Bönevandrare bad
för Sveriges ledning

Dagen före riksdagens öppnande genomfördes den årliga bönevandringen i Stockholm.

Livsstil. Dagen innan riksdagens högtidliga öppnande i tisdags arrangerades den årliga bönevandringen på Helgeandsholmen i Stockholm. ”Viktigast är att vi alla tillsammans bär upp vårt folk och vår nations högsta ledning i bön”, skriver initiativtagaren Peter Artman tillsammans med Eva Barck, Torbjörn Erling och Mikael Lunnergård i ett upprop om att delta var man än finns i förbönen för riksdag och regering under veckan.

Publicerad Uppdaterad

Bönevandringen i måndags utgick från S:ta Clara kyrka i centrala Stockholm och i grupper av åtta fortsatte man sedan till Rosenbad, där regeringen nu bygger ett ”situation room” – en nationell kriscentral med inspiration från USA. De 40-talet bedjarna fortsatte till Sagerska palatset, där bönen fokuserade på statsminister Ulf Kristersson och för den nya regeringen som skulle tillsättas dagen efter. 

Nytt arbetsår

Därefter var det dags för utrikesdepartementet i Arvfurstens palats, där man bad både för den utrikesminister som ersätter Tobias Billström och viktiga frågor som krisen i Ukraina, i Mellanöstern med mera. Vid Försvarsdepartementet bad man för det svenska försvaret, för krisberedskap, och till sist samlades man på Lejonbacken vid Mynttorget och bad för regering och riksdag inför det nya arbetsåret. 

För tionde gången

Det var tionde gången som bönevandringen hölls och Peter Artman, präst i Svenska kyrkan på Orust och den som tog initiativet till de årliga bönevandringarna, berättar hur det hela började. 

– Jag tror det började 2015 eller 2016. I måndags var det tionde gången, tror jag. 

– Under många år ingick jag i ett bönenätverk som besökte andra huvudstäder i Europa för att be för deras parlament och länder. Jag kände då att jag inte kunde försumma vår egen svenska huvudstad. Det handlade mer om moralisk logik än profetisk ingivelse. Jag känner dock uppmuntran i detta både från männi­skor och av Guds Ande.

Varför är det viktigt att be för riksdag och regering?

– De behöver det. Både riksdagsledamöter och ministrar har ett krävande och utsatt förtroendeuppdrag. De ska inte stå ensamma i detta.

– Indirekt är det av omsorg om vårt land. Kan de som styr fatta väl genomtänkta beslut utifrån en god inre kompass, med sanning, rätt och omsorg för ögonen är det bra för hela vår befolkning. Det ger större utrymme för Guds rike ibland oss. Bibeln säger att vi ska be för våra styrande. Jesus lär oss bönen: Låt ditt rike komma, din vilja ske, på jorden så som i himlen.

Powered by Labrador CMS