Erixon: Forskningen
har berikat mitt liv
– Någon mer bok om Dostojevskij blir det inte, säger Jan Erixon.
Foto: Eva Gustafsson
Kultur. Efter seminariet får Hemmets Vän en pratstund med författaren, som berättar hur hans intresse för Dostojevskij och inte minst hans tidigare bok ”Någon besökte min själ”, med citat ur Bröderna Karamasov, gett honom möjlighet att föreläsa på ryska universitet och samtala med många ryska ungdomar genom åren.
Med den utveckling som skett i Ryssland under senare år, med Putin och Ukrainakriget och allt som hänt, vad skulle Dostojevskij ha sagt om det?
– Det är svårt att veta vad han skulle säga, därför att han hade en slags idé om att det ryska folket skulle närapå ta över Israels identitet och uppdrag i världen. Han talade om att Ryssland skulle bli den nation varifrån evangelium skulle spridas över hela jorden.
På samma sätt som andra folk och andra nationer har talat genom århundraden?
– Ja, men det som Dostojevskij talar om ligger mer på ett andligt och själsligt plan än politiskt. Men det är som sagt svårt att säga vad Dostojevskij skulle säga. Han skulle absolut säga att Kristus inte är med i kriget. Han är tidigt kritisk mot exempelvis kristendomens krig mot muslimerna, mot korsfararna.
– Han menar att detta med att strida med vapen i hand för Guds rike, det går inte. Jesus säger: Älska era fiender och be för dem som förföljer er. Alltså: Det är en kollision mellan två stora tankar – Guds tanke och en världslig tanke.
Jan Erixon berättar att han fortfarande har kontakt med sina vänner både i Ryssland och i Ukraina.
– När jag talar med Ryssland i telefon eller skriver, då får jag använda ett kodat språk. Det är alltid avlyssnat, och de kan råka illa ut. När jag talar med Ukraina ta-
lar vi helt öppet. Men det är fruktansvärt, detta som händer.
Är intresset för Dostojevskij lika stort i Ukraina som i Ryssland?
– Nej. Och där har det hänt något: De ryska författarna är förbjudna i Ukraina och de ukrainska författarna är förbjudna i Ryssland. Samtida Nikolaj Gogol, exempelvis, som var ukrainare – han får inte läsas.
Någon mer bok om Dostojevskij blir det inte, menar han till sist.
– Den bok som jag nu har skrivit har jag lagt ner fem år på och en forskning som tagit närapå hela mitt jag. Det gör jag inte om. Å andra sidan har det berikat mitt liv så mycket. Jag har satsat på att slå på en spik, och utifrån den har det gått i så många olika riktningar som jag aldrig hade lärt om annars, avslutar Jan Erixon.