Fira jul nykter – för barnens bästa
Krönika. Det går att ha roligt och umgås utan alkohol, påpekar Curt Arne Gisleskog, Blå Bandet.
Barnen ska inte behöva fundera på hur julen kommer att bli. Fira utan alkohol, uppmanar Curt Arne Gisleskog.
Foto: Thomas Jeswin och Per-Olof Svensson
Julen närmar sig och det sprids en förväntan över hur den kommer att bli. Kommersiellt har den redan börjat – men är det enbart julklapparna vi ser fram emot? Och innan dess har vi advent, som betyder ankomst. Vad är det egentligen för ankomst vi väntar på?
För mig är tiden fram till jul inte bara en väntan utan också en förberedelse inför det som är familjens och barnens högtid. Enligt den kristna traditionen firar vi då Jesusbarnets födelse – en dramatisk händelse där födelsen skedde i ett stall, eftersom det inte fanns någon annan plats.
Jag är ganska säker på att den lilla familjen gladde sig stort över det nyfödda barnet, och det är här mina tankar börjar. Visst är det barnens och familjens högtid, men hur firar vi den egentligen? I de flesta familjer firas den nog på ett bra sätt, men vad händer med barnen om det inte blir så?
För att göra det lite enklare tänker jag fokusera på en viktig fråga: Hur tänker du kring användning av alkohol och andra droger inför årets största högtid, särskilt med tanke på barnen? Har du gjort något personligt ställningstagande i denna fråga?
Sluta inte läsa här, för jag lovar att inte bli torr eller tråkig, och jag känner mig inte heller inskränkt i mitt tänkesätt. Du ska nu i alla fall få ta del av mina tankar i detta ämne.
Alkohol och, kanske speciellt, droger gör dig lite dum i huvudet. De tar död på hjärncellerna. Någon lär ha sagt att det inte spelade någon roll för honom, eftersom han var så smart att han inte skulle märka skillnaden. Själv skulle jag inte vilja riskera att förlora hjärnceller.
Naturligtvis uppstår även andra problem vid bruk av alkohol och andra droger. I berusat tillstånd klarar du inte av att ta hand om dig själv. Du kan bli aggressiv, och nästa dag kan du ha glömt vad du varit med om eller vad du gjort.
Som utomstående kan jag se den sociala sidan av problemen. Ett havererat förhållande och barn som far illa i en beroendemiljö. Detta brukar kallas medberoende, och det är något som kanske inte märks förrän det gått ganska långt.
Tidigare nämnde jag ordet ”förväntan”. Vad innebär det? Du som läser detta har kanske satt en etikett på mig som en torr, tråkig och inskränkt nykterist. Jag tror inte att det är så illa. Visst, jag är nykterist och övertygad om de negativa effekterna av alkohol och andra droger, men för övrigt är jag ganska vanlig. Skillnaden är att jag föredrar nyktra miljöer, särskilt inför advent och jul.
Visst vill du bidra till en nykter miljö i ditt hem? Barnen ska inte behöva fundera på hur julen kommer att bli. För dem är det årets höjdpunkt, då familjen samlas, umgås och har trevligt. Någon extra ”glädjehöjare” behövs inte då.
Låter det tråkigt? Nej, inte alls. Det går att ha roligt och umgås utan alkohol. Därför finns det nykterhetsorganisationer, i detta fall Blå Bandet, som aktivt arbetar för att skapa nyktra miljöer. Vi finns inte bara för att propagera mot användning av alkohol och andra droger, utan också för att stödja personer som drabbats av missbruk.
En viktig del av vårt arbete är att stötta barnen. Vår senaste aktivitet har handlat om anhörigstöd. För det är inte bara den som är beroende som drabbas, utan hela familjen.