Betlehemskyrkan bjuder in till samtalskvällar

Robert Eriksson, pastor och föreståndare för Betlehemskyrkan i Göteborg, (till vänster) ser fram emot samtalet mellan konstnären Liv Strömquist och teologen Joel Halldorf på fredagens ”Bokmässan i BK”.

Nyheter. Betlehemskyrkan satsar åter på de lite längre samtalen under bokmässans dagar i Göteborg. Både framtiden och hoppet, det goda livet och hädelse kontra helighet står i centrum när om­talade författare och kända profiler möts till kvällsamtal.

Publicerad

Hemmets Vän har tidigare skrivit om författarkvällarna som under ett antal år blivit ett stående inslag i bokmässans kulturutbud. I år satsar Equmeniaförsamlingen också på en egen liten bokmässa för barn på lördagen, berättar Robert Eriksson, pastor och föreståndare för Betlehemskyrkan i Göteborg.

Återigen kvällssamtal i kyrkan under bokmässan – varför?

– I en tid när både religion och politik radikaliseras och positioneras, vill vi som kyrka i Jesu anda i stället försöka bygga broar genom lyssnande och samtal. Många viktiga samtal sker under bokmässan inne på mässområdet, men de längre samtalen där man får prata till punkt saknas ofta. Det vill vi gärna bidra med.

Hur många brukar komma? Är det församlingens egna, grannar eller andra?

– Det är en salig blandning av bokmässebesökare från olika delar av landet, församlingsmedlemmar och sällanbesökare. Det känns så roligt att se hur många som sedan återkommer till gudstjänster och samlingar hos oss.

Vad är den vanligaste reaktionen på de här kvällarna?

– Ofta har man blivit berörd av samtalet och musiken – som också är en viktig del av helheten. Många dröjer sig kvar i kyrkan och fortsätter att samtala med varandra om det som har sagts.

Vad hoppas ni på med samlingarna?

– Vi hoppas, som alltid, att det ska bli en mötesplats med viktiga samtal. Vi tror att Gud finns med i varje ärligt möte människor emellan. Så hoppas vi också att nya människor även i år ska få upptäcka att Betlehemskyrkan kan vara en kyrka för dem.

Vilket är ditt drömsamtal? Vilka skulle du vilja se mötas hos er i Betlehemskyrkan?

– Ett drömsamtal uppstår i år när teologen och skribenten Joel Halldorf möter serieskaparen, konstnären och dramatikern Liv Strömquist. Vi har i många år arbetat för att en kväll med dessa båda profiler ska bli av och är glada över att de ska mötas på fredagens ”Bokmässan i BK”. 

– Både Liv och Joel är skarpa samtidsskildrare, och det ska bli intressant att höra dem tala om samtiden – hur vi ska leva och varför.

Bokmässan i BK görs i samverkan med Studieförbundet Bilda, Kultursamverkan – Svenska Kyrkan, föreningen VALV samt bokförlagen.

Fotnot: Läs mer på betlehemskyrkan.se

Powered by Labrador CMS