Tufft för Harris när Trump äger migrationsfrågan

Kommentar. Det som hänt i Venezuela kommer avgöra USA-valet

Kamala Harris intåg på scenen skapar ny osäkerhet för republikanerna i en tidigare statisk valrörelse med en given utgång. Till vänster: Donald Trump, till höger: Kamala Harris.
Publicerad

Donald Trump och hans kampanjstab i republikanerna har ägnat nästan två år åt att anpassa sin presidentvalskampanj för att besegra en äldre, vit och märkbart svag president. Undersökningar visade också att en majoritet av amerikanerna tvivlade på att Joe Biden skulle klara ytterligare en mandatperiod.

Så plötsligt kliver Biden av och Trump ställs inför en helt annan utmanare: en kvinnlig vicepresident som är svart, kvinna, nästan 20 år yngre än han själv – och med helt andra styrkor och svagheter. Kamala Harris intåg på scenen skapar ny osäkerhet för republikanerna i en tidigare statisk valrörelse med en given utgång.

Källor i Kamala Harris kampanjkontor i Wilmington, Delaware, har signalerat att hennes kampanj kommer att kretsa kring temat åklagare mot förbrytare, vilket skulle passa hennes erfarenheter från rättsväsendet.

Trump ställs inför en helt annan utmanare: en kvinnlig vicepresident som är svart, kvinna, nästan 20 år yngre än han själv – och med helt andra styrkor och svagheter.

En sådan åklagare-mot-förbrytare-ansats kan säkert locka osäkra väljare som varit missnöjda med både Trump och Biden. ”I min roll som åklakagare tog jag mig an förövare av alla slag: män som utnyttjade kvinnor, bedragare som lurade konsumenter, fuskande företagare som bröt mot reglerna för sin egen vinnings skull. Så hör mig när jag säger, jag känner till Donald Trump-typen,” sa hon i ett uttalande i måndags.

Upplägget kommer säkert provocera Trump. Han är känd för att reagera starkt på kritik. För honom blir allt personligt. Harris kommer sannolikt bli attackerad för att hon är kvinna och svart – precis som Trump gjorde med domarna i de nyss avslutade rättegångarna i New York och Georgia.

Han har mildrat sin mest hatiska retorik om att hämnas mot sina rivaler efter valet, men hans hatretorik om kvinnor och ras har under många år stött bort högutbildade väljare och förortskvinnor, och om Trump nu försöker underminera Harris för att hon är svart och kvinna riskerar han att tappa ytterligare stöd bland dessa grupper.

Det är möjligt att Harris kan vinna tillbaka ett inte obetydligt antal svarta väljare som antingen hamnat på sofflocket eller planerat att rösta på Trump. Hon har också lyckats återuppliva det demokratiska partiets väljarbas. Det visar de stora summor pengar som strömmar in till demokraterna. När denna text publiceras har det inkommit 110 miljoner dollar (drygt 1,2 miljarder kronor) till den demokratiska partikassan sedan Biden avsade sig kandidaturen.

Ändå kommer det bli svårt för Harris att rå på Trump i höstens val. Skälet till detta är migrationskrisen i USA:s södra delstater, en fråga som Trump redan äger. Förändringen är densamma som i Sverige: Arbetarväljarna lämnar demokraterna för att rösta på Trumps tuffare migrationspolitik.

Det är svårt att som svensk förstå migrationssituationen i södra USA. Det beror mestadels på att svenska medier underrapporterat det som sker – eller inte alls bevakat frågan. År 2020 korsade drygt 400.000 personer gränsfloden Rio Grande och tog sig därefter in i USA utan visum, pass eller uppehållstillstånd. 2022 och 2023 hade den siffran stigit till över 2 miljoner migranter per år. SvD har i reportage skrivit om hur migranter använder avloppssystemen i gränsstaden El Paso och kommer upp ur brunnslock i vägarna som ligger närmast gränsen. Flera har omkommit när de blivit påköra av bilar.

Merparten av migranterna som tar sig in i USA kommer från Venezuela. Det forna oljelandet har kollapsat till följd av obefintlig ekonomisk kontroll från den socialistiska regeringen, hyperinflation, korruption och brutala gängkrig. Till det kommer en konflikt med grannlandet Guyana. 7,7 miljoner har flytt landet – världens just nu största migrantkatastrof.

Det är lätt att ryckas med i Kamal Harris positiva framtoning och starka kampanjtal. Hon är inte bara Trumps motsats – hon är också helt olik den sluddrande Joe Biden. Men det Trumplägret har och som Harris saknar är trovärdighet i migrationsfrågan.

… Det Trumplägret har och som Harris saknar är trovärdighet i migrationsfrågan.

Problemen som de miljoner flyktingarna skapar i södra USA är högst påtagliga för amerikanerna. När desperata latinamerikaner på flykt nattetid söker skydd och letar mat i villakvarteren bland sovande medelklassfamiljers skapar det en otrygghet som driver väljarna till Trump.

Trumps retorik, bristande respekt för demokrati och allmänt sjaskiga politiska stil kan verka obegriplig för en svensk. Hur kan amerikanerna vilja ha honom tillbaka? Men det de söker är en känsla av trygghet, något som demokraterna inte lyckats ge dem. Och eftersom Trump talat om migrationen och muren sedan 2020 talar det mesta för att han vinner valet i november, trots att Kamala Harris entré ritat om spelplanen i grunden.

Powered by Labrador CMS