Radions julotta sänds från Betlehemskyrkan i Göteborg

Per Boqvist, Åsa Molin, Robert Eriksson och Ulrika Henkelman, medverkar i julottan från Betlehemskyrkan i Göteborg, P1 25 december klockan 07.03.

Kultur. – Vi har försökt skapa vägar till stallet som inte är upptrampade, säger Robert Eriksson, pastor och musiker i Betlehemskyrkan, Göteborg, som tillsammans med teologen och författaren Åsa Molin och Per Boqvist, musiker, kompositör och arrangör, skrivit sex nya julsånger till juldagens julotta i Sveriges Radio P1 under namnet ”Natten ska vika”.

Publicerad Senast uppdaterad

Sex nya julsånger, med böner, bibeltexter och predikan kopplat till sångerna – vad är inspirationen?

– ”Natten skall vika” är en gudstjänst med nyskriven julmusik, baserad på den stora berättelsen om att Gud blir människa, svarar Robert Eriksson. 

– Efter förra årets uppskattade release med nyskriven musik för långfredagens drama, ”De sista sju orden”, blev jag och teologen och författaren Åsa Molin inspirerade att fortsätta skapa ny musik för kyrkans stora högtider. Jag sjunger, och musiken bärs fram av Pers piano och slagverk, samt fina insatser av bland annat Viktor Olofsson, Tom Frode Tveita, Mirjam Simonsson och Malin Boqvist.

– Hela gudstjänsten, som innehåller samtliga sånger, böner, textläsning och reflektion, sänds alltså från Betlehemskyrkan i Göteborg på juldagens morgon i Sveriges Radio P1. Musiken finns redan på Spotify och ett nothäfte finns i handeln. 

– Tanken är att lokala församlingar själva ska kunna genomföra gudstjänsten genom den notbok med både gudstjänstordningar, bibeltexter och böner som finns att tillgå. Det finns en ambition att det musikaliska tonspråket ska omfatta både kyrkomusikalisk tradition och samtida uttryck. Gemensam sång i en lovsångston som likt psaltaren bär på både glädje, sorg och klagan.

Vad vill ni berätta genom sångerna?

– Egentligen känns det lite som ett omöjligt projekt … Att försöka beskriva och gestalta det stora mysteriet att Gud blir människa, att skaparen av allt, blir en av oss. Men det går inte heller att bara vara stum, vi måste försöka, för att ge en glimt, en flik av miraklet. Varje tid måste söka nya uttryck, nytt språk och nya vägar för det evigt sanna. 

Det känns som ett omöjligt projekt att gestalta mysteriet att Gud blir människa, men vi måste försöka.

Robert Eriksson, pastor och musiker i Betlehemskyrkan, Göteborg

– Vi har försökt skapa vägar till stallet som inte är så upptrampade. Vi har försökt gå nära Maria, vi har lyssnat uppmärksamt på Josef, änglarna och hedarna. Hur låter det när Gud blir människa? Det vet vi inte, men vi vet att julen är en historisk händelse som för alltid förändrade världen.

Vilken är din favoritkaraktär av de sex vars berättelse ni återger?

 – Vi känner, både Åsa och jag, att Josef har klivit fram som en spännande gestalt. Det är ett verkligt livsöde. Han måste känt sig så besviken. Så tillplattad. Det har varit starkt att närma sig honom och försöka leva sig in i den här initiala besvikelsen när han tror att Maria har bedragit honom.

Vad betyder julottan för dig personligen?

– Det är en stilla stund, där vi möts för att tacka Gud för den frid och fred som barnet i krubban kommer med. Vi hoppas att den julotta som vi får vara med och ge i Sveriges Radio på juldagen ska ge lite ljus och hopp till både dem som känner glädje och gemenskap under julen och dem som upplever sorg och ensamhet, avslutar Robert Eriksson.

Powered by Labrador CMS