Så svarar kyrkan på tragedin – praktisk kärlek och böner för de drabbade

Biskop Johan Dalman, Kung Carl Gustaf och drottning Silvia, statsminister Ulf Kristersson (M) med sin fru Birgitta Ed under en minnesgudstjänst i S:t Nicolai kyrka i Örebro för de 11 personer som miste sina liv i skolskjutningen i Risbergska skolan.

Nyheter. Flera kyrkor och samfund har uppmanat till bön på sociala medier. Och ärkebiskop Martin Modéus höll på onsdagsmorgonen en extrainsatt radioandakt i Sveriges Radio.
– Så har det hänt igen. Här i vårt land. Orden räcker inte till, förklarade Svenska kyrkans ärkebiskop i Sveriges Radio onsdag morgon strax före klockan sex.

Publicerad Senast uppdaterad

Efter tisdagens masskjutning vid Campus Risbergska skolan i Örebro, då elva personer miste livet och flera skadades, vaknade Sverige upp till en dag av sorg. Sveriges Radio har bytt ut en del av sin musik under dagen, kungaparet har tillsammans med statsminister Ulf Kristersson rest till Örebro för en minnesgudstjänst i Sankt Nikolai kyrka mitt i stan och många flaggar på halv stång, både i Sverige och i nordiska grannländer som Danmark och Finland. Kondoleanser har strömmat in från länder över hela världen.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia under minnesgudstjänsten i S:t Nicolai kyrka i Örebro.

Örebro kommun håller alla sina skolor utom vuxenutbildningen öppna under onsdagen, efter gårdagens masskjutning. Barn och anställda får krisstöd och flera kyrkor och andra samlingsplatser håller öppet för den som behöver stöd. 

Bön och digitala ljus

På sociala medier manar både Svenska kyrkan, Sveriges kristna råd och många av de olika kyrkorna och samfunden till bön och förbön. 

”Herre, förbarma dig över det som hänt i Örebro”, skriver Equmeniakyrkan redan på tisdagen, och nämner både drabbade, anhöriga och alla de som nu möter krisen i sin arbetsvardag. 

”Vi ber att ditt ljus ska lysa där nu mörkret breder ut sig. Beskydda våra hjärtan från hat, hjälp oss att gå fredens och fridens väg”, skriver Evangeliska Frikyrkan i sin bön. Samfundets huvudkontor ligger i Örebro. 

Frälsningsarmén lägger som många andra upp ett digitalt ljus och manar till bön för ”de drabbade”. Och EFS manar till ett slut på skjutningar och våld: ”Gode Gud, förbarma dig över vårt land och över vår värld. Kom med din fred!”

”Skolan i Sverige har en högre bestämmelse än att degraderas till en brottsplats. Låt oss be för Risbergska skolan i Örebro och för alla andra skolor i vårt land att de istället ska kännetecknas av en trygg miljö för lärande, växande – och försoning. Välkommen tillbaka till svensk skola, Jesus!”, skriver rektor Bo Nyberg för Sverigebönen.

Från teologiska samtal till krisberedskap

Mattias Martinson, evangelist som arbetar för fadderbarnsorganisationen Compassion, berättar på Facebook om en dramatisk studiedag på Akademi för Ledarskap och Teologi i Örebro, då bland andra Graham Tomlin, tidigare anglikansk biskop i Kensington, talade om att ”våga utforska hur kyrkornas vittnesbörd kan ta form i ett samhälle präglat av både mångfald i kristna uttryck och där den kristna traditionen har präglat kulturen”.

”Efter lunch skulle vi få lyssna till en opponent, men uppmärksamheten i rummet var minst sagt splittrad. Fler behövde lämna samlingen hastigt och dom omgrupperade sig i hallen. Några åkte till Campus Risberga och andra åkte till sjukhuset och övriga åkte till sina respektive kyrkor för att öppna upp för ljuständning, bön, samtal och själavård”, skriver han. 

Många av Örebros kyrkor har öppnat upp för ljuständning, bön, samtal och själavård.

Kyrkan blev kärleksfull vän i sorgen

”Några minuter senare ser jag bland annat nämnda Graham Tomlin på svenska nyheter i innerlig tjänst där han inte ger förenklade svar, utan i stället gjuter olja på oroliga vågor parallellt med bilder på nyblivna vänner som söker skydd bakom barrikaderade bord och bänkar. Surrealistiskt, men ändå mäktigt.”

”Ett vedervärdig våldsbrott som skakar hela nationen. Mitt i det fick jag också se hur kyrkan praktiskt blir en kärleksfull vän på vägen som torkar tårar, öppnar famnen, gråter igen, brer en smörgås och ber mer än en bön”, fortsätter Mattias Martinson.

Både Sverigebönen och nätverket Nationell bön har och har haft digitala bönesamlingar tisdag och onsdag kväll. 

Powered by Labrador CMS