Ett år sedan 7 oktober – 
Israel minns offren

Människor besöker platsen för musikfestivalen Nova, där hundratals människor dödades under Hamas attack den 7 oktober 2023. Bilden är tagen på årsdagen av attacken.

Nyheter. Ett år har gått sedan Hamas överraskande gick till attack mot Israel. I dag högtidlighålls minnet av över 1 100 offer för 7 oktober-attacken – och de som varit gisslan hos Hamas i ett helt år.

Publicerad Senast uppdaterad

Klockan 6.29, den tidpunkt som Hamas inledde sin attack mot Israel för ett år sedan, inledde president Isaac Herzog dagens ceremonier med en tyst minut i kibbutz Re'im. Strax intill kibbutzen dödades hundratals, främst unga, israeler och utländska besökare vid musikfestivalen Nova under 7 oktober-attacken.

Samtidigt samlades hundratals israeler med krav på vapenvila och ett gisslanavtal utanför premiärminister Benjamin Netanyahus hem i Jerusalem, rapporterar The Times of Israel.

”Vi var ensamma”

– Det har varit ett mardrömsår, sade Eli Albag, vars dotter Liri fortfarande hålls av Hamas i Gaza, i ett tal till den samlade folkskaran.

– Tiden har frusit för mig, sade Niva Wenkert, vars son Omer också är kvar i Gaza.

Premiärminister Benjamin Netanyahu säger vid en ceremoni på måndagen att israelerna ”stod upp som ett folk, som lejon” efter attacken för ett år sedan.

– Den här dagen, på denna plats, och på så många platser i vårt land, minns vi våra döda, våra gisslan som vi är skyldiga att föra hem och våra hjältar som stupade när de försvarade hemlandet och nationen, säger han.

I Kfar Aza nära Gazas gräns hölls en minnesstund tidigt på morgonen. Framför en affisch på gisslantagna kibbutzbor blickade Rachel Stellman tillbaka på den ödesdigra morgonen för ett år sedan.

– Det var svårt att förstå. Jag började inse att ingen skulle hjälpa oss, vi var ensamma – skadade, slaktade, övergivna och vädjande om hjälp. Det fanns ingen räddning.

Gisslan dödad redan 7 oktober

Ceremonin i Kfar Aza fick avbrytas när flyglarm ljöd sedan Hamas än en gång avfyrat raketer mot Israel. De som samlats fick fly till skyddsrum.

Under årsdagen kommer offren för 7 oktober-attackerna hedras under en rad olika ceremonier i olika städer i Israel. Över 1 100 människor dödades i attackerna och fler än 200 togs gisslan. Knappt 100 av dem är kvar i Gaza, men hur många som är vid liv är oklart.

På måndagen meddelades att en av dem, 28-årige Idan Shtivi som kidnappades från musikfestivalen Nova, dödades redan den 7 oktober.

Powered by Labrador CMS