Kristdemokraterna fortsatt garant för generöst bistånd
Replik. Charlotta Norrbys och Mattias Brunanders angrepp på Kristdemokraternas biståndspolitik bygger på missvisande antaganden. KD fortsätter vara garanten för ett generöst svenskt bistånd i världsklass, skriver Gudrun Brunegård, biståndspolitisk talesperson.
Gudrun Brunegård lyfter fram Kristdemokraternas insatser för ett generöst och effektivt bistånd i sitt svar till Svenska Missionsrådets och Diakonias generalsekreterare.
Foto: Olof Björnsson och Anders Wiklund / TT
Detta är en opinionstext i Hemmets Vän. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Med stor förvåning läser jag det frontalangrepp mot Kristdemokraterna, som levereras av Charlotta Norrby och Mattias Brunander, ledarna för två av Sveriges största kristna biståndsorganisationer. Sedan när är det ett prioriterat uppdrag för missionsledare att göra partipolitiska markeringar?
För Kristdemokraterna ligger solidaritet med och bistånd till utsatta medmänniskor i själva den ideologiska grunden. I en värld med oändliga behov håller vi fast vid att det är en god princip att anslå en bestämd procentandel av landets BNI för bistånd.
Den synen delas dessvärre inte av alla partier eller länder.
Ur det perspektivet var det en framgångsrik förhandling när Tidöpartierna enades om att kompensera avsteget från enprocentsnivån med en långsiktig låsning på en fortfarande hög summa, i nivå med de fyra länder i världen som ger allra störst andel av BNI till bistånd, långt högre andel än exempelvis USA och Frankrike. Dessutom förhandlade vi fram ett tak för hur stora avdrag som får göras för flyktingmottagande i Sverige, så att inte den skada som Socialdemokraternas plötsliga nedskärning av limit våren 2022 medförde ska upprepas. Den nya princip som sjösatts innebär också att om Migrationsverket beräknat högre flyktingström till Sverige än vad som visar sig bli fallet, så återbetalas mellanskillnaden till biståndsbudgeten i följande vårändringsbudget. Så skedde i år och kommer förmodligen ske även 2025.
Vidare fick Kristdemokraterna igenom en utredning som ska överlämnas inom kort, för att möjliggöra för juridiska personer att göra skatteavdrag för gåvor till bistånd. Det kommer att medföra ett inflöde av medel till godkända organisationer, där donatorn och organisationerna har större frihet och inte kommer att vara beroende av de av regeringen uppställda tematiska prioriteringarna.
Synen på civilsamhällets betydelse som en grundläggande del av ett livskraftigt samhälle är djupt förankrad i kristdemokratisk ideologi. Tidöpartiernas reformagenda för biståndet slår fast att en större andel av biståndet ska förmedlas av det civila samhället. Denna tydliga prioritering kommer direkt från Kristdemokraternas biståndspolitiska program.
Tidöpartiernas reformagenda för biståndet slår fast att en större andel av biståndet ska förmedlas av det civila samhället. Denna tydliga prioritering kommer direkt från Kristdemokraternas biståndspolitiska program.
Gudrun Brunegård (KD)
Jag är den första att beklaga den stökiga process kring regeringens utvecklingssamarbete med det civila samhället, som har präglat en stor del av året, efter att Sida drog igång en egen process utan att vänta in regeringens beslut och sedan fortsatte i samma spår, trots att den av regeringen beslutade strategin sade något annat. Nu har äntligen Sida tagit intryck av opinionen, där såväl Svenska Missionsrådet som Kristdemokraterna, genom mig som talesperson, varit extremt tydliga. Sidas beslut häromdagen, som öppnar för fler organisationer att söka medel, ger bättre och mer likvärdiga förutsättningar för organisationer att söka projektmedel, utan att behöva diskrimineras för att deras arbete och engagemang bygger på kristen grund.
Regeringens civilsamhällesstrategi öppnar också för organisationer att söka anslag från andra strategier, såsom strategin för demokrati och mänskliga rättigheter och de olika geografiska strategierna. Kristdemokraterna har också varit pådrivande för att civilsamhällesorganisationer ska kunna använda svenska biståndsmedel till att söka medel från EU:s bistånd, som omfattar en avsevärt större pott än den svenska, vilket nu alltså blivit möjligt. På så sätt kan organisationerna potentiera upp sina projekt högst avsevärt och projekt, som de som räknas upp i artikeln, har möjlighet att fortsätta om organisationerna själva gör den prioriteringen. För i en värld full av behov sker ständiga prioriteringar, både nationellt, bland organisationer och i den egna ekonomin. Hade exempelvis inte Ryssland anfallit Ukraina skulle världen – och biståndet – sett väldigt annorlunda ut.
Det är oklart vad missionsledarna vill åstadkomma med sitt angrepp på Kristdemokraterna och svårt att kunna dra några konstruktiva slutsatser alls av artikeln. Läsningen är särskilt förvånande mot bakgrund av den goda och kontinuerliga dialog som sker mellan vårt parti och en bredd av företrädare för det kristna civilsamhället, inklusive de två skribenterna.
Alldeles oavsett vad någon påstår på debattplats så arbetar Kristdemokraterna naturligtvis oförtrutet för de värden som är helt centrala i vår värdegrund. Vi står trygga i att även fortsatt vara garanten för ett generöst svenskt bistånd i världsklass.