Intern kritik mot Piensoho i Equmeniakyrkan

Niklas Piensoho
Kritiken växer mot Niklas Piensoho som föreslagits som biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan. Bilden från utfrågningen av honom under Hönökonferensen. Från vänster ses pastor Anders Marklund, Niklas Piensoho och läkaren Emil Johansson.

Nyheter. Niklas Piensoho har tillsammans med Karin Wiborn föreslagits av kyrkostyrelsen som nya kyrkoledare i Equmeniakyrkan. Men nu växer den interna kritiken mot förslaget – både när det gäller tillvägagångssättet och mot Piensoho som tänkbar biträdande kyrkoledare.

Publicerad Senast uppdaterad

Kyrkoledarvalet i Equmeniakyrkan har under hela året väckt debatt, och ett av de namn som tidigt cirkulerat har just varit Niklas Piensoho, pastor i pingstförsamlingen Filadelfiakyrkan Stockholm sedan 18 år. Många har förespråkat Piensoho, som har en bakgrund inom Equmeniakyrkan och Svenska Missionsförbundet, men nu växer även kritiken – både mot honom och mot kyrkostyrelsens hantering av kyrkoledarvalet.

”Varför har kyrkostyrelsen valt denna väg till ny kyrkoledning – skuggkandidat, ändrade spelregler kring ledarskapets organisation, ingen kandidat till biträdande inifrån kyrkan, ingen presentation eller utfrågning kring ledarskap och teologi”, frågar bland annat Erik Amnå och Marie Demker i en debattartikel i Sändaren och fortsätter:

”Och till råga på allt [har de] inte gett ombuden annat val än att rösta ja eller nej i augusti; några alternativa kandidater eller annan typ av ledarskap får inte lanseras.”

”Teologisk mylla”

Kritiken mot Piensoho kommer även i Sändaren från 50-talet medlemmar i församlingar i första hand i Jönköping och Göteborg samt enstaka från Stockholm, Lidköping, Karlstad och Linköping.

– Jag känner att den ledarstil och den teologiska mylla som Niklas Piensoho har funnits i de senaste 18 åren inte harmonierar med den syn som jag har, säger en av undertecknarna, Lars-Bertil Florén, till tidningen Dagen.

Kyrkostyrelsen försvarar sig:

”[Vi] har inte ändrat spelreglerna för ledarskapets organisation”, svarar de och säger sig ha gjort ”ett omfattande beredningsarbete” inför kyrkovalet i augusti.

Lång process

Både Niklas Piensoho och Karin Wiborn nämndes i diskussionerna redan innan jul medan nomineringsprocessen pågick. När de sex första namnen presenterades av kyrkostyrelsen i januari fanns hans namn inte officiellt med, men nämndes ändå av många. Bland annat skrev 90-talet pastorer att de ville se Piensoho som kyrkoledare.

Carl-Olov Hultby skrev i tidningen Sändaren i februari att Piensoho ”inspirerar, samlar och vågar förändring”. ”Denna kyrkoledarprofil behöver vi”, fortsätter han.

Denna kyrkoledarprofil behöver vi

Carl-Olov Hultby, pastor och evangelist

I april frågades två av kandidaterna ut av kyrkostyrelsen: Karin Wiborn och Joakim Hagerius. Man nämnde också att ytterligare ett namn fanns kvar – utan att ange vem.

Kyrkostyrelsens slutgiltiga förslag till nya kyrkoledare presenterades i juni: Karin Wiborn som kyrkoledare och Niklas Piensoho som biträdande kyrkoledare. Den senare anslöts åter till Equmeniakyrkans pastorskår i början av juli och frågades därefter ut i samband med Hönökonferensen – och då kom också kritiken, både mot urvalsprocessen och mot Piensoho själv.

Bara kristen

När Niklas Piensoho talade om processen häromveckan på Hönökonferensen sade han att han officiellt inte fick frågan om att bli kyrkoledare förrän i maj i år. Han fortsatte:

”När jag kom till Filadelfia för 18 år sedan fick jag frågan hur det kändes att bli pingstvän. Då svarade jag: Jag har aldrig varit ’missionare’ och kommer aldrig att bli pingstvän. Jag har alltid varit kristen, och det tycker jag har känts bra.”

Kyrkoledarvalet hålls 14–18 augusti i samband med Equmeniakyrkans kyrkokonferens i Göteborg.

Powered by Labrador CMS