15:55 – Rosqvist i slutplädering: ”Otrohet i pastorsrollen är inte en privat fråga – det raserar förtroendet”

Marcus Pollack
arbetstvist 24 mars västerås pingstförsamling daniel alm

Västmanlands tingsrätt – Sven Rosqvist, ombud för Pingstförsamlingen i Västerås, inleder sin slutplädering med att ställa frågan om en otrohetsaffär kan betraktas som en enbart privat angelägenhet. Han konstaterar att arbetsgivaren normalt inte har att göra med vad en anställd gör på sin fritid, men understryker att frågan om förtroende får annan tyngd ju högre upp i en organisation en person befinner sig.

Rosqvist hänvisar till flera avgöranden från Arbetsdomstolen där det konstaterats att händelser utanför arbetsplatsen ändå kunnat påverka anställningen på grund av koppling till arbetet. I detta fall menar han att sambandet är direkt: Daniel Alm och den första kvinnan befann sig regelbundet i församlingens lokaler i Västerås, där Alm också var hennes chef och hade själavårdande funktion gällande den andra kvinnan.

Vidare pekar Rosqvist på att Alms position som föreståndare i Pingst Västerås var en förutsättning för hans roll som nationell föreståndare för Pingst FFS. Förtroendeförlust i en av rollerna påverkar därmed trovärdigheten i båda, menar han.

Rosqvist lyfter att relationen med den första kvinnan ägde rum under arbetstid och inom ramen för församlingens verksamhet, vilket ytterligare knyter den till tjänsteutövningen. Han anser att det inte finns något som hindrar att arbetsgivaren beaktar detta i bedömningen.

Avslutningsvis citerar Rosqvist ur Pingströrelsens handlingsprogram för krissituationer, som bygger på kristen etik:

”Församlingsledaren måste vara höjd över allt klander… förtroendet kan omedelbart raseras om liv och lära inte stämmer överens med Bibelns undervisning.”

Med detta argumenterar Rosqvist för att Alms agerande inte bara bröt mot interna normer utan också skadade det grundläggande förtroende som krävs i ett pastoralt ledarskap.

Powered by Labrador CMS