Nya bevisuppgifter inlämnade i arbetstvist: Stora kostnader för förlorande part

Tvisten mellan Västerås Pingstförsamling och tidigare anställde Daniel Alm kan kosta församlingen över 3 miljoner kronor i händelse av att Alm vinner målet.

Nyheter. Tvisten mellan Västerås pingstförsamling och Daniel Alm, tidigare föreståndare för Pingst FFS, fortsätter. Bland annat finns helt nya uppgifter från ytterligare en kvinnlig medarbetare. Alm kräver också av församlingen motsvarande två och en halv årslöner jämte skadestånd då han menar att uppsägningen saknar grund. Han hävdar att flera av anklagelserna mot honom är felaktiga och att han redan friats från dem i en intern arbetsmiljöutredning.

Publicerad Senast uppdaterad

I slutet av november kunde Hemmets Vän publicera referat ur den partsinlaga som Västerås Pingstförsamling skickat till Västmanlands tingsrätt. Norra Djurgårdsstaden Juristbyrå som företräder Alm hade tidigare under hösten begärt att församlingen skulle konkretisera varför en omplacering av Alm inte var möjlig. I församlingens yttrande framkom anklagelser från två kvinnor i beroendeställning till Alm. Dessa kvinnor anklagade honom för manipulation, maktmissbruk och övergrepp av sexuell karaktär. 

Alms ombud bemöter anklagelserna

Jurist Nina Karlström som företräder Alm inkom i mitten av december med svar till tingsrätten. Hon argumenterade att församlingens framställan inte påverkar deras tidigare medgivande om att församlingen redan två månader innan uppsägningen känt till anklagelserna. Karlström menade att det faktum att församlingen inte utrett dessa uppgifter saknade betydelse för tillämpningen av den så kallade tvåmånadersregeln, då anklagelserna lyfts av församlingen först efter uppsägningen. Ombudet menade vidare att församlingens yttranden saknade relevans då hennes bedömning var att den oberoende arbetsmiljöutredning som genomförts av Pingst FFS pekade på att anklagelserna var grundlösa.

Alm: ”Ogrundade anklagelser” 

Alm förnekar att de påstådda händelserna alls har ägt rum. Via sitt ombud framför han att han finner det högst anmärkningsvärt att ”församlingen framför konstaterat ogrundade anklagelser”. Ombudet skriver att Alm ”är också mycket kritisk till att församlingen anklagar honom för allvarlig brottslighet när båda förundersökningar som har förekommit mot honom lagts ned i ett tidigt skede på grund av en fullständig avsaknad av bevisning till stöd för anklagelserna”. Enligt uppgift till Hemmets Vän kräver Alm därför fortsatt 2,5 årslöner av församlingen jämte skadestånd. 

Alm är också mycket kritisk till att församlingen anklagar honom för allvarlig brottslighet när båda förundersökningar som har förekommit mot honom lagts ned i ett tidigt skede på grund av en fullständig avsaknad av bevisning till stöd för anklagelserna

Jurist Nina Karlström, Alms ombud

Alm uppger att han vidtagit rättsliga åtgärder med anledning av de anklagelser som riktats mot honom. Han menar att samma uppgifter tidigare utretts av både polis och konsultfirman Human & Heart. Alms uppfattning är att majoriteten av de uppgifter som Västerås pingstförsamling nu för fram aldrig har nämnts tidigare och att dessa överhuvudtaget aldrig heller har inträffat. 

Arbetsgivaralliansens svar

Sven Rosqvist, jurist på den av Arbetsgivaralliansen anlitade juristfirman Fremia och som företräder Västerås Pingstförsamling, delar inte Alms uppfattning. Han menar att Human & Hearts utredning snarare bekräftar att händelserna ägt rum, även om den inte tagit ställning till om dessa kan anses vara som sexuella trakasserier i objektiv mening. Rosqvist avvisar dessutom Karlströms påståenden om att församlingen agerat utanför ramen för vad som anses vara synnerliga skäl för uppsägning. 

Inför huvudförhandlingen den 14 och 17 mars har församlingen kallat flera styrelseledamöter och volontärer som vittnen. Församlingen har även kallat kvinnorna. Vittnena ska redogöra för Alms agerande i relation till de båda kvinnliga medarbetarna och andra volontärer i församlingen.

Ny skriftlig bevisuppgift

Den andra av de två kvinnliga medarbetarna har nu lämnat ett skriftligt vittnesmål till församlingen. Händelserna mellan Alm och den andra kvinnliga medarbetaren har tidigare kommenterats fåordigt i de offentliga handlingarna. Brev som tidigare enbart lästs upp för Pingströrelsens referensgrupp bifogas nu som bilaga till yttrandet. I texten beskriver kvinnan hur Alm under en period då hon genomgick en personlig kris närmat sig henne på ett manipulativt sätt, isolerat henne och hur hon successivt hamnat i beroendeställning till honom. Hon uppger att hon tidigt i deras ”själavårdsrelation” kontaktade pastorerna Pelle Hörnmark och Maria Flodin för råd.

Varje gång jag försökte komma loss fångades jag än mer i hans nät. Att vara i denna situation var totalt förvirrande, det dånade ofta i huvudet. Jag drömde mycket mardrömmar och blev alltmer suicid.

Ur det skiftliga vittnesmålet från en av de två kvinnliga medarbetarna.

Kvinnan beskriver hur relationen med tiden blev fysisk. Hennes bild är att hon flera gånger försökte avsluta kontakten. Hon skriver: ”Där förminskade han allt och vred det mörka till något vackert. Han grumlade teologi och gjorde sig själv till kompassens norr. Varje gång jag försökte komma loss fångades jag än mer i hans nät. Att vara i denna situation var totalt förvirrande, det dånade ofta i huvudet. Jag drömde mycket mardrömmar och blev alltmer suicid.”

Kvinnan beskriver vidare hur hon upplevde sig hotad av Alm, som ska ha sagt att hela Pingströrelsen kunde komma att skadas om hon konfronterade honom. 

I texten tackar hon den andra kvinnan för att hon vågade träda fram och därmed skapade förutsättningar för henne att bryta sig loss. ”Hon räddade mig!” skriver hon. 

Hemmets Vän har varit i kontakt med båda kvinnorna, som i dagsläget avböjer att kommentera. 

Enligt uppgift till Hemmets Vän kan tvisten komma att kosta församlingen över 3 miljoner kronor i händelse av att Alm vinner målet. Alm kan då, förutom lön och eventuellt skadestånd, även begära att församlingen ersätter kostnader för juridiskt ombud. 

Powered by Labrador CMS