Pastorn vill utbilda sin församling inför valet

Pastor Lorenzo Sewell pratar med nästan alla gudstjänstbesökare i 180 Church. Inför presidentvalet i november vill han utbilda församlingsborna om USA:s valprocess.

Nyheter. – Gud gav oss en plattform.
Pastor Lorenzo Sewell är svettig efter sin intensiva predikan men kramar ändå om gudstjänstbesökarna. Hans kyrka, 180 Church i Detroit, är en av få som haft Donald Trump på besök och nu vill han utbilda församlingsborna inför presidentvalet.

Publicerad

Pastor Sewell tar emot på det tygblomspyntade kontoret bakom altaret på 180 Church, mellan två gudstjänster. Det har bara gått någon månad sedan han predikade på Republikanernas konvent men han poängterar att han formellt inte stödjer någon presidentkandidat. I USA är det förbjudet för religiösa samfund att ställa sig bakom politiska kandidater och alla är välkomna till hans kyrka.

”Jesus leder oss”

– Egentligen bryr jag mig inte om vem som är president. Jesus är den som leder oss, säger han.

– 90 procent av invånarna här är demokrater och det är okej. Men jag har alltid varit republikan. Jag är emot abort och tror på traditionella äktenskap.

Sewell säger att de flesta i kyrkans närområde är som han: Socialt konservativa och oroliga över ekonomin, egentligen republikaner med hans ord. Men, hävdar han, svarta röstar ofta baserat på hur släkt och vänner röstar.

180 Church ligger i ett fattigt område i bilstaden Detroit i vågmästarstaten Michigan. Det är en av få så kallade svarta kyrkor som Republikanernas presidentkandidat Donald Trump besökt.

– De allra flesta har en förälder eller en mormor som fått dem att lova att rösta demokratiskt. Vissa vet inte ens varför de gör det.

Trump – coolaste killen?

Att demokratiska presidenter historiskt gått i bräschen för medborgarrättsrörelsen eller att många svarta tar avstånd från Republikanernas Donald Trump för att han uttryckt sig rasistiskt avfärdas av Sewell som ”identitetspolitik”.

– Det är en lögn. Han (Trump) var den coolaste killen innan han blev politiker, alla älskade honom. Han gav pengar till (svarta politikerna och aktivisterna) Jesse Jackson och Al Sharpton, och var vän med Oprah Winfrey, argumenterar han.

– Att Trump kom till vår kyrka oroar Demokraterna. Förlorar de bara 25 procent av de svartas röster vinner de inga val.

”Dödens triangel”

På de knaggliga gatorna omkring 180 Church förfaller lagerbyggnader och bostadshus. Pastor Sewell understryker att Detroit med omnejd är hårt och obemedlat. Faktiskt något av en ”dödens triangel”.

– Folk här är upptagna med att överleva: att ta hand om sina barn, behålla bostäder och jobb, ha råd med mat och bensin. Hur ska de ha tid att följa med i nyheterna? Politik är för de privilegierade.

Mot den bakgrunden har han och aktivisten Ramon Jackson dragit igång utbildningsprojektet Souls to the Polls. Det syftar till att utbilda Detroits svarta om USA:s valprocess. Men de försöker inte påverka väljare, betonar de.

– När kunskap och fakta läggs fram kommer de att veta hur de ska rösta, säger Jackson som anslutit på kontoret.

– Detroit har alltid varit demokratiskt styrt, men det har inte hjälpt oss. Jag har bott här i 46 år och vi har förlorat hundra­tusentals medmänniskor på grund av brottslighet, vräkningar och för att de hamnat på ekonomiskt obestånd.

Retoriken avgörande

Diskussionen i kyrkan speglar den fråga som debatteras i USA-medier och sannolikt bakom stängda dörrar på presidentkampanjernas högkvarter: Stödjer landets minoriteter – svarta, spansktalande och amerikaner med asiatiskt ursprung – fortfarande i högre grad Demokraterna? Och i sådana fall varför?

Hela 83 procent av de registrerade svarta väljarna ser sig i nuläget som demokrater, visar en färsk undersökning från Pew Research. Men en annan studie från Gallup visar att Demokraternas övertag bland såväl svarta som så kallade hispanics har minskat med omkring 20 procentenheter de senaste åren, röster som kan vara avgörande i en vågmästarstat som Michigan. Republikanska strateger har i åratal poängterat att deras parti värderingsmässigt borde vara attraktivt för dessa minoritetsgrupper, som ofta är konservativa och starkt troende.

Powered by Labrador CMS