Video belyser prästen Pilavachis övergrepp

Hundratusentals har sett Matt och Beth Redmans dokumentär ”Let there be light” (Skärmbild).

Livsstil. – Jag har förlåtit Mike, men det här handlar om att ta ansvar, säger lovsångsprofilen Matt Redman i Youtube-videon ”Let there be light”, där han tillsammans med hustrun Beth och flera experter kommenterar de uppmärksammade händelserna kring den brittiske Soul Survivor-prästen Mike Pilavachi, som i fjol avslöjades som förövare.

Publicerad Uppdaterad

Den anglikanska kyrkans nationella säkerhetsteam (NPS) kom i september förra året fram till att prästen Mike Pilavachi gjort sig skyldig till psykiska, fysiska och andliga övergrepp mot en rad offer. Även en fristående utredning, tillsatt av Soul Survivor, har kommit fram till detta, efter mer än 150 vittnesmål om Pilavachis ageranden. Likaså har internationella New Wine-rörelsen tillsatt en utredning som ännu inte är klar.

Pilavachi grundade den brittiska missionsrörelsen Soul Survivor, som från 1990-talet och framåt bland annat arrangerade kristna sommarfestivaler som lockade tiotusentals unga till engelska Watford. 

I den halvtimmeslånga videon ”Let there be light” berättar lovsångsledaren Matt Redman om de övergrepp som han och hans fru utsattes för av Pilavachi. 

– Det har kommit så mycket gott ur Soul Survivor, men det har också varit så mycket smärta och så många skador, säger Beth Redman i början och förklarar att de känt hur viktigt det är att allt kommer fram i ljuset – inte minst med tanke på hur flera fall av övergrepp och maktmissbruk avslöjats inom den världsvida kyrkan under senare år. Under de två veckor videon funnits tillgänglig har hundratusentals hunnit se den.

Brottning och mobbning

Matt Redman talar om hur han lärde känna Pilavachi som 13-åring och beskriver hur hans dåvarande ungdomsledare skulle brottas med honom i ett ”gömt rum i kyrkan” eller hemma hos Pilavachi, efter att ha bett honom i detalj berätta om de sexuella övergrepp som Redman utsattes för som barn. Ett agerande som många av de unga assistenter till Pilavachi också berättat om. 

”Det kändes inte bra just då – jag gillade egentligen inte fysisk beröring, mycket på grund av det som hade hänt mig”, berättar han och fortsätter: ”Ibland kunde det pågå i 20 minuter. Det var riktig brottning.”

De beskriver också de känslomässiga och psykologiska övergreppen som de upplevde under sin tid i Watford. Matt talar om utfrysning och mobbning som kunde pågå i månader.

”På scenen var allt leenden, skratt och skämt och ord som: ’Åh, Matt är min bästa vän.’ Men när man väl gått av scenen var det inte ett ord, helt tyst. Pilavachi tittade inte ens åt mig.”

Experter

Till sin hjälp i videon har Matt och Beth Redman tre olika experter på övergrepp och maktmissbruk i kyrkliga och andra sammanhang. Psykologen dr Diane Langberg konstaterar hur systemet skyddade förövaren i fallet Soul Survivor. Något som tenderar att återkomma i kristna miljöer.

”Om anklagelserna mot Pilavachi skulle vara sanna innebar de att Guds verk skulle skadas, vilket ingen önskade” … ”Folk ser ledaren som Kristuslik. Vi vill skydda den store ledaren, inte de små människorna. Vilket i sig inte är särskilt Kristuslikt”, säger hon.

Författaren och teologen dr Amy Orr-Wing talar om att när det inte förekommer penetrerande sex så tänker folk ofta att det inte är övergrepp. 

”Men att bli nertystad och att utsättas för känslomässiga övergrepp påverkar starkt, särskilt utifrån åldersskillnader och maktskillnader. Om du dessutom utsätts av en andlig ledare som sägs höra från Gud, då är det ett starkt andligt och psykologiskt övergrepp.”

Psykiatrikern dr Chi-Chi Obuaya talar om att det mest smärtsamma för människor som utsatts för övergrepp är att inte bli trodda.

”Därför är det viktigt att vara försiktiga med att dra slutsatser eller ge svar. Först måste vi verkligen lyssna till vad som sägs. Att bli bekräftad i sin berättelse är en av de viktigaste vägarna till upprättelse.”

Försökte varna

Beth Redman talar i videon om hur de under flera år försökte slå larm men inte fick gehör för sina varningar. Orden ”Varde ljus” i Första Mosebok var under många år en bön som de bad. 

”Jag tror att det här är Jesus som städar upp i sin kyrka och tar ut i ljuset det som behöver vara i ljuset”, säger Matt Redman, och Beth lägger till att de älskar och tror på Kristi kropp.

”Vår bön är att gårdagens sår ska läka och vi ber om en ljusare, säkrare kyrka för morgondagen.”

Powered by Labrador CMS