Experternas råd: Så pratar du med dina barn om skärmtid
Lämna mobiler och andra digitala enheter utanför sovrummet under natten, rekommenderar Folkhälsomyndigheten.
Foto: Jessica Gow/TT
Vardag. Stäng av skärmar mellan en halvtimme och en timme innan det är dags att sova. Och lämna mobiler och andra digitala enheter utanför sovrummet under natten. Och engagera dig i dina barns digitala liv, prata med dem om vad de gör. Det rekommenderar Folkhälsomyndigheten i en ny vägledning.
Vägledningen är till för att barn och unga ska kunna fortsätta med sådant som är roligt och bra med digitala medier men minska risken för negativa effekter på hälsan, skriver Folkhälsomyndigheten i sitt pressmeddelande.
Balanserad skärmanvändning
Rekommendationerna är ett komplement till rapporten ”Digitala medier och barns och ungas hälsa” som visar att en omfattande användning av digitala medier bland barn och unga kan påverka exempelvis sömn, psykisk hälsa och kroppsuppfattning negativt.
– Vi vill ge barn, ungdomar och föräldrar stöd att följa rekommendationerna om skärmanvändning genom att ge svar på frågorna om hur man kan få ett mer balanserat användande, och varför det har betydelse för till exempel sömnen och för hur man mår, säger Helena Frielingsdorf, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.
– Ett av våra viktigaste medskick till föräldrar är att engagera sig och prata med barnen om deras digitala liv, fortsätter hon.
Tips och råd
I vägledningen finns tips och råd som föräldrar och barn ska kunna använda i vardagen, och som har arbetats fram ”i nära dialog med barn, unga, föräldrar, experter samt aktörer som arbetar nära barn”, skriver Folkhälsomyndigheten.
Vägledningen talar om stöd för ökad kunskap, samtal och reflektion, om konkreta tips för att styra innehållet, hantera skärmtid samt tips på vad man kan göra i stället och även om stöd för att hantera konflikter, minska utsatthet samt identifiera och hantera beroende.
”Praktiskt stöd”
– Vi har nu en grund för ett konkret och praktiskt stöd för att hjälpa föräldrar att prata med barn och unga om både tiden framför skärmen och innehållet och stötta dem i ett balanserat användande, säger generaldirektör Olivia Wigzell.
– Vi kommer också att ta fram stöd för barnhälsovården, förskola, skola och flera andra verksamheter under våren 2025 så att de kan sprida vidare till alla som behöver det, avslutar hon.