Pingstförsamlingen i Västerås anger skäl för uppsägning av Daniel Alm
Nya uppgifter om allvarliga anklagelser rörande sexuella trakasserier och systematisk kränkande särbehandling har framkommit i den arbetsrättsliga tvisten mellan Daniel Alm, tidigare föreståndare, och Västerås Pingstförsamling.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Nyheter. Sexuellt ofredande, härskartekniker och till och med våldtäkt. Men också en tveksam teologi. Det är svåra anklagelser mot den tidigare pingstledaren och pastorn Daniel Alm som ligger till grund för uppsägningen i den pågående arbetsrättsliga tvisten med Västerås pingstförsamling, där nya avslöjanden nu kommer fram efter att polisutredningarna är nedlagda.
”Gud har aldrig haft avsikten att en man endast skulle leva med en enda kvinna. I så fall skulle Gud inte skapat människan med dessa drifter.” Denna för svensk pingströrelse ovanliga teologiska uppfattning ska, enligt en tidigare kvinnlig medarbetare, ha yttrats av hennes dåvarande chef Daniel Alm. Uttalandet ska ha gjorts i samband med att hon uttryckt oro över vad hon uppfattat som sexuellt gränslöst beteende från Alms sida gentemot henne och andra kvinnor inom rörelsen.
Det är i en kompletterande partsinlaga från Västerås Pingstförsamling i den arbetsrättsliga tvist som pågår som dessa nya uppgifter framkommit.
I dokumentationen beskriver Pingstförsamlingen i Västerås hur det under en längre tid förekommit rapporter om att Daniel Alm använt sig av härskartekniker mot medarbetare och volontärer.
Arbetsgivaren ska dock inte ha förstått omfattningen av problemen förrän en arbetsmiljöutredning, beställd av samfundet Pingst FFS, presenterades under våren.
Församlingen har i sin inlaga även konkretiserat att uppsägningen av Daniel Alm bland annat grundas på anklagelser från två tidigare kvinnliga medarbetare som båda uppgett att Alm uppvisat ett olämpligt beteende av sexuell natur.
Daniel Alm anklagas för våldtäkt
I dokument som Hemmets Vän tagit del av framgår att det har gjorts två polisanmälningar mot Daniel Alm. I det ena fallet har Alm delgivits misstanke om våldtäkt. Enligt anmälan ska han ha mött en kvinna i sin roll som pastor och erbjudit henne stöd när hon befann sig i en allvarlig personlig kris. Förundersökningen har lagts ner på grund av bristande bevisning, men händelsen har trots detta legat till grund för församlingens beslut att avsluta anställningen med hänvisning till personliga skäl.
Båda förundersökningarna nedlagda
Den andra polisanmälan, som rubricerats som sexuellt ofredande, gjordes av en tidigare kvinnlig assistent som arbetat nära Alm under flera år, både i församlingen och inom samfundet Pingst FFS. Även denna förundersökning har lagts ner på grund av bristande bevisning men omnämns som en av anledningarna till uppsägningen.
Enligt dokumentationen från Västerås Pingstförsamling ska händelserna ha pågått mellan 2016 och 2022. Alm uppges vid upprepade tillfällen, enligt anmälan, ha kysst medarbetaren samt rört henne på intima kroppsdelar innanför kläderna.
Alm uppges också regelbundet ha använt sig av sexuellt laddat språk och kommenterat kvinnans kropp med yttranden som ”det där är fina grejer.” Han ska även ha agerat svartsjukt när medarbetaren publicerat bilder tillsammans på sig och sin man eller interagerat med andra män på arbetsplatsen.
Medarbetaren sade nej vid flera tillfällen
Församlingen skriver vidare att den kvinnliga medarbetaren vid flera tillfällen uttryckligen sa nej till Daniel Alm och tydligt visade att hon ogillade hans beteende, både genom ord och kroppsspråk. Hon ska vid flera tillfällen ha tillrättavisat honom och bett honom att sluta. Alm ska ha svarat att han skulle sluta och medgett att han ensam bar ansvar för sina handlingar gentemot medarbetaren. Trots detta uppger medarbetaren att hans överträdelser eskalerade efter varje tillsägelse.
Alm ska dessutom ha förklarat för medarbetaren att det var nödvändigt att undanhålla information för att skydda deras familjer och Pingströrelsen. Han ska ha betonat att det var acceptabelt att ljuga om det blev nödvändigt, även om någon skulle ställa direkta frågor.
”Gud har aldrig förespråkat monogami”
Enligt pingstförsamlingens redogörelse ska Alm ha rättfärdigat sitt beteende genom att hänvisa till en teologisk uppfattning att Gud aldrig avsett att män skulle vara monogama. Alm ska ha sagt att ”han är bara man” och det är anledningen till hans sexuella beteende. Vid flera tillfällen ska han ha uttryckt att han inte hade kontroll över sina impulser och varnat för att ”något kan komma över honom, något som bara vill erövra, något som han inte har kontroll över, och då kan han göra vad som helst men det är utom hans kontroll, eftersom det är drifter som styr honom”, något medarbetaren uppfattade som ett förtäckt hot om våldtäkt.
Kränkande särbehandling och straffåtgärder
Förutom de sexuella trakasserierna skriver pingstförsamlingen i sin partsinlaga att Daniel Alm ska ha utsatt medarbetaren för kränkande särbehandling. Trots att hon inledningsvis hade en deltidstjänst om 50 procent arbetade hon enligt egen utsago mellan 30 och 40 timmar i veckan, eftersom Alm krävde ständig tillgänglighet. Hon kontaktades även under kvällar och lediga dagar för att snabbt lösa arbetsuppgifter. Medarbetaren upplever att detta var en del av ett systematiskt mönster där Alm använde straffåtgärder, som att ge henne arbetsuppgifter med kort varsel eller pressade deadlines.
Vittnesmål om liknande beteende
Enligt Västerås pingstförsamling ska den kvinnliga medarbetaren också blivit vittne till att Daniel Alm agerat mot en annan kvinna inom samfundet på liknande sätt. Också den kvinnan ska befunnit sig i beroendeställning till Alm. Detta ska ha gjort den kvinnliga medarbetaren orolig för att fler kvinnor blev utsatta. Medarbetaren ska ha konfronterat Daniel Alm om hans agerande mot den andra kvinnan. Hon påtalade att också den andra kvinnan var i ett utsatt läge och i en beroendeställning gentemot Alm. Han påstod då att den andra kvinnan ”var så’n”. Han förnekade också situationen och menade att medarbetaren istället var känslig och avundsjuk. Samtidigt ska Alm ha erbjudit medarbetaren att predika i Västerås pingstförsamling samma termin.
Kvinnorna avböjer att kommentera.
Till Hemmets Vän säger Daniel Alms ombud att partsinlagan från Pingstförsamlingen i Västerås är ”helt befängda uppgifter som enbart hävdas för att smutskasta.”