Ett ständigt dödshotat folk

Ledare. Terrorister hotade upprepa München 1972 

Den israeliska cyklisten Rotem Gafinovitz tänder ett ljus för att minnas attentatet vid OS i München 1972. Här tillsammans med Israels ambassadör i Frankrike, Assaf Moran (till höger), i samband med OS i Paris 2024.

Det finns knappast något folk, eller någon nation, genom tiderna som ständigt varit dödshotat och utsatt för att bli utplånat, som det judiska folket. Alltsedan Israel grundades 1948 som självständig nation har landet hela tiden tvingats tänka och agera i termer av misstänksamhet, vaksamhet och rigorösa säkerhetsarrangemang mot sina grannländer och andra fientligt inställda grupper eller nationer.

Just nu pågår det jättelika idrottsevenemanget OS 2024 i Frankrike och Paris. Från olympiadens början, i modern tid, var tanken att dessa heroiska idrottsinsatser skulle bidra till försoning och förbrödring i världen.

Inför 2024-års OS har den franska polisen byggt ett gigantiskt säkerhetsskydd för hela arrangemanget, men även speciellt omslutit de israeliska idrottsutövarna.

Enorma säkerhetsarrangemang när Israel tävlar i OS. Bilden: Israeliska supportrar vid nattsimningen i Nanterre i samband med de olympiska spelen i Paris 2024 .

Varhelst ett stort internationellt arrangemang genomförs i sport eller underhållning, där israeliska medborgare deltar, har arrangörerna tvingats satsa ofattbara insatser för att skydda israeliska deltagare.

Vad vi än tycker om Israels politik får inte hatfyllda handlingar användas för att skapa våldsuttryck.

Första gången hotet mot judiska idrottsutövare ledde till inte bara hot, utan också mord, inträffade vid de Olympiska sommarspelen 1972 i München, Västtyskland. Den 5 september stormade åtta palestinier, medlemmar av terrorgruppen Svarta september, in i OS-byn i München och tog nio israeler som gisslan, efter att ha dödat två israeliska idrottsmän. Arrangörerna utlyste utegångsförbud i OS-staden och det årets ”förbrödringens” sportevenemang fick avbrytas.

1972 dödens OS

Svarta september krävde 234 palestinska fångars frigivning, något som Israel vägrade ge efter för. Västtysklands förbundskansler Willy Brandt ingick i förhandlingsgruppen som mötte den terrorstämplade organisationen Svarta september. På den militära flygbasen Fürstenfeldbruck utanför München skulle förhandlingar med terrorgruppen ske, men västtyska polisen och militären besköt Svarta september, som då dödade sin gisslan på nio israeliska idrottsmän och tränare. I de efterföljande striderna dödades fem av Svarta septembers medlemmar samt en västtysk polis.

OS i München 1972: Nio israeliska idrottsmän och fem terrorister dog när polisen stormade byggnaden där arabiska gerillan hade förskansat sig med gisslan.

Inför 2024 års OS i Frankrike mottog tre israeliska OS-atleter i Paris dödshot. Hoten var kopplade till anti-israeliska och propalestinska företrädare som varit närvarande vid ett antal idrottsarrangemang. En videoinspelning hade snabbspridits på internet, vilken visar möjliga Hamas-medlemmar som publicerar hotet ”floder av blod ska flyta genom Paris gator”, på grund av Israels delaktighet i olympiaden.

Vill repetera München

I juli 2024 fick 15 israeliska olympier telefonsamtal och e-post med bland annat budskapet ”Ta med i beräkningarna att vi planerar att repetera händelserna från München 1972”.

För medborgare i andra länder är det svårt att föreställa sig hur det känns att hela tiden leva med dessa hot, som dyker upp kontinuerligt. Trygghet har blivit en bristvara. Nu riktas kriminella handlingar inte bara mot enskilda individer utan även mot hela nationer.

Hur möter vi dessa hotelser? Förutom en stor säkerhetsinsats i de länder som speciellt är påverkade, behöver vi som medborgare vara medvetna om och lyfta upp denna utveckling till belysning i offentliga, men även i privata sammanhang. Det som sker kontinuerligt får vi inte ta lätt på. Samtidigt får inte fruktan styra våra ord och handlingar till konspiration. Vaksamheten måste finnas där hela tiden, inte bara vara överlåten till det offentliga samhället. Det räcker inte att säga att ”någon annan” sköter det här.

Powered by Labrador CMS