Allt fler skeptiska till äktenskap i Sverige

Allt färre gifter sig och allt färre skiljer sig i Sverige visar ny statistik från SCB.

Nyheter. Allt färre skiljer sig men samtidigt är allt färre par gifta i Sverige. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB). Nära varannan person tror också att de kommer skilja sig minst en gång under sin livstid, enligt en Sifoundersökning.

Publicerad Senast uppdaterad

Under 2023 registrerades 21 231 skilsmässor, enligt SCB:s årliga befolkningsstatistik.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

Utvecklingen blir ännu tydligare satt i relation till antalet gifta och ogifta (där även skilda och änkor/änklingar ingår) personer i den vuxna befolkningen.

– Antalet skilsmässor per gift invånare under 2023 var det lägsta på hela 2000-talet, fortsätter hon.

Allt färre äktenskap

Ett liknande mönster går att se i statistiken för antalet giftermål, som också minskade under förra året jämfört med 2022.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit varje år på 2000-talet. Från drygt 45 procent år 2000 till drygt 40 procent i fjol. Samtidigt har andelen skilda personer vuxit från 11,3 procent år 2000 till 12,5 procent förra året.

– Studerar vi åldrarna hos alla nygifta personer år för år ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Pessimism kring livslånga relationer

Många svenskar har en mer realistisk, eller till och med pessimistisk, syn på livslånga relationer, enligt en Sifoundersökning som Familjens jurist står bakom. Nära hälften (47 procent) tror att de kommer bryta upp från minst en relation under livet.

Tar man inte upp dessa frågor förebyggande kan det bli ett riktigt bombnedslag om det väl händer

Juristen Pierre Kryhl, Familjens jurist

Undersökningen, som gjordes i juli i år, visar även att en majoritet av svenskarna (54 procent) känner sig juridiskt oförberedda på en eventuell skilsmässa. Det är frågor kring bostad, tillhörigheter, skulder och barnens framtid som snabbt kan väcka oro och konflikter om man inte är medveten om de juridiska och praktiska konsekvenserna som en separation medför, varnar Pierre Kryhl hos Familjens Jurist.

– Det kan låta motsägelsefullt men den bästa tiden att prata om juridiska och ekonomiska aspekter vid en eventuell separation är när man har en bra relation. Tar man inte upp dessa frågor förebyggande kan det bli ett riktigt bombnedslag om det väl händer, fortsätter han.

Fler gifter sig och skiljer sig i Malmö

SCB:s statistik visar också att i Sveriges 30 största kommuner gifte man sig helst i Järfälla, Botkyrka och Södertälje – och vanligast var det med skilsmässor i Haninge, Malmö och Borås.

– I de flesta av landets största kommuner var det vanligare både med giftermål och skilsmässor än i riket som helhet. Både giftermål och skilsmässor var vanligast i Malmö, avslutar Lena Lundkvist, SCB.

Tips för att undvika konflikt

Sätt barnen först. Om ni har barn tillsammans ställs extra stora krav på kommunikation och samarbete, både under en relation och vid en eventuell separation. Blossar det upp en vårdnadstvist är det alltid viktigt att sätta sina egna intressen åt sidan och i stället utgå från barnets bästa.

Ha insyn i den gemensamma ekonomin. Diskutera regelbundet hushållets ekonomi under er relation. Om det redan då finns något som skaver är det viktigt att ta upp och hantera det i tid för att undvika större bråk längre fram. Genom att ha insyn ökar man trygghet och förutsättningar att hantera dramatiska händelser som kan uppstå vid exempelvis sjukdom, dödsfall och separation. Äktenskapsförord och samboavtal. För gifta par, eller par som planerar att gifta sig, kan ett äktenskapsförord vara en bra lösning för att skydda specifika tillgångar, såsom ärvda sommarstugor eller företag, och därmed skapa trygghet för båda parter vid en eventuell separation. Om ni är sambor, tänk på att skriva ett samboavtal om det finns något som ni inte vill ska ingå i bodelningen om ni separerar.

Var flexibel och kompromissa. Var öppen för att kompromissa och anpassa dig efter situationen. Om du håller fast vid orimliga krav kan det lätt skapa mer konflikt och göra separationen svårare för alla inblandade. Att vara flexibel kan i stället leda till en smidigare process och mindre bitterhet på vägen.

Ta hjälp. Ibland går saker inte som planerat, oavsett hur noga du har förberett dig. Om du hamnar i en konflikt är det viktigt att söka hjälp. Vänner och familj kan ge värdefullt stöd, men det är också klokt att ta in en opartisk tredje part när det handlar om juridiska frågor. Särskilt om konflikten eskalerar till en tvist, är det viktigt att ha en opartisk expert som kan säkerställa att allt hanteras rätt och korrekt.

Fakta från Familjens jurist

Powered by Labrador CMS