Antidemokratiska strömningarna
i Malmö djupt oroväckande

Kommentar. Signalen man vill sända är ett förtäckt hot”

Det är uppenbart att propalestinska grupperingar i Malmö har stora problem med demokratisynen, skriver Åke Hällzon. Bilden är från en propalestinsk demonstration på Möllevångstorget i Malmö bara dagar efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober förra året.
Publicerad Uppdaterad

När Hamas attackerade Israel den 7 oktober förra året firades det stort bland grupper av palestinier i Sverige. På flera håll genomfördes pro-palestinska manifestationer. Den största skedde i Malmö, där upp emot 300 bilar deltog i en icke tillståndsgiven demonstration. ”Det är groteskt”, sa statsminister Ulf Kristersson i en kommentar. 

När S-riksdagsledamoten Zinaida Kajevic i december förra året kallade Hamas attacker för ”terrorhandlingar” vid en demonstration i Malmö, blev hon utbuad och tvingades avbryta sitt tal av uppretade folkmassor. När Zinaida Kajevic i sitt tal sa att ”civila palestinier ska inte straffas för Hamas terrorhandlingar” blev buropen så kraftiga att det inte längre gick att höra vad hon sa, enligt den arabiskspråkiga nyhetssajten Alkompis. För de propalestinska grupperna i Malmö är Hamas attack på Israel inte terror och yttrandefriheten får begränsas medelst burop. 

Sydsvenskans prisbelönta journalist Inas Hamdan har i veckan publicerat nya uppgifter där redaktionen granskat kommunikation och slagord från palestinademonstranterna. Man har undersökt vad som sägs på svenska och på arabiska. 

Det visar sig att när demonstrationsledarna ropar på arabiska sägs något annat än när engelska och svenska ord och ramsor används. Sydsvenskan rapporterar att man under våren sett och hört arabiska slagord till stöd för terrororganisationer på demonstrationerna. Till exempel ska en demonstrationsledare på arabiska hörts ropa ”Hyllning till Izz ad-Din al-Qassam-brigaderna”, på Möllevångstorget under en söndagsdemonstration. ”Brigaderna” är Hamas militära gren som utförde attackerna inne i Israel och som dödade 1 200 personer, flertalet civila och många barn. Folkmassorna på torget ropar efter demonstrationsledaren på arabiska. De hinner inte ropa klart innan de blir avbrutna av nya slagord från megafonen.

Att samlas utanför en journalists hem utifrån vad hen skrivit har inget annat syfte än att skrämmas. Det är förkastligt, antidemokratiskt och en mycket farlig utveckling.

Åke Hällzon, chefredaktör Hemmets Vän

Inas Hamdan rapporterar vidare att Vänsterpartiets vice ordförande i Malmö, Orwa Kadoura, finns med i demonstrationerna och klappar med när folkmassan på arabiska uppmanar till fortsatt krig och hyllar terrorstämplade organisationer. ”Oavsett vad det är för slagord så är jag tydlig med att jag inte stödjer deras ideologi. Det man måste koncentrera sig på är eldupphör först”, menade Kadoura till tidningen.

Som om inte detta vore nog har en folkmassa samlats utanför Inas Hamdan lägenhet i protest mot hennes granskning. ”Vi är här och hälsar på. Och vi kommer hälsa på fler gånger, för hon förtjänar det”, skrek en demonstrant i megafon på gatan utanför Hamdans hem. Hon anklagades av folkmassan för att stödja folkmord. 

Signalen man vill sända är ett förtäckt hot. Att samlas utanför en journalists hem utifrån vad hen skrivit har inget annat syfte än att skrämmas. Det är förkastligt, antidemokratiskt och en mycket farlig utveckling.

Det som sker i Malmö är allvarligt. Sverige är en demokrati och vi har fria och oberoende medier som har rätt att verka fritt och utan hot. Det är uppenbart att propalestinska grupperingar i Malmö har stora problem med demokratisynen. 

Powered by Labrador CMS