Vägsjöfors förbereder för 4 000 scouter

– Vi hoppas och tror att det här lägret blir viktigt för många ur olika perspektiv, säger Atle Svanberg, scout­koordinator inom ungdomsförbundet Equmenia.

Sommar. – Det är väldigt inspirerande, säger Atle Svanberg, scoutkoordinator inom ungdomsförbundet Equmenia och en av tre lägerchefer på Equmenias stora nationella scout­läger i värmländska Vägsjöfors den 27 juli–2 augusti.

Publicerad Senast uppdaterad

Vi gör roliga saker och vi går också på djupet i andakter och gudstjänster. Det är en kombination som gör att scoutläger är så spännande.

Atle Svanberg, ungdomsförbundet Equmenia

– Vi har precis för bara några veckor sedan satt all den potatis som scouterna ska gräva upp och äta under lägret, berättar Atle Svanberg när vi talas vid på telefon.

Och nog kan den behövas. Under en sensommarvecka i år växer den värmländska byn Vägsjöfors med normalt 53 invånare till mer än 4 000 personer som samlas runt Equmeniakyrkans lägergård Vägsjöfors Herrgård. Planeringen är i full gång och lägercheferna och andra ansvariga har skapat ett digert program för årets nationella scoutläger – i år under namnet ”Större”.

Vart sjätte år

– Vi har ett nationellt scout­läger vart sjätte år, och det gör vi för att samla rörelsen, fortsätter Atle Svanberg som till vardags är scoutkoordinator i barn- och ungdomsrörelsen Equmenia. 

– Vi vill samla alla som är scouter och göra något stort tillsammans, där vi ser att vi är många och där vi lär känna varandra. Vi vill bygga något tillsammans, visa att vi står tillsammans – det är det vi vill göra. Det är väldigt inspirerande och roligt när vi möts så många. 

Equmeniascout 

Equmenia, den kristna barn- och ungdomsorganisationen inom Equmeniakyrkan, bildades 2007 av tre ungdomsorganisationer – Metodistkyrkans Ungdomsförbund, Svenska Baptisternas Ungdomsförbund och Svenska Missionskyrkans Ungdom. 

Equmenia har cirka 450 lokalföreningar med tillsammans över 30 000 deltagare i Sverige och är genom sin egen scoutorganisation Equmeniascout Sveriges största samverkansorganisation inom Scouterna. Scouter har funnits i Sverige i över 100 år. 

Vägsjöfors är ett litet samhälle – hur får ni rum allihop?

– Det är riktigt. Lägergården, eller egentligen herrgården, ägs av Equmeniaförsamlingarna i Värmland och den är utgångspunkten, det är på markerna runt gården som vi finns. Sedan har vi hyrt in oss på marker runt omkring också. Men nog finns det plats, det gör det, säger han och berättar att det hittills är över 4 000 anmälda till scoutlägret.

– Alla bor i tält och alla scoutkårer har med sig sina egna tält och sin egen utrustning.

Vad gör man på ett sådant scoutläger?

– En dag går till så att man börjar den med att laga och äta frukost ihop med sin scoutkår. Sedan går man till en morgonsamling i den ”by” man bor i, lägret är uppdelat i fyra byar. Därefter börjar dagsprogrammet – man har olika aktiviteter som man gör, säger Atle Svanberg.

– Lunchen gör man också tillsammans med sin scoutkår. På eftermiddagen har vi vad vi kal­lar spontanprogram, och då kan man välja vilka aktiviteter man är med på: Vill patrullen gå och bada gör man det, vill de ha ­någon idrottsaktivitet gör man det.

– Sedan erbjuder vi också en hel del aktiviteter som man kan välja mellan. 

Som till exempel?

– Vi kör olika spel och lekar som vi förstorar. Bland annat har vi ett eget spel som vi kallar Jeriko och som är väldigt populärt, det är lekar vi gör tillsammans. Det är sådana olika stationer som man kan gå till och vara med på olika aktiviteter.

– Framåt kvällen lagar scoutkårerna middag tillsammans, och därefter är kaféerna öppna, det är lägerbål, gudstjänster och mycket mer. Ungefär så ser en dag på scoutlägret ut. 

Vilken ålder är scoutlägret för?

– Jag skulle säga att huvud­inriktningen ligger på barn mellan tio och fjorton år. Men det kommer också scouter som är mellan åtta och 25 år. Utöver det har vi många ledare. 

– Hur många har jag inte någon översikt över, men varje patrull har med sig sina egna ledare. En patrull är kanske fem scouter och då har de med sig en eller två ledare. Så det brukar vara ganska ledartätt, kan man säga.

Jag antar att du själv har varit med på ett antal liknande läger genom åren – vad är det roligaste med sådana här stora scoutläger?

– Jag tror att det är en kombination av många saker som gör det väldigt roligt. Man bor tillsammans, man lagar mat tillsammans, man är med på aktiviteter tillsammans. Och man har lägerbål på kvällen där man träffar väldigt många andra som man lär känna, många nya människor och också folk man känner men som man inte ser så ofta, fortsätter Atle Svanberg.

– Det blir en helhet, vi gör roliga saker och vi går också på djupet i andakter och gudstjänster. Det är en kombination som gör att scoutläger är så spännande och givande. 

Och självklart handlar det mycket om natur och friluftsliv?

– Det blir det – vi är ju ute hela tiden. Vi hoppas och tror att det här lägret blir viktigt för många ur olika perspektiv, säger han till sist.

Läs mer på www.storre2024.se.

Powered by Labrador CMS