Reaktioner på dom i Alm-tvisten: ”Förtroende är saklig grund för uppsägning”

Nyheter. Domen i målet mellan Daniel Alm och Västerås pingstförsamling väcker reaktioner i både frikyrkliga och arbetsrättsliga kretsar. Att tingsrätten slår fast att förtroendebrist kan utgöra saklig grund för uppsägning ses av Arbetsgivaralliansen som ett viktigt klargörande – men inte nödvändigtvis ett prejudikat.

Publicerad Senast uppdaterad

Domen från Västmanlands tingsrätt, där pingstförsamlingen i Västerås fick rätt att säga upp tidigare föreståndaren Daniel Alm, har väckt reaktioner. Hemmets Vän har talat med Jan-Eric Rönngren, avtalsansvarig för trossamfund hos Arbetsgivaralliansen.

Jan-Eric Rönngren, avtalsansvarig för trossamfund hos Arbetsgivaralliansen.

– Grunden i alla domar är att de främst har något att säga om den situation som prövats. Med det sagt kan den här domen också beskriva situationer som är överförbara till andra ärenden. Vad jag kan säga redan nu är att domen tydligt visar att förtroende är saklig grund för uppsägning, säger Rönngren.

Vill inte spekulera

Tingsrättens resonemang rörde i huvudsak frågan om förtroende kopplat till anställning. Samtidigt konstaterade rätten att de relationer Alm inlett skett i sammanhang där det fanns tydlig maktobalans. Frågan har därför väckt diskussion även inom andra aktuella frågor i frikyrkligheten. På frågan om domen kan komma att få konsekvenser för hur arbetsgivare inom frikyrkan bedömer exempelvis en ungdomspastor som kommer ut som HBTQ-person, säger Rönngren:

– Jag delar din slutsats om att det skulle kunna få konsekvenser, men vill inte spekulera för mycket ifråga om arbetsköparnas relation till arbetssäljarna inom given bransch. Men det är inte oväsentligt att det är just en föreståndares förtroende som prövats i det här fallet – vilket skiljer sig från en ungdomspastor. Däremot är det klart att om en situation skulle uppstå så kommer den här domen att åberopas.

Huruvida domen kan få bäring i andra delar av civilsamhället, som till exempel fall där fritidspersonal som varit anställda i föreningar sagts upp efter att ha engagerat sig politiskt, är enligt Rönngren mer svårt att bedöma.

– Det är svårt för mig här och nu att dra slutsatsen att just den här domen kommer att kunna användas för den situation du beskriver. För sådana fall finns andra exempel som är bättre. Inte minst när Vänsterpartiet i Göteborgs sekreterare lämnade partiet och därmed sades upp – ett skäl som då godkändes av Arbetsdomstolen.

Ovanligt ärende

Daniel Alm är en av få pastorer som tagit sin församling till domstol. Rönngren, som i sitt arbete ofta förhandlar fram överenskommelser mellan församlingar och anställda, menar att det är ovanligt att ärenden går så långt.

– Jag är ansvarig för att förhandla 30–40 överenskommelser årligen. Jag delar slutsatsen om att församlingarna nu flyttat fram sina positioner i och med dagens dom. Den har påverkat maktförhållandena till församlingarnas fördel. Jag tror dock inte att församlingarna kommer att nyttja sin stärkta position, annat än i extrema situationer.

Rönngren beklagar att det inte gick att nå en förlikning i det aktuella fallet.

– Jag önskar att man hade kunnat nå en förlikning i aktuellt fall, men konstaterar att parterna efter många timmars samtal inte nådde fram. Vi försökte, men det gick inte att komma överens. 

– Fallet med Josef Barkenbom var första gången som en pastor stämde sin församling, andra gången var för ett år sedan då pastorn i Husqvarna Pingst stämde sin. Så Daniel Alm var tredje gången förhandlingar någonsin landade i att ta det till domstol, säger Rönngren. 

– Förhoppningsvis kommer normen även i framtiden vara att vi gemensamt kommer fram till goda överenskommelser som kan vara godtagbara för båda parter.

Pastor Gillsberg: ”Stor sorg”

Hemmets Vän har även sökt fackförbundet Vision för en kommentar. Redaktionen har även sökt ett fyrtiotal pingstpastorer med frågan om hur de ser på tingsrättens dom, men ingen har velat uttala sig. Emil Gillsberg, pastor i församlingen Hope Dalarna och nära vän till Daniel Alm, är den enda som valt att kommentera offentligt i eget namn.

– Jag känner bara en stor sorg över hela den här processen och önskar att detta nu fick vara över, säger Gillsberg. Det finns många vägval som lett hit, som hade kunnat gjorts annorlunda. Nu har stora sår tillfogats och alla vi som berörts behöver en tid av rannsakan, ödmjukhet och läkedom, säger han.

Powered by Labrador CMS