Ny rapport: Pilavachi orsakade allvarlig skada

En ny oberoende rapport, beställd av Soul Survivor Watford, visar att Mike Pilavachis handlingar ledde till djup psykisk skada och möjliggjordes av bristande tillsyn inom organisationen.

Nyheter. Soul Survivors grundare Mike Pilavachi manipulerade, kontrollerade och misshandlade unga människor under sin andliga vård, uppger en ny oberoende rapport. ”Ett steg i rätt riktning”, säger lovsångsledaren Matt Redman till Christian Premier News. Han har tidigare berättat om sina erfarenheter av övergreppen i en uppmärksammad video.

Publicerad

Granskningen, som gjorts på uppdrag av Soul Survivor Watford, menar att Pilavachis handlingar orsakade djup psykisk skada och möjliggjordes av bristande tillsyn inom organisationen.

Pilavachi avgick som biträdande pastor vid Soul Survivor Watford i april 2023 efter omfattande övergreppsanklagelser mot honom. Anglikanska kyrkans National Safeguarding (NST) inledde därefter en fyra månader lång gemensam utredning kring händelserna i Sankt Albans stift. 

Utredningen visade att Pilavachi använt sin andliga auktoritet för att ”kontrollera människor”. Den visade på ”olämpliga relationer, fysisk brottning av ungdomar och massage av unga manliga praktikanter”. 

Redmans reaktion på rapporten

Lovsångsledaren Matt Redman var den första offentliga person som talade ut om övergreppen han upplevde under sin tid hos Soul Survivor. Han menar att även om rapporten inte kommer att ”svara på alla frågor eller läka alla sår” kan den ge ljus över mycket.

”Det är desillusionerande när en ledare som har anförtrotts att representera Guds hjärta slutar med att skada dem som är under dennes vård. Det är lika oroande när en kultur utvecklas på ett sätt så att ett sådant beteende kan förbli oemotsagt – och i fallet med Mike Pilavachi och Soul Survivor, att så sker under decennier”, skriver Redman på medieplattformen X.

”Tydligt mönster”

Den nya granskningen, gjord av utredaren Fiona Scolding KC, visar på ”ett tydligt mönster”: Pilavachi blev vän med unga män, han identifierade deras ledarskapspotential och byggde nära, intensiva relationer genom regelbunden kommunikation och mentorskap. 

Han uppmuntrade dem till praktik eller volontärarbete hos Soul Survivor och ägnade ofta enskild tid för att diskutera personliga angelägenheter och karriärmöjligheter med dessa. De intensiva relationerna ledde i vissa fall till brottning och massage. Efter en period av närhet drog han sig plötsligt tillbaka, vilket lämnade de unga männen förvirrade och sårade. 

Olämpligt beteende mot unga män

När det gäller brottningssessionerna konstaterar rapporten att det är ”omöjligt att fastställa Pilavachis sanna motiv”, men drar slutsatsen att beteendet var ”olämpligt och skadligt”. Agerandet pågick under hela 2000-talet och in på 2010-talet. 

Praktikanter och unga ledare verkar ha uppfattat brottningen med Pilavachi som ett fördelaktigt tecken. Att oron för agerandet inte nådde eller uppmärksammades av organisationens ledning ses som ett misslyckande. 

När det gäller Pilavachis massage, sägs det i rapporten att den sträckte sig från ”skuldergnidningar helt påklädda på en offentlig plats till mer eller mindre avklädd massage i enskilda rum”. Åtminstone nio personer rapporterade att de fått sådan massage och betraktades ofta av andra som Pilavachis favoriter. Rapporten noterar att åtminstone två individer uppfattade att massagen hade sexuell karaktär, vilket Pilavachi ”kraftigt” förnekar. 

Ledarskapets oförmåga att ingripa

Rapporten framhåller att Pilavachi fick rådet att avbryta massagen 2008, men några åtgärder vidtogs inte. Flera ledare, bland dem biskopen Graham Cray, var enligt utredningen medvetna om anklagelserna 2016 men misslyckades med att ingripa effektivt. 

Utredaren hävdar att det var ”nästan omöjligt” för kyrkans ledning att vara omedveten om Pilavachis agerande mellan 2004 och 2007, vilket tyder på att disciplinära åtgärder borde ha vidtagits tidigare.

Pilavachi konfronterades bland annat av ledarna Pete och Tim Hughes om sitt beteende, vilket ledde till att de ”utestängdes” och så småningom lämnade kyrkan. Vissa har hävdat att Pilavachi använde detta för att framkalla lojalitet och kommunicera att sådana farhågor skulle leda till utfrysning.

Även om farhågorna kanske inte klassificerades som skyddsfrågor, var de betydande pastorala och sysselsättningsfrågor som borde ha åtgärdats, hävdar utredningen. Den fortsätter: ”Pilavachis brister borde ha tagits upp och åtgärdats av förvaltning och personer i ledande positioner.”

Uppmanar till säkrare kyrkomiljö

Rapporten fortsätter med att tala om institutionell försvarstaktik inom kyrkans ledning och förespråkar en förändrad ledarorganisation för att skapa större ansvarighet och transparens genom robusta strukturer.

”Kulturen som började under Pilavachis tid har ännu inte försvunnit”, fortsätter utredaren och nämner som exempel anställningen av pastor Simon Nicholls som ersättare för Pilavachi. 

Rapporten uppmuntrar kyrkan att ta hjälp av experter, säkerställa kanaler för klagomål och använda sig av tydliga villkor när man tillsätter ledarskap. Den talar även om att tydligt granska utveckling och se till att utbildningar också lyfter maktdynamik. Sammantaget betonar rapporten behovet av en säkrare, mer ansvarsfull kyrkomiljö med fokus på medlemmarnas välfärd.

Djupgående konsekvenser 

De som drabbats mest av Pilavachis beteende har upplevt djup skada, vilket lett till bestående konsekvenser för deras mentala hälsa, sysselsättning, relationer och självvärde. Även till synes framgångsrika ledare har beskrivit sig som ”trasiga” genom sina erfarenheter och i behov av professionell hjälp för känslomässig oro och ångest, medan andra befunnit sig oförmögna att arbeta under längre perioder.

Soul Survivor Watford har i ett uttalande bett om ursäkt och erkänt deras underlåtenhet att ta itu med Pilavachis beteende. De har erkänt att de brustit i förvaltning genom att låta honom agera så länge okontrollerat. 

Powered by Labrador CMS