”Tondövt” tal spädde på kritiken mot ärkebiskop

Avgående ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, väcker fortsatt kritik efter ett ”okänsligt” avskedstal i det brittiska överhuset. Arkivbild.

Nyheter. Fullständigt okänsligt. Så beskrivs avgående brittiske ärkebiskopen Justin Welbys avskedstal i det brittiska överhuset av offer och överlevande i spåren av skandalen kring avlidne John Smyths övergrepp mot unga pojkar på 1980- och 1990-talet.

Publicerad Senast uppdaterad

Talet var det första offentliga talet efter beskedet att ärkebiskopen av Canterbury, överhuvud över Anglikanska kyrkan, avgår i början av januari. Och kritikstormen fortsätter – andra talar om tondövhet och moralisk okänslighet.

– När du leder en institution eller har ett ansvarsområde kommer det en tid när skammen över vad som har gått fel kräver att huvuden rullar, oavsett om man är personligt ansvarig eller inte, sade Justin Welby till det brittiska överhuset.

– Och i det här fallet finns bara ett huvud som rullar tillräckligt bra, fortsatte han och jämförde sig sedan med biskopen Simon av Sudbury, som år 1381 halshöggs och vars huvud sedan användes av upproriska bönder som fotboll.

Biskopar bad om ursäkt

De diakonalt ansvariga biskoparna i Anglikanska kyrkan, Joanne Grenfell, Julie Conalty och Robert Springett, kontaktades efter talet av upprörda offer och deras anhöriga, uppger Premier Christian News. Biskoparna skrev direkt en ursäkt till offer och överlevande som reagerat med ilska:

” Både till innehåll och uttryckssätt var talet fullständigt okänsligt, det saknade fokus på övergreppens offer och överlevande, särskilt de som drabbats av John Smyth, och tog lätt på händelserna kring ärkebiskopens avgång. Det var felaktigt och fel. Vi erkänner och beklagar djupt att detta har orsakat ytterligare skada för er i en redan plågsam situation.”

”Vi vet att Engelska kyrkan har misslyckats allvarligt att skydda människor under många år och på många nivåer, och vi är så ledsna att gårdagens tal var motsatsen till allt det vi nu försöker arbeta för när det gäller kulturförändring och upprättelse för er alla”, fortsatte biskoparna.

”Inte platsen för humor”

Helen-Ann Hartley, biskopen av Newcastle, som ledde avgångskraven mot Welby till följd av John Smyth-skandalen, säger till brittiska Channel 4 News att talet var ”faktiskt häpnadsväckande, otroligt dåligt formulerat och föråldrat”. Också hon har vänt sig till offer och överlevande med en ursäkt.

– Humor har sin tid och sin plats, men detta var varken tiden eller platsen för sådan humor. Det var ett tal utan vederbörlig hänsyn och omsorg och medkänsla med offren och överlevande, fortsatte Hartley.

Ärkebiskopen bad dagen efter om ursäkt för den skada som hans tal orsakat.

– Avsikten var inte förbise de överlevandes erfarenheter eller att ta lätt på situationen. Jag är mycket ledsen över att det uppfattats så, säger han i ett uttalande.

Ärkebiskop: Skäms

– Jag fortsätter att känna en djup känsla av skam över Engelska kyrkans historiska misslyckanden att skydda utsatta, fortsätter han.

Ärkebiskop Welby har anklagats för att ta alltför lätt på de allvarliga skyddsbristerna i Anglikanska kyrkan, vilket gjorde det möjligt för den tidigare lägerorganisatören John Smyth att begå övergrepp mot och misshandla unga män och pojkar i decennier.

Skandalen avslöjades i Makinrapporten som presenterades förra månaden, vilket Hemmets Vän skrivit om tidigare. Den visade även att ärkebiskopen visste om och borde ha polisanmält övergreppen 2013. John Smyth avled 2018.

Powered by Labrador CMS