Konfirmation är nya ungdomsrevolten

Kommentar. Det ökade intresset för konfirmation kan ses som ett uttryck för Generation Alphas längtan efter andlighet i sin digitala vardag. Vilken hoppfull trend, skriver Åke Hällzon.

Konfirmation har gått från att vara en tradition till ett aktivt, personligt val, enligt en forskningsrapport från Svenska kyrkan.
Publicerad Uppdaterad

Värderingar som formas under ungdomsåren tenderar att följa med oss resten av livet. Unga är mer mottagliga för förändringar, och deras omgivning spelar en avgörande roll i att forma vilka de blir. Varje generation är på så sätt en produkt av sin tidsperiod. Baby Boomers, födda 1946-1964, växte upp under 60-talet med stark framtidstro och vilja att förändra samhället. Generation X, 1965-1980, formades av förändrade familjenormer och ett nytt medielandskap. Millennials, eller Generation Y, 1981-1995, upplevde internets uppkomst och stora tekniska framsteg. Generation Z, 1996-2010, är uppväxta med internet och smarta telefoner i ett mångkulturellt samhälle. 

Det engelska alfabetet saknar bokstäver efter Z, och den kommande ungdomsgenerationen som nu växer fram kallas Generation Alpha. Vilka är de då, dagens unga? Hur tänker de och vad värderar de? Om tidigare ungdomsgenerationer präglades av världskrig, rekordår, globalisering och digitalisering, växer den nya generationen Alpha upp i en osäker värld präglad av klimatkris, en pandemi i färskt minne, väpnade konflikter, flyktiga familjekonstellationer och psykisk ohälsa. Därtill accelererar den tekniska utvecklingen i rasande takt. 

Mätinstituten Ungdomsbarometern och den fackliga tankesmedjan Futurion mäter årligen ungas värderingar. Deras mätningar visar att Generation Alpha, dagens svenska tonåringar, har tydligt konservativa ideal. För samtidigt som de har en progressiv uppfattning om sex och kön, värdesätter de stabila kompisrelationer, äktenskap och familjebildning. De avhåller sig från alkohol och droger och lägger mycket tid på sin träning. Undersökningarna visar också att pengar, prylar och att uppfattas som framgångsrik har fått ökad betydelse. Samtidigt tänker de sig en framtid där balans mellan arbete och fritid prioriteras. 

Men det som tydligast utmärker tonåringarna i Generation Alpha är en längtan efter trygghet och kontinuitet. Ett sådant karaktärsdrag ter sig också fullt logiskt – den som är uppvuxen med stora och återkommande förändringar och lever i en flyktig, digital verklighet, värnar det trygga och invanda för att hitta en motvikt. 

Att Generation Alpha söker trygghet syns också i statistiken över antalet konfirmerade i Svenska kyrkan. Efter en nedgång ökar antalet unga som väljer att konfirmera sig. Trenden är tydligast i storstäderna. I Stockholm valde 4 900 15-åringar att konfirmera sig 2023. Det är 11 procent fler än 2019. I Linköpings stift, där ökningen var störst, blev antalet konfirmander 25 procent fler mellan 2022 och 2024, något som Hemmets Vän tidigare rapporterat om. Och hundratals församlingar konstaterar i år rekord i antalet konfirmerade efter sommarens läger. 

I en stort uppslagen artikel i Dagens Nyheter berättar i veckan tonåringar om hur de i samband med sin konfirmationsläsning låter döpa sig, hittar en tro och upplever tillhörighet i kyrkans gemenskap. ”Jag vill komma närmare Gud. Jag har velat det länge”, säger en konfirmand i artikeln och berättar om en upplevelse han hade som elvaåring. En oförklarlig kraft kom över honom. ”Det var en känsla som jag inte kunde beskriva. Men när jag var 12 gick jag in i en kyrka. Då förstod jag att det var Jesus”, berättar han och poängterar att ingen i hans familj är kristen. 

Flera storstadsförsamlingar i Svenska kyrkan upplever just nu ett sådant ökat tryck till platserna till de mest populära konfalägren att vissa församlingar tvingats rekrytera ny personal för att hantera det ökade antalet yngre besökare i kyrkorna.

Det är också rimligt att tro att den ökande trend som storstäderna nu upplever kommer sprida sig till övriga landet. I en forskningsrapport från Svenska kyrkan från 2023 skriver rapportförfattarna att konfirmation gått från att vara en tradition till ett aktivt, personligt val. Det är intressant att ungdomsrevolt i ett sekulärt land tar formen av att söka sig till den kristna traditionen och kyrkan. Det ökade intresset för konfirmation kan ses som ett uttryck för Generation Alphas längtan efter andlighet i deras digitala vardag. Vilken hoppfull trend. 

Powered by Labrador CMS