UMU Restenäs firar 45 år: Hyllar Gud och ser framåt
Nyheter. – Vi vill sikta framåt och tacka Gud för allt som hänt, säger Bo Rudolfsson, styrelseordförande för Ungdom med Uppgift (UMU) på Restenäs. I helgen firar anläggningen 45 år, och det firar man med en heldag om Guds trofasthet och om UMU:s framtid.
– Restenäs är lite av en historisk plats för kristen verksamhet, fortsätter Bo Rudolfsson.
– Före Ungdom med uppgift (UMU) fanns Restenässtiftelsens internatskola på platsen, med Bibeltrogna Vänner, EFS och Alliansmissionen som huvudmän. Innan dess låg där ett kristet barnhem och ännu tidigare var där barnläger på somrarna, allt med kristen inriktning.
– I princip har man haft kristen barn- och ungdomsverksamhet där i mer än hundra år.
Varför blev det Restenäs för UMU?
– När jag 1978 kom hem från USA, där jag hade gått Discipleship Training School (DTS) hos Youth With A Mission (UMU:s internationella motsvarighet), blev jag en del av Kristian och Margareta Westergårds arbete i Rinkeby utanför Stockholm, svarar Bo Rudolfsson.
– Vi ville starta en DTS-skola där men såg att vi inte fick plats. Då flyttade vi till Göteborg, till Betelskeppet som fanns där då men det blev också för litet.
– Någon gång våren eller sommaren 1979 började vi leta längs hela västkusten efter en större anläggning. Jag mötte vänner inom Svenska kyrkan på ett födelsedagskalas, och de nämnde att Restenässkolan skulle läggas ner då antalet elever hade minskat.
– Först hyrde vi skolan under ett år, men när den sista årskullen lämnade skolan flyttade vi in, ett gäng ungdomar egentligen utan pengar och utan någon större kunskap om saker och ting. Vi ville tjäna Gud och det här var ett sätt att göra det.
– Under dessa 45 år har mycket hänt på Restenäs och utifrån Restenäs. Många människor har förändrats i tankeliv och gärning, människor har fått inspiration att tjäna Gud och även gått ut på missionsfältet, fortsätter han.
Ni hade inte mycket pengar, säger du – men vad gav ni för gården? Och hur fick ni ihop det?
– Någonting på 7,4 miljoner kronor, vilket var mycket pengar då. Vi har gjort som många andra: vi har fått in pengar hela tiden. Men det har också hela tiden varit mycket underhåll – det är en stor anläggning att ta hand om.
Hur många går DTS idag på Restenäs?
– Vi har inte haft någon lärjungaträningskurs sedan 2022. Men samtidigt har vi haft läger, olika kurser och uthyrningar av olika slag, så gården har inte stått tom. I somras hade vi till exempel 150 missionärsbarn som möttes här.
– I och med vårt 45-årsjubileum tar vi ny fart, och vi räknar med att köra en ny DTS nästa höst, från hösten 2025.
Hur firar ni Restenäs den 28 september?
– UMU:are från både Sverige och utomlands är inbjudna till vår heldag. Kanske inte för att fira så mycket bakåt utan för att se framåt. Vi vill hylla Guds trofasthet under alla dessa år på Restenäs, men också blicka framåt.
– Vi tänker att det finns så mycket mer att göra i mission, evangelisation och engagemang i kristna saker, än att ”bara” vara medlemmar i en församling, avslutar Bo Rudolfsson.
Fotnot: Läs mer på www.ywam.se och www.ywamrestenas.se.