Svenska YWAM-ledaren: ”Vi ser över våra strukturer”

– Om man kommer ny till ett sammanhang är man extra mottaglig för vad ledare säger. Det får aldrig utnyttjas, säger Anders Carlsson, nationell ledare för YWAM Sweden.

Nyheter. Efter den brittiska granskningen av missionsrörelsen YWAM har den svenska ledningen för YWAM Sweden, tidigare Ungdom med uppgift, inlett ett internt arbete. Anders Carlsson, nationell ledare för YWAM Sweden säger till Hemmets Vän att organisationen nu ser över rutiner och ledarskapsstruktur. Frivillighet lyfts fram som nyckelord i det fortsatta arbetet. Samtidigt betonar han att det inte finns några nya rapporterade fall i Sverige som liknar dem som framkommit i den brittiska pressen.

Publicerad Senast uppdaterad

I Sverige finns sex missionsbaser där YWAM bedriver sin verksamhet. Anders Carlsson, som tillsammans med sin fru Sara är nationell ledare för YWAM i Sverige befann sig i England när The Observers artiklar publicerades.

– Jag fick framför allt höra om det genom våra kollegor i England. De var medvetna om att artiklarna var på gång, säger han.

Inom YWAM:s europeiska ledningsstruktur har man diskuterat rapporteringen. Anders Carlsson har deltagit i videosamtal med Europeiska YWAM-ledare där de diskuterat vilka lärdomar de kan ta med sig från granskningen, samt hur de kan arbeta framöver.

Har uppgifter liknande dem i den brittiska granskningen kommit fram även i svensk kontext?

– Jag kan bara minnas ett, eller ett par fall, där vi har haft interna processer och diskuterat om ledarskap har varit sunt och skötts på rätt sätt eller inte, svarar Anders Carlsson.

Vidare betonar han vikten av att använda granskningen som ett tillfälle till självrannsakan.

– Det är ett ansvar vi har, att se över våra rutiner och inte bara reagera utan också arbeta proaktivt, säger han.

HR-fokus i en nära gemenskap

Anders Carlsson framhåller att YWAM:s gemenskapsmodell – där många både bor och arbetar nära varandra – ställer höga krav på tydlighet i roller och ansvar. En kritik som framkommit i den internationella granskningen handlade om att deltagare på YWAM:s baser inte fritt fått åka hem.

– Eftersom vi lever så nära varandra är det ännu viktigare att vara tydlig kring roller och förväntningar. Vi jobbar aktivt för att bygga upp både policydokument och arbetssätt så att man inte omedvetet eller medvetet bygger in en förväntan på att man som deltagare i vår verksamhet alltid måste vara på plats på basen.

Den som bestämmer sig för att fortsätta jobba på en YWAM-bas arbetar volontärt. Men på basen där Anders Carlsson är ledare har man varit mån om att ta ett arbetsgivaransvar även om man inte betalar ut lön.

– Vi är bröder och systrar i Jesus, men vi är också medarbetare som måste behandlas på rätt sätt, säger han.

The Observer har beskrivit hur tidigare YWAM-deltagare upplevt sig pressade till att bekänna synder offentligt. Hur förhåller ni er till den typen av praktik inom YWAM i Sverige?

– Vi har ingen övergripande policy för alla baser varken i Sverige eller internationellt. Om det sker bör det vara i mindre grupper där syftet är noga genomtänkt. Vi ger möjligheten att ta upp något och bekänna om man vill, men vi försöker hela tiden upprepa att det måste vara frivilligt.

Anders Carlsson understryker att YWAM:s teologiska syn tillåter syndabekännelse inför andra bland annat utifrån Första Johannesbrevet, men att det aldrig får ske under tvång.

– Om man kommer ny till ett sammanhang är man extra mottaglig för vad ledare säger. Det får aldrig utnyttjas.

Gränsdragning i det personliga

En annan fråga som aktualiserats av The Observers granskning är ledares inflytande över deltagares privatliv, särskilt i relationer. Inom YWAM Sweden bedrivs lärjungaträningsskolan DTS och deltagare erbjuds möjlighet till mentorskap.

– Det är upp till var och en om man vill få råd i konkreta delar av livet. Eftersom vi lever nära varandra kan det ske missförstånd, så vi har försökt vara tydliga med att det aldrig får handla om tvång.

Strukturen i YWAM Sweden

Strukturer är utmanande i en organisation som bygger på decentraliserat ledarskap. YWAM Swedens sex baser är självständiga men vid problem kan de vända sig till den nationella ledningen. Över den nationella ledningen finns ett regionalt ledarskap för Norden och Baltikum.

– Vi ser över våra strukturer nu. Fungerar det här eller behöver vi ytterligare förstärkningar i något led? Berättar Anders Carlsson

Om någon i Sverige känner igen sig i de vittnesmål som framförts i granskningen, är man välkommen att höra av sig.

– Det finns ingen specifik kontaktperson i dagsläget, men det går bra att vända sig till mig eller någon annan i vår ledningsgrupp, avslutar Carlsson.

Powered by Labrador CMS