Seniorkollo skapar
nya vänskapsband

På seniorkollot i Norrtälje får deltagarna under fem dagar testa på olika aktiviteter och umgås. På bilden spelar de mölkky – ett finländskt sällskapsspel som påminner om kubb.

Livsstil. Äventyrsgolf, tipspromenad och stövelkastning är några aktiviteter som seniorer på ett av landets sommarkollon får pröva på. Syftet är att motverka ensamhet bland äldre i Sverige där ungefär 700 000 invånare saknar en nära vän.

Publicerad Uppdaterad

Ulla Kairisto är på kollot i Norrtälje för andra året i rad. Hon beskriver sig själv som en aktiv person som älskar att hitta på saker – men att livet trots det kan kännas ensamt ibland.

– Jag blir 87 år i januari. Det betyder att de allra flesta av mina vänner är döda eller har alzheimer, säger hon.

Dagkollot äger rum under tre perioder i augusti med runt 15 deltagare per period och är till för seniorer från 70 år. De som inte har deltagit tidigare prioriteras i ansökan men möjligheten att återvända finns, vilket Ulla Kairisto uppskattar.

”Många är ensamma”

Det är tredje året som kollot hålls på Marholmen utanför Norrtälje. Ett av kriterierna när man söker till kollot är att svara på om man upplever ensamhet.

– Meningen är att få träffa nya människor, säger Riitta Lukander, ordförande i Norrtelje finska förening.

Folkhälsomyndigheten har kartlagt ofrivillig ensamhet och kommit fram till att den här typen av ensamhet i Sverige är vanligast i yngre och äldre åldersgrupper. Forskning visar att ensamhet är förknippat med psykisk och fysisk ohälsa, suicidtankar samt ökad dödlighet.

Seniorkollot arrangeras som en långsiktig möjlighet för att motverka ensamhet bland äldre. Deltagarna får testa olika aktiviteter, men kan också njuta av solen, bada och umgås.

Man äter frukost och lunch tillsammans och deltar i det man själv tycker verkar roligt. Bland seniorerna verkade årets tipspromenad ha varit väldigt lyckad.

Folkhälsoproblem

Ingeborg Nilsson är professor i arbetsterapi och har forskat kring hur aktiviteter påverkar mående, hälsa och välbefinnande hos äldre. Hon menar att ensamhet är ett utbrett problem.

– Man betraktar det här som ett folkhälsoproblem som man kanske inte har fokuserat så mycket på tidigare, säger hon. 

För att bryta ensamheten tror Ingeborg Nilsson att ett seniorkollo är en bra början, men att det är viktigt att aktiviteterna också fortsätter även utanför kollot.

Nya relationer

Att kollot har lett till mer långsiktiga relationer finns det flera exempel på.

– Efter första året hade vi en deltagare som startade en grupp som heter Glada seniorer, den lever vidare och de träffas en gång i veckan, säger Riitta Lukander.

– Ett annat exempel är två damer som träffas varje vecka nu. De åker också utomlands tillsammans, säger Lars Sundberg, ordförande för PRO Norrtälje.

Seniorkollot arrangeras av Sjukvård och omsorg i Norrtälje genom statsbidrag tillsammans med PRO Norrtälje, Väntjänsten i Norrtälje och Norrtelje finska förening.

Powered by Labrador CMS