arbete och fullföljer våra respektive kallelser, fortsatte Kamala Harris till Religion News.

Samtidigt har hon bland annat kritiserats i sin roll som åklagare. I Kalifornien 2011 handlade kritiken om hennes sätt att hantera religiösa minoriteters rätt till religionsfrihet, bland annat genom att motarbeta anställningen av en sikh som kriminalvårdstjänsteman av religiösa skäl. Som åklagare har hon också fått kritik för sin tystnad i samband med anklagelser om sexuella övergrepp mot katolska präster.

Hon har lovat att underlätta för kyrkor och religiösa organisationer och hävdar att antisemitismen ökat under Donald Trumps fyra år i Vita huset. Men menar också att både kristna och muslimska församlingar blivit måltavlor för terrorism under samma tid.

Liberal abortsyn

Hon kritiseras dock för en mycket liberal abortsyn – under tiden som åklagare i Kalifornien åtalade hon exempelvis Prolife-rörelsens resurscenter för gravida för att inte hjälpa kvinnor att få abort. Hon har också sagt sig vilja få till en federal lag för abort upp till födelseögonblicket.

Hon förespråkade även vigslar av homosexuella, och genomförde också sådana redan som distriktsåklagare i Kalifornien – trots att det då ännu inte var lagligt. Ett annat område hon gett sitt stöd är legalisering av marijuana.

I intervjun med Religious News fortsätter Kamala Harris under valkampanjen tillsammans med Joe Biden:

– [Vi] är fast beslutna att samarbeta med trosledare, församlingar och trosbaserade organisationer för att stärka och bygga vidare på det kritiska arbete de gör för att stödja sina samhällen i spåren av pandemin. Under hela vår karriär har vi båda arbetat med trosbaserade organisationer i strävan efter ökade möjligheter, rättvisa och fred, och vi kommer att fortsätta att göra det, fortsatte Kamala Harris.

 

Powered by Labrador CMS