Konspiration eller sanning?

Helmner direkt. Jag önskar att vi som kristna inte förlorar besinningen. Låt teorier och spekulationer på nätet vila – låt Bibelns budskap drabba dig! uppmanar Ingemar Helmner.

”Be om andlig klarsyn! Och torgför inte allt hur som helst – överlämna det i Guds händer och var stilla där”, manar Ingemar Helmner. Bilden från en vaccinkritisk demonstration i Malmö 2022.
Publicerad Uppdaterad

Ett mycket ofta använt ord i dag är konspirationsteori. Vad lägger vi för innebörd i ett sådant uttryck? Att konspirera är väl att uppträda falskt, ha en dold agenda, undergräva förtroende, spela på människors oro, agera listig maktspelare ...

Judafolket har historiskt blivit offer för sådana teorier. De har ofta handlat om att judarna försöker ta världsherravälde över ekonomi, politik, kultur och så vidare. Grumliga ideer har torgförts om hemliga sällskap som konspirerar för att vinna kontroll och makt. Vi har ett typexempel på detta i Ryssland för drygt hundra år sedan. Grogrund fanns eftersom antisemitiska stämningar existerat i århundraden. Och de som lanserar konspirationsteorier har ofta en förmåga att utnyttja och knyta an till den oro som finns i samhället. De teorier som konspiratoriskt spreds av revolutionära kommunister och piskade upp hatet mot judarna fördes vidare västerut. Historiker menar att det var den vägen Hitler, med sitt anhang, inspirerades av att sätta sådant fokus på att ”lösa judefrågan”.

Det här bör stämma till eftertanke. Nu finns givetvis en fara att vi avvisar alla varningar med att överlägset benämna dem som ”konspirationsteorier”. Men, jag önskar att vi som kristna inte skulle förlora besinningen. Att vi uppriktigt söker sanningen, inte okritiskt slukar alla teorier som florerar på nätet – och kablas ut över världen. Det passar in i mångas världsbild att det finns dolda, onda krafter som konspirerar för att ta kontroll över mänskligheten. 

En teori är följande: Corona var ingen verklig, livshotande pandemi. ”Det är inte värre en kraftig förkylning”, hörde jag en ung predikant vräka ur sig på ett självsäkert sätt. Själv har jag vänner som kämpat en fruktansvärd kamp, några har blivit gravt skadade för resten av livet. Jag vet om flera som dött. Men, istället för att tacka Gud att lindrande vaccin kunde tas fram ägnas kraft åt att leta exempel på biverkningar. Jag dömer inte dem som tackar nej till vaccin – var och en måste handla utifrån sin övertygelse. Men, vad hade hänt om inte effektiv medicin snabbt tagits fram? 

… Vi får inte predika obevisade teorier som sanningar. Det handlar om vår trovärdighet.

Ingemar Helmner varnar för konspirationsteorier

Mycket talar för att det kan komma ännu kraftigare pandemier och olika typer av farsoter och katastrofer framöver. Uppenbarelseboken låter mig ana det. Personligen tror jag att klockan, på flera sätt, visar fem minuter i tolv. Låt oss gärna samtala om hur utvecklingen i stort, på olika sätt, kan vara med och kratta manegen för en världshärskare vid namn Antikrist. Men vi får inte predika obevisade teorier som sanningar. Det handlar om vår trovärdighet.

Kanske skulle vi må bra av att stänga ned internet ibland för att bara uppleva stillheten inför en öppen bibel. Och dröja i bön tills frid och ro fyller vårt inre – inte oro och rädsla. Jag tror nämligen att fruktan ligger till grund för mycket av alla teorier som sprids. Då olika ”sanningar” lanseras – be om andlig klarsyn! Och torgför inte allt hur som helst – överlämna det i Guds händer och var stilla där.

Jag tror det är mycket angeläget att alla kristna talarstolar får fortsätta att vara en plats där Guds eviga sanningar förkunnas – och inget annat! Här är inte platsen att predika ut olika teorier vi snappat upp i media – här möts vi kring en öppen bibel! Vad många längtar efter är undervisning utifrån det profetiska ordet. Förkunnelse som kastar ljus över skeendet i vår värld. Som pekar ut de tidstecken Jesus själv talade om. Jag efterlyser bibelveckor på temat: Tidens tecken och Jesu tillkommelse. Jag kallar på andefyllda, pålästa, bibellärare med gåvan att förklara helig skrift. Låt teorier och spekulationer på nätet vila – låt Bibelns budskap drabba dig!

Powered by Labrador CMS