15:45 – Karlström: ”Moraliska överträdelser utanför tjänsten utgör inte saklig grund”

Marcus Pollack
arbetstvist 24 mars västerås pingstförsamling daniel alm

Västmanlands tingsrätt – Alms ombud Nina Karlström fortsätter sin slutplädering med att hänvisa till flera avgöranden från Arbetsdomstolen för att argumentera mot att det föreligger saklig grund för uppsägning.

Karlström menar att Daniel Alm inte har brutit mot sitt anställningsavtal och att det påstådda förtroendetappet rör moraliska omständigheter utanför tjänsten. Hon betonar att svensk arbetsrätt ställer höga krav på arbetsgivaren att visa att ett brott mot anställningsavtalet har skett inom ramen för arbetet.

Som exempel lyfter hon ett fall där en kriminalvårdare dömts för misshandel av sin sambo. Arbetsdomstolen fann att brottet, som skett utanför arbetstid, inte påverkade tjänsteutövningen i sådan grad att det kunde ligga till grund för uppsägning.

Vidare nämner hon ett fall där en maskinoperatör dömts för mordförsök, som inte heller ensamt ansågs vara tillräckligt för uppsägning. Hon tar också upp ett mål inom psykiatrin där ett sexuellt förhållande mellan en anställd och en patient inte medförde en uppsägning. Även där, trots ostridig maktobalans, betonade domstolen vikten av att göra en helhetsbedömning i det enskilda fallet.

Karlström argumenterar för att Daniel Alm inte haft någon själavårdande funktion i relation till de två kvinnorna och att det inte finns någon formell arbetsledarroll mellan honom och den andra kvinnan, som var projektanställd inom en annan del av samfundet.

Hon bemöter även församlingens paralleller till Svenska kyrkan och avkragningsärenden, där hon understryker att beviskraven i sådana ärenden är mycket höga. Som exempel nämner hon en tidigare avkragningsprocess där en stiftsjurist granskade en biskop – en situation som enligt Karlström inte är jämförbar med Alms fall.

Slutpläderingen fortsätter med ytterligare rättsfall som syftar till att visa att det inte är tillräckligt att hänvisa till moraliska överträdelser eller förlorat förtroende när dessa inte direkt påverkar tjänsteutövningen.

Powered by Labrador CMS