Äppeltiden är här

Dags att skörda. Så här ser det ut i många av våra fruktträd just nu.

Vardag. Äntligen. Äppeltid och dags att skörda. Och som vi får skörda i år. Nästan överallt i landet talas det om rekordskördar.

Publicerad

I Sveriges äppelcentrum, Kivik, noterar man att skördesäsongen är två veckor tidigare än normalt. Odlingschefen på Kiviks musteri, Fleming Jensen, säger till SVT att han tror det beror på klimatförändringarna. Oro alltså. 

Men just nu gläds många åt årets jätteskörd. Och på de platser där man kan slänga sitt trädgårdsavfall för återvinning, ja där luktar det musteri. Långt ifrån alla hinner ta hand om allt, som ofta mognar på en och samma gång.

Lång historia

Äpplets historia är lika lång som mänsklighetens. Vi behöver bara påminna om Bibelns berättelse från Edens lustgård. Det står förvisso ”frukten”, äpple nämns inte, men äpplet har fått symbolisera den förbjudna frukten i lustgården.

Pomologerna, de som ägnar sig åt läran om träd med frukter, menar att äpplen funnits i de flesta tidiga kulturer. Flertusenåriga fynd av äppelkärnor och äppelskruttar har gjorts. Både från yngre stenåldern och bronsåldern i Centraleuropa. I det tidiga Grekland, liksom Romerska riket, hade äpplet en given plats i matkulturen.

Våra svenska förädlade äpplen har alla sitt ursprung ända borta i Kina. Och Storbritanniens 2 500 äppelsorter härstammar alla genetiskt från Kina.

Olika kulturer tog i folkvandringarnas tider med sig äpplena till våra trakter och där är vi idag. 

Populära sorter

Äpplets väg till Sverige alltså; från Kina, via Persien till Grekland, vidare till Romarriket och därifrån till norra Europa. 

Vilka äppelsorter är mest populära i Sverige idag? Av, kan man säga grundsortimentet på inemot 240 olika äppelsorter, så är tre särskilt populära. Aroma (för övrigt Skånes landskapsäpple), Ingrid Marie och Discovery. Det senare, ett tidigt sommaräpple som kan plockas i augusti-september, har klivit fram på senare år.

Välj rätt sort

Äppelkaka: Transparent Blanche, Alice, Gravensteiner, Aroma, Signe Tillisch, Ingrid Marie, Kim.

Sallad: Alice, Discovery, Gravensteiner, Summerred, Signe Tillisch, Aroma, Kim, Mutzu, Gloster, Ingrid Marie och Cox Orange.

Grytor: Alice, Gravensteiner, Signe Tillisch, Summerred, Kim.

Mos: Transparente Blanche, Gravensteiner, Signe Tillisch, Aroma, Kim.

Röd Melba, Åkerö (Sörmlands landskapsäpple) och Oranie (Dalslands landskapsäpple) ligger också högt på försäljningslistan av nya äppelträd.

110 miljoner kilo

Årligen konsumerar vi runt 110 miljoner kilo äpplen i landet. Äter direkt eller låter frukten ingå i exempelvis äppelpajer eller äppelmarmelad.

Men det mesta importerar vi. Tre av fyra äpplen är hämtade utifrån.

För övrigt får vi ta till oss det klassiska engelska uttrycket ”One apple a day keeps the doctor away”. I Sverige har vi översatt det med ”Ett äpple om dagen är bra för magen”.

Och för den som vill botanisera i Cajsa Wargs berömda kokbok från 1775 så finns det redan där ett recept på skånsk äppelkaka med äppelmos.

Powered by Labrador CMS