LO och Vision eniga: Arbetsrätten kräver särskild kompetens
Foto: Ewa Ahlin
Nyheter. Efter domen mot Västerås Pingstförsamlings tidigare föreståndare Daniel Alm är Fackförbunden LO och Vision kritiska till att arbetsrättsliga tvister avgörs i allmän domstol. De menar att tingsrätterna ofta saknar kunskap om arbetsrätt – och lyfter vikten av att lösa konflikter inom ramen för den fackliga strukturen.
Tidigare idag rapporterade Hemmets Vän att Västerås Pingstförsamlings före detta föreståndare Daniel Alm har överklagat domen från Västmanlands tingsrätt till Arbetsdomstolen. I kölvattnet av denna dom riktar företrädare från LO och Vision kritik mot att arbetsrättsliga tvister avgörs i allmän domstol. De fackliga företrädarna anser att tingsrätterna saknar tillräcklig kunskap om arbetsrätt och betonar att konflikter bör lösas inom fackets egna strukturer.
LO: "Vi löser nästan alla tvister på arbetsplatserna"
Viktor Rasjö, ombudsman för LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg, vill inte kommentera det aktuella fallet specifikt, men lyfter LO:s generella hållning:
– Tingsrätten har ofta bristande kompetens inom arbetsrätten. Det är därför både fack och arbetsgivare i första hand vill lösa konflikter utanför domstol, säger han.
Enligt Rasjö löses majoriteten av arbetsplatskonflikter lokalt. I de fall där parterna inte kommer överens sker centrala förhandlingar mellan fackförbund och arbetsgivarorganisationer.
– I sällsynta fall går ärendet vidare till Arbetsdomstolen, som är den instans med störst kompetens inom området, säger han och fortsätter:
– Det finns en djupare kunskap om arbetsrätt inom våra organisationer än i tingsrätten.
Vision: "Svår gränsdragning mellan arbete och privatliv inom kyrkan"
Linda Olausson, förbundsjurist på Vision, vill inleda med att klargöra att förbundet inte företrätt den berörda arbetstagaren och därför inte har insyn i alla detaljer.
– Men av det jag tagit del av verkar det ha varit en svår situation för alla inblandade, säger hon.
Vision har stor erfarenhet av att företräda kyrkliga företrädare, och enligt Olausson är gränsdragningen mellan arbete och privatliv ofta mer komplex inom den typen av organisationer.
– Människor kommer varandra närmare än på andra arbetsplatser, konstaterar hon.
När det gäller den aktuella domen från tingsrätten är Olausson försiktig med att dra långtgående slutsatser:
– Jag ser inte att domen förändrar rättsläget. Det är en tingsrättsdom med flera unika omständigheter. Den kommer troligen inte få prejudicerande verkan.
Privatliv ska inte påverka anställning
Vision står fast vid att händelser i privatlivet generellt inte ska påverka arbetslivet.
– För exempelvis en ungdomsledare som kommer ut som homosexuell i en konservativ miljö förändrar domen inte rättsläget, säger Olausson.
På frågan hur en föreståndare som identifierar sig som polyamorös ska tolka domen, svarar hon att det inte främst är relationsformen som varit avgörande, utan den maktobalans som förelåg i de specifika relationerna.
– Det finns dock äldre domar där förtroendet för ett offentligt ämbete påverkats av privata handlingar, vilket haft betydelse för anställningen, tillägger hon.
Båda facken: Facket ger trygghet vid konflikt
Olausson och Rasjö är överens om att tingsrätten inte är optimal för att hantera arbetsrättsliga frågor. Facket erbjuder både juridisk kompetens och ekonomiskt skydd.
– Det är en trygghet att vara med i facket. Vi står för kostnaderna om ärendet drivs vidare. Som anställd riskerar du inte att själv stå med hela notan, säger Linda Olausson avslutningsvis.