Frälsningsarmén: Var tredje svensk oroas över ekonomin

Bland ensamstående föräldrar uppger 70 procent att de känner ekonomisk oro, visar ny rapport från Frälsningsarmén.

Nyheter. Drygt var tredje svensk är orolig över sin ekonomi. Men skillnaderna är stora mellan olika samhällsgrupper, skriver Frälsningsarmén i en ny rapport. Bland ensamstående föräldrar uppger 70 procent att de känner ekonomisk oro. Det är också fler kvinnor än män som beskriver sig som ekonomiskt pressade.

Publicerad Senast uppdaterad

– Det här stämmer väl överens med vår upplevelse. Frälsningsarmén får allt fler hjälpförfrågningar från ensamstående föräldrar, säger Per-Uno Åslund, ansvarig för kårernas sociala arbete på Frälsningsarmén.

– Fattigpensionärer är en annan utsatt grupp, som vi möter alltmer på våra öppna caféer, fortsätter han.

Fler kvinnor än män

Vi träffar många som kämpar med höjda matkostnader

Per-Uno Åslund, ansvarig för kårernas sociala arbete på Frälsningsarmén

Nästan sju av tio ensamstående föräldrar är oroliga över ekonomin, visar Frälsningsarméns undersökning. I samma samhällsgrupp svarar 5 procent att de inte klarar sina löpande utgifter. Samtidigt är drygt fyra av tio kvinnor, 42 procent, oroliga över ekonomin. Inte ens var tredje man, 29 procent, känner likadant.

Undersökningen visar också att familj och släkt fyller en viktig ekonomisk funktion. 70 procent av svenskarna svarar att de skulle ta hjälp härifrån om de har svårt att klara sina utgifter. Betydligt färre, 18 procent, säger att de skulle vända sig till kommunen eller socialtjänsten för ekonomiskt bistånd.

Höjda hyror och läkemedel oroar

– Vi träffar många som kämpar med höjda matkostnader, kommenterar Per-Uno Åslund.

– Nu är de oroade över de aviserade hyreshöjningarna och förslaget att höja högkostnadsskyddet för läkemedel. Det blir många bäckar som drabbar ekonomiskt utsatta hårt.

Undersökningen genomfördes av Ipsos i november 2024 genom 1 018 webb-intervjuer med allmänheten 15 år och äldre via en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

Powered by Labrador CMS