YWAM granskad i brittisk tidning – anklagas för andlig manipulation
Föremål för granskning. Deltagare från YWAM:s "The Titus Project" från mexikanska basen i San Antonio del Mar undervisar under en missionsresa i Afrika. Programmet, som pågår i tre månader, ger kunskap om Bibeln och eleverna sänds till platser med begränsad tillgång till bibelundervisning.
Foto: YWAM
Nyheter. Överdriven kontroll och andliga missförhållanden. Det är uppgifter som framkommer i brittiska The Observers granskning av den internationella missionsorganisationen YWAM. Samtidigt höjs kristna röster som menar att kritiken är för svepande.
I början av april publicerade den brittiska tidningen The Observer, systertidning till The Guardian, två artiklar om missionsorganisationen Youth With A Mission (YWAM). Rapporteringen beskriver vittnesmål om andliga övergrepp och stark kontroll över medlemmars liv. Granskningen bygger på intervjuer med 21 nuvarande och tidigare medlemmar från 18 olika länder, med erfarenheter från olika baser inom organisationen.
Decentraliserad mission
YWAM, tidigare kända i Sverige som Ungdom med uppgift (UMU), grundades 1960 av Loren Cunningham. Idag är organisationen en av världens största missionsrörelser och bedriver verksamhet i över 180 länder. Varje år beräknas mellan 15 000 och 20 000 personer genomgå missionsträning inom YWAM.
Organisationen driver utbildningscentret University of the Nations och kärnan i YWAM:s arbete är Discipleship Training Schools (DTS), en lärjungaskola där deltagarna först undervisas, varefter de reser ut på kortare missionsresor.
Rörelsens ursprungliga syfte var att sänka trösklarna till missionen. Genom att frikoppla missionsverksamhet från de större samfunden kunde unga kristna skickas ut innan de tappat sin ungdomliga iver. Varje bas fungerar i dag som en självständig enhet, vilket enligt kritiker gör det svårt att utkräva ansvar eller upptäcka missförhållanden.
Moralregler och klädkoder
Flera av de tidigare YWAM-deltagarna som The Observer intervjuar beskriver en miljö präglad av kontroll och skam. En kvinna berättar att kvinnor pressades att klä sig på ett sätt som inte ”frestade män”. På en bas förbjöds leggings och vissa toppar med hänvisning till att de kunde ”öppna en dörr för djävulen”.
I Sydafrika blev en kvinna tillsagd av basledare att inte skaffa dreadlocks, eftersom frisyren enligt ledningen var kopplad till ”rebelliskhet, avgudadyrkan, hjärntvätt och häxkonst”, och kunde hota den ”andliga integriteten” på basen.
Press av ledare
Flera tidigare deltagare vittnar om ledare med stort inflytande över privata beslut. En kvinna avråddes från att besöka en sjuk släktings födelsedagsfirande eftersom det krockade med en gudstjänst. Och när hon ville dejta en man hon träffat på en kristen dejtingapp fick hon höra att det var ”ogudaktigt”. Ytterligare en kvinna berättar att hon blev uppmanad att inte lämna sin bas, med varningen att olydnad skulle leda till moraliskt förfall.
En man berättar att ledare på hans bas sågs som budbärare från Gud, och källor från flera olika baser uppger att de känt sig pressade att bekänna synder till ledare. Att inte hålla med ledare sågs som att ha en ”rebellisk ande”.
Offentlig bekännelse av synder
Källor på flera baser vittnar även om att de deltagit i sessioner där de skulle bekänna sina synder.
”Du förväntas dela med dig av alla dina hemligheter”, berättar en kvinna för The Observer. ”Om du var reserverad framstod du som mindre överlåten”.
Några av tidningens källor uttryckte att dessa stunder var helande, medan andra beskrev känslor av press.
The Observer lyfter även fram vissa YWAM-basers syn på sexualitet. Tidigare deltagare berättar att de gått igenom ritualer för helande från sexuell synd där man skulle ”be bort” demoner eller kasta ut vad man kallade för ”homosexualitetens ande”.
Uppmuntran till att vara radikal
I The Observers artiklar berättar tidigare missionärer om hur de satts i riskabla situationer de inte var förberedda för, och att de prisats av ledarna för sin överlåtelse. En man beskriver att de smugglade in Biblar i länder där det var förbjudet. ”Ingen sa: Gör inte det här. Det var mer uppmuntrat. Men om du hade åkt fast med dem, så kunde du hamnat i fängelse. Det placerade unga personer i väldigt sårbara situationer”, berättar han för tidningen.
En ung kvinna i Sydafrika beskrev hur hon gick in i det lokala prostitutionsstråket under förklädnad med avsikt att få mer kunskap om områdets sexhandel. När hon reflekterar över det i efterhand säger hon: ”Om vi gjorde något lite läskigt och dramatiskt, så sågs det som mer radikalt. Vi hyllades för det. Men vad var radikalt med det? Vi var bara dumdristiga”.
Väckt reaktioner
The Observers rapportering har fått genomslag, inte minst i England, och den brittiska välgörenhetsmyndigheten (The Charity Comission) utvärderar för närvarande om en formell utredning av YWAM:s brittiska gren är nödvändig.
Samtidigt har granskningen fått kritik från kristet håll.
I den kristna tidskriften Premier Christianity skriver journalisten Tim Wyatt att han är tacksam över att missförhållanden lyfts upp i ljuset. Samtidigt påpekar han att vanliga inslag i evangelikal kristendom, såsom syndabekännelser, bön för helande, och påståenden om att höra Guds röst, kan se sektliknande ut för sekulära journalister.
Wyatt menar även att The Observer är sensationslysten i sin rapportering av YWAM:s konservativa värderingar kring sexualitet. ”Det är orättvist och felaktigt att påstå att [konservativ sexualmoral] nödvändigtvis skulle vara orsak till den skada som människor inom YWAM menar att de utsatts för”, skriver han.
YWAM Englands bemöter kritiken
YWAM England svarade på The Observers granskning dagen efter den publicerats. I sitt svar bemöter de den kritik som riktats mot organisationen.
”Vi är medvetna om, och beklagar djupt, att människor haft smärtsamma upplevelser av andligt våld och manipulation”, säger missionsorganisationen i sitt uttalande. De nämner även att de stängt ner en av sina baser i England efter att de nåtts av uppgifter om andliga missförhållanden. ”Vårt mål är inte bara att gensvara väl på individuella rapporter utan också att bygga system som förebygger skada över hela YWAM:s verksamhet i England”, fortsätter de.
YWAM England hänvisar till att rörelsen är decentraliserad och att ledarskapsstil kan variera i olika kulturer, men att organisationen globalt håller baser ansvariga.
När det kommer till syndabekännelser säger YWAM: ”Även om syndabekännelse kan förekomma, ska en person aldrig bli offentligt förödmjukad eller pressad till att bekänna något”. Organisationen berättar vidare att de håller sig till en ”traditionell kristen syn på sexualmoral och äktenskap”, men att dessa övertygelser inte får användas för att skambelägga någon.
”Vi är särskilt tacksamma till tidigare YWAM-medlemmar som har delat sina berättelser”, avslutar YWAM England. ”Deras mod hjälper till att forma framtiden för vår rörelse, och hjälper oss säkerställa att vi upprätthåller vårt ansvar.”