Använd av Gud

Helmner direkt. Du får tillfällen att vara Guds redskap i samma utsträckning som du är beredd att ställa dig till hans förfogande, skriver Ingemar Helmner och uppmuntrar till att be om naturliga tillfällen att vittna om tron.

Knäpp dina händer varje ny morgon och be: ”Gud, led någon i min väg i dag som jag kan bli till välsignelse för!” uppmanar Ingemar Helmner.
Publicerad Uppdaterad

Jag tror att de flesta kristna bär på en längtan efter att få bli till välsignelse. Det är nog ett av de tydliga kännetecknen på att vi blivit födda på nytt. Guds kärlek ingjuts i våra hjärtan genom den helige Ande. Och den kärleken trivs inte tillsammans med självupptagenhet och egoism. Det som fyller oss med lycka och inre tillfredställelse är att, på olika sätt, få vara ”redskap i Mästarens hand”.

Be om naturliga tillfällen att vittna om din tro. Berätta om vad den betyder för dig. Hur du upplever trygghet, frid och glädje mitt i all oro världen rymmer. Jag vet att du får tillfällen att vara Guds redskap i samma utsträckning som du är beredd att ställa dig till hans förfogande. Be om andlig finkänslighet för att säga rätt sak, på rätt sätt, i rätt tid! Om du lyssnar in de impulser Guds Ande ger dig, och vågar handla utifrån dem, kommer denna känslighet att tränas upp mer och mer. Det kan handla om enkla saker som att ringa ett telefonsamtal, skriva ett brev, hälsa lite särskilt vänligt då du möter din granne. 

Knäpp dina händer varje ny morgon och be: ”Gud, led någon i min väg i dag som jag kan bli till välsignelse för!” Och glöm inte att Gud gett oss en mun och två öron! Du ska inte ”prata omkull” dina medmänniskor, inte agera som en ivrig agitator med målet att vinna heta diskussioner. Bygg förtroende och vänskap genom att vara en god medmänniska. Lär dig att lyssna. Lägg hjärta till hjärta i förtroliga samtal om livet. Be att få förmedla en varm atmosfär. Att det liv du lever i gemenskap med Jesus smittar av sig, och väcker törst och längtan hos andra! Fråga den som brottas med bekymmer, och kämpar med sjukdom, om de har något emot att du ber för dem. Snart kommer kanske dagen då det är moget att leda dem fram till frälsning. Tro att Gud är med dig.

Hoppas att du själv funnit ett andligt hem i en lokal församling! Och att det är sådan atmosfär i kyrkan att du med glädje vill invitera nya människor dit! Men, som komplement till de stora gudstjänsterna behöver vi små gemenskaps- och bönegrupper där det öppna, förtroliga samtalet kan leva. Många är nyfikna, och vill gärna veta mera om kristen tro. Man har behov av att få ställa frågor. Därför ligger det i tiden med studiegrupper. Alpha-materialet är en underbar, allkristen resurs som varje församling borde dra nytta av. Men det utmanar församlingen och dess pastorer och sångare! Om vi har flera Alpha-grupper på gång är det livsviktigt att de nya människor som inviterats dit sedan möter kärlek, värme, liv och kraft i de stora gudstjänsterna! Där måste det finnas äkta födslokraft så att den längtan som väckts till liv får sitt svar i ett andligt genombrott!

Vill vi vara Guds redskap i en tid som denna handlar det om både andlig och rent praktisk beredskap.

Ingemar Helmner

Den lilla gruppen är viktig både före och efter omvändelsen. Nyomvända har ibland tappat fotfästet, inte hittat vägen vidare, därför att de inte fick rätt stöd och hjälp från början. Många som nu är på väg mot Guds rike kommer från trasiga och smärtsamma miljöer. En del har aldrig haft något eget hem. Kanske någon kommer i er väg som redan i tidiga år lämnades vind för våg med en nyckel omkring halsen. Vill vi vara Guds redskap i en tid som denna handlar det om både andlig och rent praktisk beredskap. Det kanske inte räcker med att avsätta en timme i veckan för att bevista en högtidlig gudstjänst om du och din församlingen ska lyckas vinna och vårda nya människor. Här behövs omprioritering och fördjupad överlåtelse.

Powered by Labrador CMS