Påven: ”Alla religioner
leder till Gud”

Påve Franciskus vid en mässa i Singapores nationalarena i förra veckan.

Nyheter. ”Alla religioner är en väg till Gud”, förklarade påven Franciskus vid ett tre dagar långt besök i Singapore i förra veckan. Men uttalandet har väckt kritik både bland katolska biskopar och andra kristna ledare världen över och har beskrivits som religiös pluralism.

Publicerad Uppdaterad

Det var vid ett interreligiöst möte med ungdomar på en katolsk ungdomsskola strax före hans avresa tillbaka till Rom som påven kom med sitt uppmärksammade uttalande.

Han förklarade för unga katolska, sikhiska och muslimska representanter att religioner är ”som olika språk som uttrycker det gudomliga”, uppger Premier Christian News.

– Men Gud är till för alla, och därför är vi alla Guds barn.

– Det finns bara en Gud, och religioner är som språk som försöker uttrycka sätt att närma sig Gud. Någon sikh, någon muslim, någon hindu, någon kristen, fortsatte påven.

”Diktaturer tar bort dialog”

Han varnade de unga representanterna för splittring och sade:

– Jag vill säga er något historiskt: varje diktatur i historien, det första de gör är att ta bort dialogen. Interreligiös dialog bygger på respekt för andra. Det här är väldigt viktigt.

I Singapore utgör katoliker omkring 3,5 procent av befolkningen. Landets kristna är totalt 19 procent, buddhister 31 procent och muslimer 15 procent. Dessutom finns betydande hinduiska och sikhiska minoriteter.

En av dem som reagerat mot påvens uttalanden är den katolske biskopen Joseph Strickland som fram till förra året ledde det romersk-katolska stiftet i Tyler, Texas.

På den digitala plattformen X skriver han:”Snälla, be påve Franciskus att tydligt säga att Jesus Kristus är den enda vägen. Att förneka detta är att förneka honom. Om vi förnekar Kristus, kommer han att förneka oss för han kan inte förneka sig själv.”

Strickland avsattes förra året efter oenighet med Franciskus i frågan om att förbjuda abortvänliga katolska politiker från att ta emot nattvard och i vilken grad det är acceptabelt att nå HBTQ-gemenskapen i den katolska kyrkan, skriver Christian Post.

”I strid med Skriften”

En annan kritiker till påvens uttalanden är den brittiske katolske prästen fader Calvin Robinson som numera leder en amerikansk församling i västra Michigan. Han skriver även han på X: ”Det är ett uttalande från påve Franciskus som är i strid med Skriften, som lär oss motsatsen. Porten till himlen är trång, säger Ordet.”

Han fortsätter: ”Med Kristi egna ord: ’Jag är vägen och sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.’”

Besöket i Singapore var en del av påvens resa till Sydostasien. Resan är den längsta för Franciskus hittills och inleddes den 2 september och avslutades den 14 september. Förutom Singapore besökte påven även Papua Nya Guinea, Östtimor och Indonesien. Det påvliga besöket var planerat att ske under 2020, men fick då ställas in på grund av coronapandemin. Målet för resan är att möta en växande katolsk befolkning i dessa fyra länder.

Powered by Labrador CMS