Låt hoppet leva!

Vägledning. Jesus har makt över död och liv, skriver Kjell-Arne Alvarsson

Jesus som har makten över död och liv kan förändra vilken omöjliga situation som helst, skriver Kjell-Arne Alvarsson. Målningen av hur Jesus kallar ut Lasaros ur graven är målad av den italienske renässansmålaren Giuseppe Porta (1520–1575).
Publicerad

Johannes evangelium
11:28–44

Sedan gick hon hem och kallade på sin syster Maria och viskade: »Mästaren är här och kallar på dig.« När Maria hörde det steg hon strax upp och gick för att möta honom. Men Jesus hade ännu inte kommit in i byn utan var kvar där Marta hade träffat honom. Judarna som var hemma hos Maria för att trösta henne såg att hon hastigt reste sig och gick ut, och de följde efter i tron att hon gick till graven för att gråta där. När Maria nu kom dit där Jesus var och fick se honom kastade hon sig för hans fötter och sade: »Herre, om du hade varit här hade min bror inte dött.« När Jesus såg hur hon grät och hur judarna som hade följt med henne också grät blev han upprörd och skakad i sitt innersta, och han frågade: »Var har ni lagt honom?« De sade: »Herre, kom och se.« Jesus föll i gråt. Då sade judarna: »Se, hur mycket han höll av honom.« Men några av dem sade: »Kunde inte han som öppnade ögonen på den blinde ha gjort så att Lasaros inte behövt dö?« Jesus blev åter upprörd och gick till graven. Det var en klipphåla med en sten för öppningen. Jesus sade: »Ta bort stenen.« Den dödes syster Marta sade då: »Herre, han luktar redan, det har ju gått fyra dagar.« Jesus sade till henne: »Har jag inte sagt dig att om du tror, skall du få se Guds härlighet?« De tog bort stenen, och Jesus lyfte blicken mot himlen och sade: »Fader, jag tackar dig för att du har hört mig. Själv visste jag att du alltid hör mig, men jag säger detta med tanke på alla dem som står här, för att de skall tro på att du har sänt mig.« Sedan ropade han med hög röst: »Lasaros, kom ut.« Och den döde kom ut med armar och ben inlindade i bindlar och med ansiktet täckt av en duk. Jesus sade åt dem: »Gör honom fri och låt honom gå.«

Den blivande mamman ligger i förlossningssängen och kämpar hårt. Hon är knappt vid medvetande men lyckas ändå föda tvillingar, två stycken små pojkar. Allt blir väldigt dramatiskt. Mamman blir ännu sämre, och de två alldeles för tidigt födda pojkarna blir omhändertagna av en specialistbarnläkare, som var på besök på det lilla sjukhuset just den dagen. Eftersom mamman, som var min kära mor, inte var tillgänglig och min pappa var inlagd på ett sanatorium, så fick mina mostrar ge pojkarna deras namn. Det blev Sven och Alvar. Specialistbarnläkaren lyckades få Alvar, ett av barnen att överleva, trots den låga födelsevikten på 1 400 gram (otroligt för att vara på 1950-talet), medan Svens liv inte gick att rädda. Senare har vi förstått att min kära mor antagligen hade fått havandeskapsförgiftning.

Så dramatiskt började mitt liv och jag heter fortfarande Alvar i mellannamn. 

Kjell-Arne Alvarsson

Du behöver inte leva i ”dåtid” eller ”omtid”. Lev i ”nutid” och ”framtid”.

Kjell-Arne Alvarsson, bibellärare och kursföreståndare, Bibelfjäll på Strömbäcks folkhögskola

Vad hade hänt om inte specialistbarnläkaren hade varit just där och då? Hade jag inte klarat livet? Hade jag dött där i kuvösen precis som min bror Sven gjorde? Då hade mina barn inte funnits, då hade inte mina barnbarn funnits. 

Det hände ibland under min uppväxt att jag tänkte på min tvillingbror. Hur hade det varit om han hade levt? Vad skulle vi ha gjort tillsammans? Hade jag fått en lika fin cykel om vi hade varit två? Hur starka skulle vi ha varit tillsammans? Hade jag fått ett bättre självförtroende och inte varit lika blyg? Vi pratade nästan aldrig om detta hemma. Man pratade inte om svåra saker på samma sätt som nuförtiden. Jag fick leva med livet och döden som en verklighet redan från början och leva med det lilla ordet ”om”. Vad hade hänt om … Det finns flera filmer där huvudpersonen får möjlighet att leva om sitt liv och göra andra, bättre val i livet för att få ett bättre liv. Det är bara i fantasivärlden det är möjligt, men tänk vad många händelser, stora som små, kan förändra hela livet och vilken inriktning det får.

I dagens text möter vi både liv och död. Syskonen Marta, Maria och Lasaros, verkade vara väldigt goda vänner med Jesus. I Lukas evangelium 10:38 tar de emot honom i sitt hem och Maria sitter ner vid Jesu fötter och tar emot undervisning. Det var enligt traditionen uppseendeväckande att en kvinna sitter ner och tar emot undervisning av en man. Hon smörjer också Jesu fötter med en flaska dyrbar äkta nardusbalsam och syskonen ordnar en stor måltid för honom (Johannes evangelium 12:1-3). Dessutom var Jesus ”mycket fäst vid” syskonen (Johannes evangelium 11:5).

Nu hade Lasaros blivit sjuk och systrarna skickade bud efter Jesus. Vi vet egentligen inte vilken sjukdom han hade fått, men den var så allvarlig att den ledde till döden. 

Jag har hela mitt liv levt med en bror som dog när jag föddes. En bror jag aldrig haft en verklig relation med, men ändå saknat på något vis. Däremot har jag en god, verklig relation med min storebror som lever. Skulle det hända något med honom skulle det verkligen bli en katastrof och en saknad som vore olidlig.

Lasaros var en kär broder och katastrofen var ett faktum. När Jesus kommer har Lasaros redan varit död i fyra dagar. I judisk tradition så befann sig den döde personens själ i närheten av kroppen i hopp om att kunna vända tillbaka till den, i tre dagar, men när sönderfallet satte igång så var det omöjligt. Lasaros var verkligen död. 

Både Marta (11:21) och Maria (11:32) använder ordet ”om”. Om du hade varit här så hade inte …Vad hade hänt om … Funderingar som ofta far runt i mitt huvud nu också. De trodde på under, men nu var allt hopp ute för det går inte att gå tillbaka i tiden och ändra förutsättningarna.

Så sker det ofattbara mitt i folkmassan. Jesus lyfter blicken mot himlen och med uppsträckta händer (en vanlig hållning i judisk bön) ber han till Gud och befaller Lasaros att komma ut ur graven.

Det omöjliga blev möjligt. Jesus har till och med makt över döden. Han säger tidigare tydligt att Lasaros är död (Johannes evan­gelium 11:14), men han använder metaforen ”sover” (11:12) och kan väckas. Döden är inte ett slut utan ett tillstånd av sömn. Han säger vidare: ”Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva om han än dör, och den som lever och tror på mig skall aldrig någonsin dö.” (11:25-26)

Du behöver inte leva i ”dåtid” eller ”omtid”. Lev i ”nutid” och ”framtid”. Jesus som har makten över död och liv kan förändra vilken omöjlig situation som helst. Låt hoppet leva!

Powered by Labrador CMS