15:30 – Karlström avslutar: ”Församlingen bär ansvar för hur situationen utvecklades”

Marcus Pollack
arbetstvist 24 mars västerås pingstförsamling daniel alm

Västmanlands tingsrätt – Alms ombud Nina Karlström fortsätter sin slutplädering med att ifrågasätta trovärdigheten i den andra kvinnans vittnesmål.

Karlström menar att det är den andra kvinnan som tagit initiativ till intima situationer, och att hennes berättelse präglas av vaga minnesbilder och få detaljer. Hon anser att det inte förekommit något missförhållande kopplat till maktbalansen mellan parterna, och att det inte är styrkt att kvinnorna befunnit sig i ett underläge i relation till Daniel Alm.

Hon hänvisar till den skriftliga dokumentationen i målet som enligt henne tyder på ömsesidighet.

Karlström ifrågasätter även de texter från 1177 som åberopats av församlingen och menar att dessa saknar verifierbar källa och därför inte bör ges bevisvärde.

Vidare kritiserar Karlström den första kvinnans kommunikation med andra personer under processen och påpekar att det gått relativt lång tid sedan de påstådda händelserna, vilket enligt henne påverkar minnesbildernas tillförlitlighet.

Hon bemöter också församlingens invändning om att det föreligger särskilda skäl för uppsägningen även i frånvaro av brottslighet, och anser att församlingen själv bidragit till förtroendekrisen.

I sin plädering pekar Karlström på att det var församlingen som offentliggjorde uppgifter efter Alms Facebookinlägg, och att man i interna och externa kommunikéer återgett delar av kvinnornas uppgifter innan utredningen var slutförd.

Karlström kritiserar bland annat att församlingsmöten hölls där det enligt henne antyddes att ett brott kunde ha begåtts, något som hon menar saknar stöd i utredningen.

Slutligen argumenterar Karlström för att om Alm fått möjlighet att möta församlingen i ett tidigare skede hade förtroendefrågan sett annorlunda ut.

Alms ombud fortsätter sin plädering med att yrka att tingsrätten ogiltigförklarar uppsägningen och bifaller käromålet.

Powered by Labrador CMS