Evangeliska Alliansen: ”Förbudet strider 
mot religionsfriheten”

Genève anklagas för att inskränka religionsfriheten efter förbud mot dopgudstjänst.

Nyheter. En evangelisk kyrka i schweiziska Köln har överklagat den nationella federala domstolens beslut att förbjuda en offentlig dopgudstjänst vid Genèvesjön till Europadomstolen. ”Förbudet strider mot religionsfriheten”, menar Evangeliska Alliansen i Schweiz som stöder överklagandet.

Publicerad Uppdaterad

Det var i juli 2022 som Genève-kantonens styrande råd beslutade att den protestantiska kyrkan i Köln inte kunde tillåtas döpa någon i Genèvesjön. Beslutet motiverades med att kantonens eller delstatens sekulära regler endast tillåter dop på offentliga platser ”för kyrkor med vilka kantonens styrande råd har en relation”, skriver Evangelical Focus.

Den evangeliska kyrkan överklagade beslutet med stöd av Evangeliska Alliansen i Schweiz och deras regionala representanter i Genève till den nationella federala domstolen, som i sin tur avslog överklagandet i februari i år.

”Bakslag för religionsfriheten”

Evangeliska Alliansen i Schweiz beskriver beslutet som ”ett bakslag för religionsfriheten i Genève”. I veckan överklagade de evangeliska organen det federala beslutet till Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter.

– Genève trampar på sin tradition av tolerans och skadar sitt rykte som ett centrum för kampen för mänskliga rättigheter, säger Stéphane Klopfenstein, biträdande direktor för Evangeliska Alliansen i Genève.

Varnar för statens makt

I ett gemensamt pressmeddelande förklarar den evangeliska kyrkan och Evangeliska Alliansen i Schweiz att den federala domstolen bekräftar uppfattningen att en dopceremoni i det offentliga rummet på det sättet kan ”kränka andras övertygelse”.

Enligt de evangeliska organen ”gäller huvudpunkten för oenighet med den federala domstolen det erkännandeförfarande som fastställts av kantonen Genève”. ”Berörda religiösa samfund undertecknar därmed ett åtagande utifrån ett godtyckligt beslut av Genèves statsråd, ett beslut som inte kan överklagas”, fortsätter de. 

Därför varnar de för att ”staten har makten att välja vilka församlingar som ges friheten att utöva rätten till religionsfrihet på allmän plats, och vilka församlingar som nekas denna rätt”.

– Vi vill stå upp och försvara fredliga uttryck av tro och religionsfrihet, privat och offentligt, med respekt för myndigheter och oliktänkande, avslutar de. 

”Kyrkans oberoende måste vara norm”

”Det visar på en sekularism som är mer orienterad mot misstro mot kyrkor än mot öppenhet och rikare sociala sammanhang. Domstolen har tyvärr bekräftat nedgången av religionsfrihet i kantonen”, säger också Evangeliska Alliansen i Genève.

De beklagar att religiösa organisationer ”behandlas som misstänkta a priori”, eftersom de tvingas göra åtaganden gentemot staten i förhållande till religiösa händelser som inte krävs av andra användare av det offentliga området.

”Staten kan erbjuda fördelar till religiösa organisationer som väljer att upprätthålla relationer med myndigheterna, men ska inte på något sätt kunna begränsa rättigheterna för dem som inte gör det. Kyrkors fullständiga oberoende från staten måste vara normen”, skriver Evangeliska Alliansen i Genève.

Powered by Labrador CMS