Biskop Mikael Mogren 
predikar från Järna kyrka

Biskop Mikael Mogren håller julaftonens julbetraktelse från Järna kyrka, Västerdalarna.

Kultur. – Det går att samla människor kring det heliga också i vår tid, säger biskop Mikael Mogren efter en ”oförglömlig” helg i början av november i Järna kyrka, Dalarna, där Sveriges Television spelade in årets julgudstjänster med en fullsatt kyrka.”Det är inte förgäves, och det behövs stora kyrkor ibland när det kommer mycket folk,” fortsätter han.

Publicerad

”En intensiv men fantastisk helg går mot sitt slut! Tack till alla medverkande, alla glada medarbetare som hängt på hela helgen och under veckorna innan, sen inte minst till de nästan 700 besökarna som kom under helgen och sjöng och skrattade för glatta livet!”

Kyrkoherde Rälg Göran Almegård är predikant på julottan från Järna kyrka.

Så skrev kyrkoherde Rälg Göran Almegård på Facebook i början av november. 

Hög stämning

I Järna kyrka i västra Dalarna spelade Sveriges Television in årets julgudstjänster och Västeråsbiskopen Mikael Mogren var med. Han talar om en hög stämning.

– Kyrkan var proppfull, den rymmer 450 personer och var överfull, berättar han inför julhelgens tv-gudstjänster.

Du predikar i julaftonens julbön – vad talar du om?

– Jag talar om det lilla barnet. Det är oerhört att det gudomliga föds som ett litet barn. Inte som någon stor ”maktfarbror” med kärnvapenstyckade missiler, utan som ett litet barn som väljer utsatthet och delar vår sårbarhet.

– Det är så lätt att förledas tro att om jag bara var kraftfull och visade lite fastare tag skulle allt lösa sig. Men det är sårbarheten som är vår framgångsväg. Vi tror på en treenig Gud, på en Gudsrelation. Om man har en treenig Gud handlar det gudslika om att vara beroende av andra, fortsätter Mikael Mogren.

Hur viktigt är det för folk i bygden att SVT sänder julgudstjänsterna från Järna kyrka?

– Det är så stort. Bor man i Västerdalarna, som med all svensk landsbygd – särskilt i inlandet – då är man inte så van vid att komma i riksmedierna. Väldigt mycket från de här trakterna är annars problemorienterat i nyhetsrapporteringen. 

– Här kommer oerhört glad media, med ett glatt budskap. Här samlas människor, här har man vackra dräkter och underbar musik och kan förkunna Guds ord så det kommer i svang. Jag tror att det för folk i den bygden kommer att vara som ett före och ett efter den här julen. Så mycket betyder det, säger biskopen.

Järna Ungdomskör, Juniorkör och Vokalensemble medverkar i julbönen från Järna kyrka, Västerdalarna.

– Järna kyrka byggdes 1820 och är en sådan där stor och bred 1800-talskyrka. Men under advent 1978 brann den, flera brandkårer tillkallades men de fick inte hejd på elden. Den brann helt och hållet ner. Sedan tog det fyra år och väldigt mycket diskussioner och en del träta innan den var återuppbyggd, och då var innandömet annorlunda än tidigare.

Återhämtning

– Det är också en berättelse om återhämtning – från den där kyrkoruinen till denna väldigt vackra och speciella kyrka som återinvigdes 1982.

– Jag tipsade Sveriges Television om den här församlingen därför att när jag har varit där och firat gudstjänst har de ofta fått bära in extra stolar. Trots att det bara varit en vanlig biskopsvisitation utan SVT har kyrkan varit fullsatt. 

– De har ett underbart musikliv och sedan finns många lärjungar i bygden. Det är Vansbro, det är gammal väckelsebygd. Där uppstod till exempel Frälsningsarmén, och det har varit mycket frikyrklighet där, och det märks fortfarande. Det finns spår av det. Det finns ett fint andligt arv i den trakten, fortsätter Mikael Mogren.

Vad känner ni är budskapet just den här helgen?

– Jag kunde säga att den här världen så som den är, inte någon fantasivärld eller idealvärld, utan min tillvaro, den har Gud utvalt. Vi är inte övergivna. Guds kärlek famnar denna värld och även ett brustet hjärta. Även en julhelg, svarar han.

– Du behöver inte vara pigg och frisk, du behöver inte ens vara glad. Inte ens när det är jul. Det här är ingen samling för de perfekta utan för oss defekta. Jesus valde utanförskapet.

Jerusalemfararna

Han fortsätter tala om kyrkoherde Rälg Göran Almegårds och församlingens komministrars insatser i gudstjänsterna.

Komminister Eva Cronsioe predikar i annandagens gudstjänst från Järna kyrka i Västerdalarna.

– En av gudstjänsterna kommer att handla om emigranterna från Nås, Jerusalemfararna, som Selma Lagerlöf skrev om. De var ju från socknen, de som gav sig i väg till Jerusalem år 1896. Det är komminister Eva Cronsioe som har den gudstjänsten – hon är själv från trakten.

– Musiklivet är också fantastiskt – de har minsann inte några inhyrda stjärnor som står där och sjunger, utan det är lokala förmågor, lokal mobilisering. Det är en väldig kraft i att se dem stå i kyrkan och sjunga i sina fina landskapsdräkter, säger Mikael Mogren. 

– Det ger också en hoppfull bild av Sverige och av kraften i landsbygden. Orter som man kan tycka är glömda, men som är livskraftiga och fulla av glädje, av livskvalitet. Av Guds kraft i vår tid.

Hur firar du själv jul?

– Jag gör alltid på samma sätt. Vi har en gemenskapsjul i Västerås för hemlösa där jag är med. Sedan är det julnattsmässa i Domkyrkan till sist på julaftonen, avslutar han.

Julens gudstjänster från Järna kyrka

Julafton 24 december: SVT1 klockan 17.30 – 18.00 Julbön. 

Juldagen 25 december: SVT1 klockan 07.00 – 08.00 och SVT2 klockan 10.00 – 11.00 Julotta.

Annandagen 26 december: SVT2 klockan 10.00 – 10.45 Gudstjänst.

Lördag 28 december: SVT 1 klockan 17.50 – 17.55 Helgmålsringning.

Söndag 29 december: SVT2 klockan 10.00 – 10.45 Gudstjänst.

Powered by Labrador CMS