Succé för Filadelfias allsång på Youtube 

Konceptet Allsång på Rörstrand föddes under pandemin. Filadelfia Stockholm spelade in några program där Putte Nelsson samtalade med artister, spelade och sjöng. I september var det dags att göra det live, inför storpublik och med större inspelningsteam i nyrenoverade Filadelfiakyrkan.

Konceptet Allsång på Rörstrand föddes under pandemin. Filadelfia Stockholm spelade in några program där Putte Nelsson samtalade med artister, spelade och sjöng. I september var det dags att göra det live, inför storpublik och med större inspelningsteam i nyrenoverade Filadelfiakyrkan. Det var en mycket uppskattad tillställning. Men ingen kunde föreställa sig succén när programmet lades ut fritt på YouTube i januari. I skrivande stund är antalet visningar 40 000. 

Publicerad Senast uppdaterad

På församlingens webbplats står att han är det kreativa geniet. Sedan några år tillbaka finns Jacob Alm med i det kreativa arbetet i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Han leder den grupp som ansvarar för musik och teknik. Musik blev tidigt inriktningen för Jacob. Han hade äldre syskon som spelade och sjöng.

Vad är din musikaliska bakgrund?

– Jag har gått alla tänkbara sorts musikutbildningar som musikgymnasium, musiklinje på folkhögskola och sedan musikhögskola. Sång har varit huvudinstrumentet. I Frälsningsarmén där jag växte upp spelade jag trumpet eller kornett. 

Berätta om Allsång på Rörstrand. Hur föddes idén?

– Det började under pandemiåren. Vid den här tiden kunde framför allt församlingens äldre inte komma till våra samlingar. Det fanns ett behov av att göra något specifikt för den här gruppen. Vi tog det vi hade och det vi visste vi kunde ge dem som satt hemma, vi skapade en sorts musikprogram. Det blev också ett sätt att tillvarata sångskatten vi har i kyrkan. Putte Nelsson och Jonatan Nordin var initiativtagare. Jonatan är medlem i församlingen och jobbar med film- och tv-produktioner till vardags. Upplägget var enkelt. Vi bjöd in några kristna artister och samtalade om sångerna, texterna och tron. Det blev en fin mix som mottogs väl.

Jacob Alm leder gruppen som ansvarar för musik och teknik i Filadelfiakyrkan i Stockholm.

Vad hände sen?

– I slutet av 2022 började vi tala om göra en uppföljning. Det är då jag kom in i bilden. Vi ville göra det på riktigt den här gången, vi ville göra det live, större, som ett riktigt tv-program. Vi ville sjunga tillsammans som i ett allsångsprogram. Vi började skissa på att göra det som en livekonsert i Filadelfia. Det var jag, Putte och Jonatan i projektledningen. Sen tillkom förstås många andra inblandande. 

Jag är förundrad över den tekniska kvalitén på produktionen. Det är som att se ett program på tv. Hur lyckades ni med detta?

– Vi har goda resurser i vår kyrka när det gäller teknik. Men framför allt har vi folk som jobbar med liknande saker i sin profession. Det var också något vi ville ta vara på och använda. Församlingens medlemmar ville ge av sin tid och kraft genom det de kan och behärskar. Allt arbete framför och bakom kamerorna har därför kunnat ske helt ideellt. De enda som fått ersättning är de inbjudna gästartisterna. Det upplägget var förutsättningen för att en sådan här sak skulle kunna fungera. Det fanns också en glädje i hela produktionen, alla ville ge av sina gåvor. Det gällde i allt, från planering och förberedelse till efterarbetet med mixning, klipp och bildproduktion. 

– Det var också fint att få komma tillsammans inför Gud. Det blev inte bara en konsert utan också ett gudsmöte. Vi fick träffa en artist, tala om tron, gå lite djupare, veta vad sångerna fått betyda och vad de gör med oss idag. Jag tror det blev starkt och personligt. Vi försökte också blanda repertoaren. Dels genom vilka artister som var med, men också genom en variation på musiken och i arrangemangen. 

– Vi ville skapa något som välsignade här och nu, men men vi ville också göra en produktion som vi kunde lägga upp på internet och dela helt fritt för att välsigna fler. 

Fanns det ett syfte med att plocka upp de äldre sångerna?

– Det viktigaste var inte att sjunga nya eller äldre sånger. Det viktiga var att få tag i innebörden i dem. Jag kan uppleva att när man talar om musik i kyrkan kan det bli mycket då mot nu. Ung mot gammal. Finns det ett berättande vittnesbörd i sångtexterna är de alltid aktuella. Detta gäller både nya och äldre sånger. Vi sökte oss mot kärnan i texterna; vad betyder den för oss idag? Varför ska vi fortsätta att sjunga en viss sång? Varför tar vi in nya? Vi försökte hitta djupet i texten. 

Blir det en fortsättning på Allsång på Rörstrand?

– Vi har inget planerat just nu, men vi har fått en otrolig respons. Det togs så väl emot! Samtidigt är det ingenting som talar emot en fortsättning. Vi har faktiskt inte bestämt hur vi kommer göra. 

Kan det bli något samarbete med SVT?

– Vi har inte haft dialog med dem än. Det har heller inte varit vår ambition. Vi har tagit de resurser som vi har, och skapat något vi tycker blev värdefullt och bra. Sen har vi delat med oss av detta på vår YouTube-kanal. Vi har ganska bra spridning på den och når ändå väldigt många. 

Hur kan allsången eller församlingssången få ett lyft i församlingar?

– Att få sjunga tillsammans på detta sätt var en stark och positiv erfarenhet för oss. Och det är ju något vi strävar efter och gör varje söndag i våra gudstjänster och i våra kyrkor. 

– Det finns en kraft i att tillsammans få sjunga sanningar om Gud. Att sjunga ut det man tror på. Det är lika sant oavsett vilken musikgenre man blir del i; lovsång eller en berättande sång. Därför tror jag det är viktigt att ha en respektfull kultur där vi sjunger tillsammans. Att sjunga till Guds ära, gammal som ny sång, är någonting man gör med kroppen och aktivt lutar sig in i. Jag ger någonting och då gör Gud någonting med mig och människorna omkring mig i rummet. När vi sjunger öppnar det upp livet så att Gud kan ta vid. 

Powered by Labrador CMS