Kyrkor mötte pandemin med digital innovation

Marcus Ardenfors, pastor och föreståndare för Pingst Jönköping, säger att det under pandemin blev tydligt för dem att de behövde anpassa sig digitalt för att kunna upprätthålla en god kontakt och skapa delaktighet inom församlingen.

Nyheter. Forskare vid Tekniska Högskolan, Jönköpings Universitet, har följt Pingströrelsens arbete med digitalisering genom pandemin och vad som hände sedan. I en ny forskningsrapport berättar de om församlingar med stark innovationskraft, om surfande 90-plussare och om utsatta som blev mer utsatta.

Publicerad Uppdaterad

Civilsamhällets organisationer förväntas spela en avgörande roll i samhällskriser, som stöd för äldre och utsatta. Trots det har det saknats forskning kring deras strategiska arbete, skriver Tekniska Högskolan vid Jönköpings universitet i ett pressmeddelande.

Joakim Netz och Karin Havemose, båda universitetslektorer i arbetsorganisation, berättar att kyrkan såg en möjlighet att täppa till kunskapsluckor när covid-19 slog klorna i landet.

Under tre år studerade de hur sju församlingar inom Pingströrelsen, liksom frikyrkorörelsens utbildningar, arbetade strategiskt med digital transformation när grunden för kyrkornas arbete att mötas fysiskt i gudstjänster försvann.

Svenska kyrkans högmässor och frikyrkornas gudstjänster sändes via nätet med goda resultat så att människor kunde fortsätta att förenas i sin tro. Medlemmar kunde zappa mellan gudstjänster och det hölls gemensamma aktiviteter med exempelvis afrikanska församlingar. 

Äldre drivande i digitalisering

En sak som förvånade forskarduon var att det ofta var äldre församlingsmedlemmar som var drivande i omställningen. De kom fram till att det var dessa som hade svårast att träffas i tider av distansering och deras vardag underlättades när de inte behövde ta sig till kyrkan.

– Däremot var ungdomarna digitalt trötta under och efter covid, där de tillbringat hela skolveckor vid datorerna, säger Karin Havemose.

När församlingarna föreslog en återgång till traditionell verksamhet protesterade de äldre.

– Vi följde bland annat en dam på dryga 90 år som var aktiv i genomförandet av den digitala transformationen i församlingen och som var drivande i frågan om att fortsätta det digitala församlingsarbetet, berättar Joakim Netz.

Utsatta mer utsatta

Den digitala omställningen beskrivs ofta som positiv i undersökningen. Men det fanns baksidor. Exempelvis upptäckte man en pojke i församlingens verksamhet som satt på McDonalds under ett möte eftersom hans familj inte hade råd med bredband.

Forskarna förklarar att de hoppas kunna fortsätta sitt arbete kring civilsamhällets strategiarbete för digital transformation vid andra kriser.

– När gängkriminaliteten eskalerar har idéburna rörelser som pingstkyrkan en betydanderoll för hur samhället med hjälp av digitala lösningar kan ta hand om unga och utsatta innan det är för sent, säger Joakim Netz.

 

Powered by Labrador CMS