Våra ord har stor makt

Krönika. Innan vi öppnar munnen är det bra att stanna upp och fråga sig själv: Det jag ska säga nu, är det snällt? 

Britta använder uppfinnaren Edisons liv för att visa hur ord kan bygga upp eller bryta ner. Positiva ord från hans mamma blev avgörande för hans framgång.
Publicerad Senast uppdaterad

Vi har ofta åsikter om makthavare och hur de använder den makt de har. Men vi är alla makthavare. Med våra ord, blickar och kommentarer lyfter och sänker vi varandra. Skapar självkänsla eller trampar ner allt vad självkänsla heter. Gud skapade universum med sitt ord. Ord har stor makt, också dina ord och hur du använder dem.

Med våra ord, blickar och kommentarer lyfter och sänker vi varandra.

Britta Bolmenäs

Uppfinnaren Thomas Alva Edison (1847 –1931) skapade en rad uppfinningar som påtagligt förändrat livet för oräkneliga människor från slutet av 1800-talet och fram till våra dagar.

Förutom glödlampan gjorde Edison förbättringar på bland annat telefonen, telegrafen, grammofonen och skrivmaskinen. Han var den första att starta industriella forskningslabb. Men några ord hade kunnat döda drivet, idéerna och den fantasi som gjorde allt detta möjligt.

När Thomas bara gått några månader i skolan kom han hem en dag med ett brev från läraren till hans mamma. Mamman läste brevet, försökte hålla tillbaka tårarna och sa till sin lille pojke: ”Din fröken skriver att du är alldeles för smart för att gå i skolan. Du kan redan så mycket så hon har inget mer att lära dig. Du får vara hemma hos mig istället, så ska jag försöka lära dig.”

Och så blev det. Hans mamma, som varit lärare, lärde Edison att läsa, skriva och räkna. Han blev superintresserad av teknologi och började experminetera med än det ena och än det andra. 

Efter obehandlade öroninflammationer blev han som tolvåring nästan helt döv. I stället för att bli bitter över förlusten valde han att se det som en superkraft, som hjälpte honom att undvika distraktioner och fokusera. Kanske låg det något i det, för under sitt liv tog Edison patent på inte mindre än 1 093 uppfinningar.

När Edisons mamma dött och barnen städade ur huset hittade de en samling brev. Däribland brevet från läraren när Edison börjat skolan. Han kunde inte låta bli att öppna det och till sin häpnad läste han: ”Din son är psykiskt störd och obildbar. Vi kan inte ha honom i skolan, du får hemskola honom.”

I sin dagbok skrev Tomas Alva Edison: ”Jag är en efterbliven som blev ett geni genom min mamma.”

Hur använder du dina ord? Innan vi öppnar munnen eller trycker på ”skicka” på dator eller telefon är det bra att stanna upp och fråga sig själv: Det jag ska säga nu, är det snällt? Är det hjälpsamt? Växer eller krymper den jag tilltalar ifall jag säger detta?

Eller helt enkelt som Mästaren sa: 

Allt vad du vill att andra ska göra för dig, det ska du göra för dem (Matteusevangeliet 7:12).

Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr (Psaltaren 141:3).

Powered by Labrador CMS