November fylls av reor och kampanjer som lockar oss att konsumera mer än vi behöver.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vardag. Hur många prylar behöver vi egentligen? Det är frågan inför årets Black Friday då reklamen strömmar över oss både via mobilen, tv:n och sociala medier. Den importerade höjdpunkten från USA har blivit en av årets viktigaste dagar för svensk handel. I år förväntas försäljningen öka med en miljard till 9,7 miljarder kronor under helgen.
Singles Day, Black Week, Black Friday, Cyber Monday – november månad är fylld av kampanjer för att vi ska köpa allt mer. Vi tror att vi sparar pengar, men risken att köpa sådant vi inte behöver är vad vi egentligen står inför.
– Reor som Black Friday lockar ofta till spontanköp, drivna av FOMO (”fear of missing out” – rädslan för att gå miste om ett bra erbjudande) och säkert glädjen i att ”fynda”, säger Charlotte Bäccman, lektor i psykologi och forskare vid Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet.
Hon talar om att de låga priserna kan få oss att tro att en produkts värde är högre än vanligt.
Rädsla för att missa ett erbjudande
– Fyndkänslan aktiverar vårt belöningssystem och ger en kortvarig tillfredsställelse. Vi känner att vi fått ”mycket för pengarna”, och om du har samlartendens köper du gärna mer än vad du behöver – ”för säkerhets skull”.
– FOMO spelar också in – vi vill inte gå miste om ett bra erbjudande. Ta Postkodlotteriet som exempel – när en granne vinner vill många gå med för att inte riskera att stå utan vinst nästa gång, fortsätter hon.
Shopping som terapi
Att köpa saker kan för vissa fungera som en slags terapi, ett sätt att lindra stress eller negativa känslor.
– Beteenden som shopping eller tröstätande är ofta inlärda sätt att belöna oss själva. Det finns många typer av beteenden som vid något tillfälle har blivit ”belönande” men som egentligen är ”neutrala”, berättar Charlotte Bäccman.
– Vi har laddat ett visst beteende med känslor av lycka och tillfredsställelse. Värt att fundera på är om det är själva shoppandet som gör dig lycklig eller om det är något annat, som att vara ute på stan med en kär vän. Att förstå vad vi faktiskt söker kan hjälpa oss att hitta alternativa sätt att belöna oss själva.
Inlärda beteenden styr köpvanor
– Våra köpvanor är ofta djupt rotade och skapas genom upprepande beteenden som kan vara svåra att förändra, fortsätter hon.
– För att bryta gamla vanor behöver vi bli medvetna om vilka beteenden som inte längre gynnar oss. Små förändringar, som att planera sina inköp och noggrant tänka efter innan man köper något, kan göra stor skillnad både för plånboken och miljön.
Små förändringar, som att planera sina inköp och noggrant tänka efter innan man köper något, kan göra stor skillnad både för plånboken och miljön.
Charlotte Bäccman, lektor i psykologi
För att undvika impulsköp och konsumera på ett mer hållbart sätt föreslår Charlotte Bäccman att vi planerar våra inköp, speciellt inför reahögtider som Black Friday.
Planera inköp inför reahögtider
– Gör en lista över det du verkligen behöver, inte bara vad du ”villhöver”. Fokusera på kvalitet och funktion. Jämför kvalitet och hållbarhet för att se om det kan vara värt att investera i en dyrare produkt som håller i längden, säger hon.
– Kolla konsumentbetyg eller bäst-i-test-recensioner. Ta reda på ordinariepriser. Fundera på om det kan vara värt att vänta till mellandagsrean, då priserna tenderar att bli ännu lägre. Om du köper kläder, tänk på material som håller längre och hur plagget passar in i din garderob.
– En bra tumregel är att det ska kunna matchas med minst tre (gärna fem) andra plagg, säger hon till sist.
Charlotte Bäccmans bästa tips för hållbart shoppande
1. Gör en lista över verkliga behov: Identifiera vad du verkligen behöver, inte ”villhöver”, och håll dig till listan för att undvika impulsköp.
2. Jämför priser i förväg: Kontrollera ordinarie priser och konsumentrecensioner innan rean börjar, för att säkerställa att erbjudandet är bra på riktigt.
3. Satsa på kvalitet och hållbarhet: Prioritera produkter som är av hög kvalitet, även om de är dyrare – de kommer sannolikt hålla längre.
4. Planera för långvarig användning: Välj produkter som passar ihop med det du redan har för att minska behovet att framtida kompletterande köp. En tumregel är att ett nytt plagg ska kunna matchas med andra plagg du har i din garderob.
Ett bonustips, som Charlotte Bäccman själv alltid använder sig av i köpsituationer, är följande: När prylen eller plagget både uppfyller ett behov, är prisvärd, håller hög kvalitet och dessutom passar in i resten av ditt hem eller garderob – ställ dig då frågan: Älskar jag den?