Nytt lagförslag ska stoppa lustgasen på fester

Ledare. Lustgas har blivit en ny festdrog, men för Christine Svärd ledde användandet till förlamning. Nu föreslår regeringen skärpta lagar för att begränsa försäljningen och skydda unga från den livsfarliga trenden.

Lustgas används inom vården för smärtlindring, men de senaste åren har dess användning som berusningsmedel ökat kraftigt.

Nu räcker det inte längre med alkohol när helgfesten ska hållas. Inte heller festknarket kokain eller marijuana. Användandet av lustgas har blivit ett nytt berusningsmedel på partyt. Men priset kan bli alltför högt. För 37-åriga Christine Svärd blev nyfikenheten och bruket ödesdigert. Första gången hon testade fanns ballongerna helt lagligt att köpa på krogen. Trots att hon i grunden är kemitekniker visste hon inget om lustgasens effekter, berättar hon i en artikel i Dagens Nyheter.

Efter fyra månader fick Christine de första symtomen, sedan hon använt lustgas varje vecka på fest. Först fick hon känslobortfall och den kognitiva förmågan försämrades, balansen blev sämre. Sjukhusets akutmottagning gav henne rådet att åka hem och vila. Läkaren menade att det var stress som orsakade symptomen.

”Jag blev bara mer förlamad”, säger hon.

Nu kunde hon inte gå på toaletten själv. Bara inom ett dygn blev nästan hela hennes kropp förlamad.

En neurolog undersökte henne vid nästa sjukhusbesök och hon lades in för utredning. Olika tester gjordes. Undersökning med magnetkamera visade att hon fått en ryggmärgsskada. Hon fick informationen att skadan berodde på lustgasanvändning.

Första tiden på sjukhuset kunde hon inte röra sig. Hon blev matad och fick använda blöja och kateter.

Hennes läkare kunde inget säga om framtiden.

Lustgas används inom sjukvården för smärtlindring, men på senare år har användningen i berusningssyfte ökat påtagligt. Eftersom gasen inte är narkotikaklassad finns i princip inte någon reglering av försäljning och användning. Patroner och tuber som innehåller lustgas finns lagligt på nätet och idag finns inga begränsningar av hur mycket man får köpa. I hyresfastigheters avfallsrum kan man hitta lustgastuber i stort antal efter en fest. Det går inte heller att spåra vem som lämnat dem om man inte blir vittne till vem som ställer dit dem.

Nu föreslår regeringens utredare att begränsningar görs i försäljning av lustgas, detta för att förhindra att den används till att berusa sig med.

I utredningsförslaget sägs att försäljning till privatpersoner ska begränsas till två behållare om maximalt 9 gram. Det ska också vara förbjudet att sälja lustgas om man kan anta att syftet med försäljningen är att köpare ska använda den till berusning. Ungdomar under 18 år ska inte alls få köpa lustgas, inte heller ska det gå att föra in den från utlandet. Vidare menar utredaren att anmälan till Folkhälsomyndigheten ska krävas för försäljningsställen. Ett annat problem är hur insamlingen av förbrukade lustgastuber ska ske.

Giftinformationscentralen konstaterar att försäljningen skjutit i höjden. Bara i år har de fått 841 samtal om lustgas eller dess korrekta namn, dikväveoxid.

Jenny Bång Arhammar, överläkare och verksamhetschef på Giftinformationscentralen, säger att främst unga använder lustgas vid fester. Myndigheten, som bildades 1960, har till uppdrag att ge råd när människor drabbas av akuta förgiftningar. Varje år får man cirka 100 000 telefonsamtal. De allra flesta gäller akuta förgiftningar av människor, efter att man blivit förgiftad av växter, djur eller narkotika.

Även om en person börjar av nyfikenhet kan det gå fort att utveckla ett beroende. Om Christine Svärd gjort sig beroende av lustgas tog det bara fyra månaders användande för konsekvenserna att visa sig, innan hon var förlamad från halsen och neråt.

Nu agerar socialminister Jakob Forssmed, vilket är mycket bra, och uttrycker stor oro över den snabba utvecklingen. Han vill även påskynda att riksdagen kan klubba en lag i frågan. I dagsläget finns ingen lagstiftning och det är en lång handläggningstid från att utredarens förslag godkänts till vi har en lagstiftning på plats. Troligen finns en reglering och förbud först i januari 2026.

Powered by Labrador CMS